karol1994czx Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Witam, wziąłem się wczoraj za serwis zacisków i wymianę okładzin. Rozebrałem je na części pierwsze, wykąpałem VW benzyniev,nałożyłem smar gdzie trzeba. Z przednim wszystko jest w porządku, hamulec po wymianie klocków bardzo dobrze hamuje, natomiast z tylnym zaciskiem pojawił się problem z regulacją odległości okładzin, otwory imbusowe Śrub regulacyjnych uległy zniszczeniu. Nie wiem czy da się to w ogóle odkręcić, mogłem się tego spodziewać gdyż rower to 5 letni leżak magazynowy + u mnie jest prawie 2 lata bez zaglądania do zaciskow , więc śruby miały prawo się zapiec. Czasu nie cofnę, może gdybym użył lepszej jakości imbusow, to by do tego nie doszło, mam nauczkę na przyszłość. Muszę kupić zacisk, co byście mi doradzili kupić nowy zacisk trp spyre c ( bo takie mialem dotychczas) czy coś innego ,l? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Spyre, Avid BB7, Hayes CX-5, TRP HyRd Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Kup trp hy\rd i załóż go na przód, a ten co masz na tył.Będziesz miał dobry zestaw. Odnośnik do komentarza
karol1994czx Opublikowano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Kupilem zaciski hayes cx-5, ale pomimo maksymalnego odsunięcia wewnętrznej okładziny nie da się go ustawić tak aby nie wyginało tarczy. Co robić? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Kupić markowe hamulce ? Odnośnik do komentarza
karol1994czx Opublikowano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Ustawiłem z minimalną odległością od tarczy i jest już ok, widocznie w jednotloczkowych hamulcach musi mieć miejsce minimalne wyginanie tarczy w trakcie hamowania. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 W rowerze mam hamulce Avid BB5 (kupiona używka). Tarcza z tyłu ma 160mm średnicy, przednia ma 185mm. Te 185mm to trochę mało popularne. Czy można przejść na standard 180mm poprzez zastosowanie innego adaptera? Czy takie adaptery są dostępne? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi