czach Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Mniej więcej dwa tygodnie temu zainstalowałem aplikację Plume (https://plumelabs.com/en/ - linki do ściągnięcia), która zaczęła mnie informować o „czystości” powietrza we Wrocławiu. Druga opcja to aplikacja dostępna tutaj: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/content/mobile_app Przeważnie informacją było stwierdzenie: High lub Very High Pollution. Zainspirowany doświadczeniem znajomego zakupiłem maskę antypyłową. Od czwartku przejechałem w masce 38.4 km (2h 32m 30s), głównie z/do pracy - po Wrocławiu i… zdjęcie pokazuje różnicę pomiędzy nowym filtrem a filtrem używanym przez nieco więcej niż 2.5 godziny. Miłego oddychania. ;-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Coś w tym może jest. Parę dni temu pojawiła się w Warszawie mgła. Juz w nocy zacząłem nic z tego ni z owego kaszleć. Z netu wyczytałem że to nie mgła tylko smog. Przechaliśmy tego dnia ok. 50 km. Po jeździe mnie męczyło i następnego dnia też. W sobotę wyszło słońce, "mgła" zniknęła i mój kaszel też. Więc wygląda na to że było to faktycznie wysokie zanieczysczenie powietrza. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Myślę o maskach, ale mam brodę, więc jest problem. Broda uniemożliwia uszczelnienie wokół twarzy, przez co będę wdychał smog "bokiem". Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 A jak wygląda kwestia noszenia takiej maski i okularów? Swego czasu używałam na rowerze neoprenowej i niestety miałam wiecznie zamglone szkiełka, więc zmuszona byłam zrezygnować na rzecz elastycznego komina. Odnośnik do komentarza
czach Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Muszę przyznać, że także obawiałem się parowania okularów, ale gdy maskę dobrze się założy (ja zakładam w takiej kolejności: komin na uszy/głowę, maskę, kask, okulary) to okulary nie parują. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Z mojego doświadczenia to jak masz zakryte usta i wydychana para nie wydostaje się na zewnątrz to okulary zawsze parują. Z tego powodu zmieniłem kominiarkę z membraną zakrywającą usta na Brubecka z siateczką w miejscu ust. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 W Londynie widziałem trochę rowerzystów jeżdżących w takich maskach. Sam się nieraz nad tym zastanawiałem. A jeszcze bardziej zastanawiam się nad wyprowadzką pod miasto, bo tam jest zupełnie inne powietrze. Ale to niestety jeszcze nie teraz :( Odnośnik do komentarza
czach Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czasami można się zdziwić, gdy okaże się, że „pod miastem“ nie jest lepiej. Czasami ludzie ogrzewają się (palą w piecach) takimi rzeczami, że ręce opadają. A syf w powietrzu taki sam jak w mieście. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 A to też prawda, jak się jedzie przez wsie, to można się czasem zadusić. Ale ja w głowie mam dom pod lasem, z dala od dużych skupisk domów (byle szybki internet był ;) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi