PawelGeo Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 No w tym wypadku 2200 z przesyłką z Niemiec jest lepsze od 3000 pln. Co prawda to stary typ profilu ale i na takim wygrywano najbardziej prestiżowe wyścigi. Tak jak wspomniałeś - odpada zabawa w regulację hamulców. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Paweł, daj link to tych Trimax. Bo kolega takich szuka Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Paweł, daj link to tych Trimax. Bo kolega takich szukaNa BF były tańsze:https://www.bike-discount.de/en/buy/vision-trimax-42-shimano-11s-wheelset-548802Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
stanley1199 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Witam. Sorry że odgrzewam temat ale stoję przed dylematem kupna kół DT Swiss RR 21 DICUT obecnie cena ich w promocji to 2100. Pytanie do Pawła, który pisał , że takie ma czy warto je kupić? Czy są jakieś z nimi problemy ? Jak ze zużyciem powierzchni hamowania. Jak generalnie się sprawują. Czy może dostanę coś lepszego w tej cenie ? Jestem laikiem w tych sprawach więc proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 cześć. kupuj śmiało, mam zrobione na nich koło 3 tyś i po umyciu roweru nawet nie widać na nich zużycia. Odnośnik do komentarza
stanley1199 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jeździsz na nich cały czas czy na treningi masz inne koła ? Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 cały czas używałem tych kół, teraz kupiłem stożki i to będą moje koła zapasowe albo na duży wiatr. Jednak mnie buja zdrowo gdy wieje. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Cześć, we wrześniu 2018 kupiłem Tribana 520, zrobiłem nim do dzisiaj około 5kkm, w tym roku zamierzam wystartować w jakiś zawodach rowerowych. Rower też wykorzystuje do rekreacyjnych przejażdżek z rodzicami. Do rekreacji, na szutrowe drogi, mam opony 32c, na miasto i do jeżdżenia po równych Toruńskich ścieżkach rowerowych 25c. Aby nie zmieniać ciągle opon, postanowiłem kupić drugi komplet kół. Rano jeszcze myślałem, że koła w moim Tribanie są dobre i kupię drugi komplet, tanich kół shimano WH-R501, później przeczytałem cały wątek i zaczynam mieć wątpliwości. Jeżdżę 3-4 razy w tygodniu po 30 km, od lipca planuję co drugi dzień jeździć rowerem do pracy 35km w jedną stronę. Warunki suche, drogi płaskie. Myślałem, aby kupić WH-R501, ale za pół roku znowu będę chciał je zmienić, później myślałem o Mavic-aksium. Mavic kosztuje około 700zł, ale czytając opinie jestem w stanie dołożyć 200-300 zł do czegoś lepszego. Obecnie zastanawiam się pomiędzy: https://www.centrumrowerowe.pl/kola-mavic-aksium-pd1141/?v_Id=127223 https://wertykal.com/pl/p/Kola-Fulcrum-Racing-6-C17/5016 https://www.centrumrowerowe.pl/kola-vision-team-30-comp-pd19825/?v_Id=130238 https://www.centrumrowerowe.pl/kola-vision-team-35-comp-sl-pd19830/?v_Id=130243 Które byście wybrali? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Aksium to w miarę pancerne koła treningowe. I chyba dobry wybór. Vision Team to bezsensowny zakup. Mają podłe pokrycie anodą, które oblezie. Dobre koła aluminiowe to modele DT Swiss, Fulcrum Racing Four i Campagnolo Scirocco (to niemal to samo, z tej samej fabryki) i świetne koła Fulcrum Racing 3 / Campagnolo Zonda. Ale te już mogą być poza Twoim budżetem. To wszystko nie są koła wyścigowe tylko koła treningowe. Do ścigania służą stożki aero. A te kosztują już sporo. Co nie znaczy że nie można się ścigać na Tribanie ani że nie można się ścigać na tanich kołach alu. Jak jest noga to pojedzie się na wszystkim. Jednak nie oczekuj po przejściu na Aksium odczuwalnego wzrostu prędkości. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź, odkładam pieniądze i kupię w przyszłym miesiącu Fulcrum Racing Four. Odnośnik do komentarza
Thommas Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 A co myślicie o kołach Bontrager Paradigm TLR? Ważą ok 1750g Miał ktoś z Was z nimi do czynienia? Odnośnik do komentarza
gamertag Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Cześć, Powoli oswajam się z myślą aby wreszcie przejść na wyższy etap i zainwestować w carbon ? Starałem się przejrzeć wszystkie strony wątku ale nie znalazłem opinii na temat kół Evanlite: https://evanlite.com/product/evanlite-disc-50-white/#configuration. Cena wydaje się rozsądna a w dodatku przynajmniej teoretycznie mają program Crash replacement. Czy ktoś z was miał może do czynienia i może coś napisać? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Evanlite to takie lepsiejsze chinole. Znam tylko jedną osobę, która na nich jeździ więc jest to nieobiektywna ocena. Pytanie jaki masz budżet i jakie oczekiwania wobec kół i gdzie chcesz na nich jeździć? Odnośnik do komentarza
gamertag Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Chciałbym się zamknąć w czterech tysiącach ale oczywiście wiadomo jak to czasami bywa z przesuwaniem granicy w budżecie ? Generalnie szukam czegoś głównie do treningu na warszawskich i pod warszawskich drogach ale zdarza mi się również pojechać przez jakąś ścieżkę rowerową tak więc element wytrzymałości jest dla mnie również ważny. Oczywiście oprócz celów treningowych chciałbym je wykorzystać podczas triatlonu i jazdy czasowej. Z dodatkowych wymagań chciałbym na to założyć tubelessa. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Pod takie zastosowania to kupiłbym z tylu stożek 90 a z przodu 60, albo 2x 60. Sugerowałbym podjechać do Łomianek, gdzie jest siedziba dystrybutora FFWD i zobaczyć co oni mają na wyprzedaży. FFWD to znacznie lepsze koła niż wszelkie "nasze" chińczyki. Krzysiek Panfil, Profesjonalny Serwis Rowerowy w Falenicy też ma często FFWD w dobrej cenie. Dandyhorse na Ursynowie też ma dobre koła. Problem z tanimi obręczami jest taki że jak złapiesz kichę i dobijesz oponę i obręcz wejdzie w kontakt z podłożem to często pęka. Więc dobrze jest mieć coś co to przeżyje. Koła spoza Warszawy bym odpuścił. Jeszcze możesz spojrzeć czy Bontrager nie ma jakieś promocji. Mój kolega, Andrzej Michniak ma Bontragery w swoim sklepie na Śniegockiej 2. To zwykle nie są tanie koła. Ale może po sezonie coś przecenili. Natomiast mają jedną wielką zaletę. 100% crash protection przez 2 lata. Połamiesz, z jakiejkolwiek przyczyny, przychodzisz i dostajesz nowe. No i koła Bontrager i FFWD plasują się na topie jeśli chodzi o aerodynamikę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi