Skocz do zawartości

Brak możliwość regulacji klocków hamulcowych Tektro Spyre C

tygrysek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marin 4 Corners z hamulcami tarczowymi mechanicznymi Tektro Spyre C

Ostatni serwis w Decathlonie rok temu z wymiana tarczy i klocków z przodu z uwagi na skrzywienie bardzo mocne tarczy

Teraz klocki z przodu sie troche starły, rower słabo hamuje a dźwignia hamulca w klamkomanetce prawie dotyka kierownicy nim klocki chwycą tarcze

Chciałem podkręcić śrubę odpowiedzialną za odległość klocków od tarczy w przednim kole (są 2 śrubki dla 2 ramion hamulca) ale mimo używania dużej siły i róznych kluczy imbusowych w tym takich z dźwignia nic nie idzie

Wręcz przeciwnie - w ramieniu od strony bez tarczy klucz imbusowy wręcz się złamał na skutek użycia dużej siły

Macie jakieś pomysły jako to ruszyć - psikać WD 40, próbować wymienić śrubę, inne?

Opublikowano

Są takie specjalne wykrętaki. Dałbym żeby mechanik powalczył. Może ma takie.
Niestety wszelkie takie śrubki należy smarować pastą anti seize. 
Ja wszędzie gdzie mogę zmieniam wszelkie śruby w rowerze na torx.

Opublikowano

@jajacek

Ja właśnei stoje przed dylematem czy samemu z tym walczyć czy oddać na serwis. Z serwisami kwestia w tym że długo się na nie czeka, chyba ze ktos się go zgodzi zrobić od ręki

Samemu boje się że próbujac ostatecznie tylko rozwalę gwint.

Opublikowano

A) sprawdziłeś, czy zużycie klocków nie jest już ponad miarę? 

B) Regulacja baryłką, albo zmiana naprężenia linki nie pomoże - oczywiście bez przesady, ale czy linka jest napięta? 

Na filmie widziałem, że te regulacyjne śruby po obu stronach obracają się praktycznie bez oporu ale tylko w pewnym zakresie - raczej jak mimośród niż śruba - nie dojechałeś do końca?

Opublikowano

A) klocki moim zdaniem mają jeszcze sporo okładziny na sobie, raczej nie są zużyte

Co do tej śruby regulacyjnej to ona moim zdaniem nie dziala ani w jedną ani w drugą stronę - mimo kręcenia w obie strony pozycja klocków się nie zmienia.

Opublikowano

Widzieliście w ogóle na oczy te zaciski? 😉

Te dwa tłoczki po prostu są wkręcone w zacisk. Klej MUSI być tam użyty, bo bez kleju od wibracji zmienia się położenie klocka. Rozwiązanie jest beznadziejne.

Jeżeli nie jesteś w stanie tego ruszyć, to masz problem. Tłoczki wykonane są z bardzo kiepskiego metalu, a samo gniazdo bardzo łatwo obrobić. Jest to znana przypadłość tych zacisków. Jeżeli złamałeś klucz, to chyba musiał być wyjątkowo podłej jakości. Najlepiej by było podgrzać tłoczki żeby klej puścił.

W ogóle kręcisz w dobrą stronę? Fabryczny klej jest dość mocny. Przyda się dobry klucz i trochę wyczucia, żeby zerwać klej. Nie rób tego bitem i grzechotką, bo wtedy na 100% obrobisz gniazdo. Najlepiej wziąć dobry klucz 3mm i powoli zwiększać siłę.

Jak zaczniesz lać tam WD-40, to duża szansa że wleci też do łożysk i wtedy zniszczysz zaciski bardzo szybko.

Jeżeli zastanawiasz się czy użyli kleju w serwisie, to według mnie szansa jest minimalna. Dlaczego? Bo wymaga to sporo pracy. Da się to zrobić na rowerze, ale najlepiej zdemontować zacisk. Wykręca się obydwa tłoczki, nakłada klej i trzeba je wkręcić ponownie. Z pierwszy nie ma problemu, bo można wsadzić klucz od środka przez otwór. Z drugim jest już sporo zabawy, bo trzeba zacząć wkręcać tłoczek od zewnątrz tak jak przy regulacji. Właśnie dlatego sądzę że nikomu nie chciałoby się tego robić w serwisie, zwłaszcza w Decathlonie.

Kręcenie baryłką rusza klocki, ale w bardzo ograniczonym stopniu. Jak zużycie jest duże, najlepiej wkręcić baryłkę, odkręcić linkę, napiąć ramię i ponownie przykręcić linkę.

Ogólnie TRP Spyre to totalnie przereklamowane zaciski. Problematyczne, dość szybko zaczynają trzeszczeć od brudu, a serwis jest właściwie niewykonalny.

TRP nawet nagrało filmik jak wymienić tłoczki:

https://www.youtube.com/watch?v=PhMxyt2jkEg

Opublikowano

Dzisiaj dłuższą chwilę bawiłem się z tymi hamulcami

Napiąłem maksymalnie linkę hamulca, zakres pracy i reakcja na naciśnięcie klamki jest bardzo dobra

Natomiast dalej klocki chwytają tarcze dopiero gdy klamka prawie dotyka kierownicy

Natomiast kręcenie śrubą regulacji klocków czy to w 1 czy 2 stronę na obu ramionach nie daje żadnego efektu

Przynajmniej kiedyś była możliwość kręcać tą śrubą zbliżyć klocki do tarczy i trzeba to było robić w miarę regularnie

Pozostaje mi chyba przejechać się na serwis rowerowy

Opublikowano
5 godzin temu, tygrysek napisał(a):

Natomiast kręcenie śrubą regulacji klocków czy to w 1 czy 2 stronę na obu ramionach nie daje żadnego efektu

Wyjmij klocki, wsadź klucz i poprostu zobacz czy tłoczki się obracają. To nie jest lot w kosmos.

Tylko ja czegoś nie rozumiem. Najpierw piszesz że nie możesz ruszyć tłoczków, a teraz że regulacja nic nie daje. 

Te zaciski są proste. Masz otwór po każdej stronie który reguluje odległość klocka od tarczy. Baryłka na górze reguluje napięcie linki. Tyle.

Jeżeli wsadzasz tam klucz 3mm, kręcisz i nie dzieje się nic, to prawdopodobnie zniszczyłeś gniazda pod klucz.

Opublikowano

Prawdopodobnie masz rację i gniazdo śruby jest uszkodzone choć mam podejrzenia ze takie już wrociło po serwisie - bo ja za bardzo w nim nie kręciłem.

Na razie roweru potrzebuje na codzień do dojazdów do pracy i po prostu wsadzę nowe klocki za 29 zł a po sezonie będę myślał co z tym fantem zrobić. Hamulce działają, jedyny problem to brak możliwości regulacji odległosci klocków od tarczy hamulcowej