Skocz do zawartości

Kierownica szosowa karbonowa: tak czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jaka jest Wasza opinia o karbonowej kierownicy w aluminiowym rowerze szosowym? Różnica jeżeli chodzi o komfort względem aluminium jest wyczuwalna czy nie do końca?

Rower to endurance z oponami 32/34c. Na komfort nie narzekam, natomiast zawsze można coś lekko poprawić.

Aktualnie mam aluminiową kierownicę PRO Vibe. Niestety chyba jednak jej profil nie do końca mi odpowiada. Jeżdżę na niej już kilka lat i coraz mocniej odczuwam że w dolnym chwycie ręce układają się nie tak jakbym tego oczekiwał. Gdybym zmieniał to może już właśnie na karbon, jeżeli ma to jakikolwiek sens. Interesująca jest PRO PLT Ergo Carbon. Kiedyś miałem aluminiową PLT Ergo i byłem z niej bardzo zadowolony. 

Opublikowano

Ja mam karbonową kierownicę z Aliexpress. Mam juz kilka lat i jestem zadowolony. Kierownica RXL SL

Zdecydowanie czuć różnicę, aluminiowa kierownica znacznie bardziej przenosi drgania. 

Opublikowano

No to ja się wypowiem.
Karbonowa kierownica w gravelu daje sporo.
W szosie, prawie nic, jeśli masz za twardo, to więcej Ci da miękka owijka i wkładki żelowe.
No chyba że szukasz mniejszej wagi - w takim przypadku zdecydowanie polecam.

Opublikowano

To tez pewnie zależy jaki jest kształt kierownicy, karbonową mam spłaszczoną u szczytu, dzieki czemu jest znacznie wygodniejsza niż okrągła aluminiowa kierownica.

To moze dziwne, ale mialem wrażenie, że karbonowa kierownica jest znacznie sztywniejsza - alumuniową wyginalem podczas sprintów, karbonowej już nie. To byl też główny powód dlaczego zmienilem na karbon. Kierę RXL SL poradzono mi na grupie kolarskiej na facebooku, jednocześnie radząc bym może zmienił sport. Wyszlo, ze zastosowalem sie do obu porad 😉

Opublikowano
Godzinę temu, liftlodz napisał(a):

No to ja się wypowiem.
Karbonowa kierownica w gravelu daje sporo.
W szosie, prawie nic, jeśli masz za twardo, to więcej Ci da miękka owijka i wkładki żelowe.
No chyba że szukasz mniejszej wagi - w takim przypadku zdecydowanie polecam.

Albo nie trafiłes na odpowiednią albo nie odczuwasz z jakiegos powodu tej różnicy.
Ja pojechałem na szosie endurance po najgorszych dziurach w okolicy na kierze alu i carbon i różnica była natychmiast odczuwalna na korzysc karbonu

Opublikowano

A jakiej szerokości miałeś kapcie? Kolega pisze że ma 32\34, to prawie gravelowe opony.
Poza tym kierownic karbonowych mam kilka, jak i rowerów , i tak jak pisałem w gravelu to robi różnicę, w szosie raczej nie. Więcej daje ciśnienie w oponach i owijka.
No chyba że jedziesz Paris-Roubaix