Locomotiv21 Opublikowano Środa o 22:01 Opublikowano Środa o 22:01 Kupiłem kierownicę ZIPP Service Course 70 Ergo - teraz usiłuję ustawić klamkomanetki - obecnie mam tak jak na zdjęciu Jedni mówią, że górna część kierownicy ma być poziomo, inni mówią, że dropy mają być równolegle do podłoża Klamkomanetki - jak to ustawić żeby było wygodnie - jakie są wasze doświadczenia?
Greg29 Opublikowano Środa o 23:51 Opublikowano Środa o 23:51 Gdzieś na yt jest taki filmik i takie ustawienie sugerowane:
jajacek Opublikowano Czwartek o 04:37 Opublikowano Czwartek o 04:37 Mam ustawione tak jak na Twoim zdjęciu z czerwonym rowerem i ekstremalnie do środka. Kierownicę mam 42 cm a odległość między klamkami jeśli dobrze pamiętam 34 cm. Dla mnie pochylenie do dołu jest niewygodne i chyba oznacza nieprawidłową pozycję nadgarstków. Trochę to zdjęcie poniżej jest mylące ale pokazuje o co chodzi.
jajacek Opublikowano Czwartek o 04:43 Opublikowano Czwartek o 04:43 Ustawienie u mojego syna po godzinach ustawień u bikefittera i korektach:
jajacek Opublikowano Czwartek o 05:00 Opublikowano Czwartek o 05:00 Tu John Wakefiled, jeden z najbardziej poważanych trenerów na świecie, główny coach grupy zawodowej Red Bull Bora hansgroche, z którym pracujemy pokazuje jak wygląda u nich pro fitting: Bike Fits for Pro or Amateur Cyclists & Triathletes - ErgoFiT A co tam jacyś influencerzy z neta sugerują kompletnie mnie nie interesuje.
Locomotiv21 Opublikowano Czwartek o 06:53 Autor Opublikowano Czwartek o 06:53 Przy ustawieniach klamek i kierownicy sugerowałem się tym co podaje Zipp Kupiłem kierownice o szerokości 38 cm, przedtem miałem 40 cm i miałem wrażenie, że ręce lekko rozchodzą się na boki - teraz ręce (przedramiona) są równolegle do siebie Muszę z tym ustawieniem trochę pojeździć i zobaczyć jakie są odczucia Byłem na bikefittingu 3 razy (z innymi rowerami) i to jest fajne ale na dany moment - po kilku miesiąca może się coś zmienić w naszym ciele, np. mobilność pleców, nóg, kontuzje, przykurcze, itp. i wtedy te ustawienia z bikefittingu już nie działają Poza tym bikefitting ustawia nas na rowerze gdy jesteśmy wypoczęci a po 2 lub 3 godzinach jazdy ciało może przyjmować zupełnie inną pozycję
jajacek Opublikowano Czwartek o 07:31 Opublikowano Czwartek o 07:31 Dropów nie mam równolegle do ziemi. Mam oczko do góry. Nie mierzyłem ile ale pewnie z 1-2 stopnie. Tak jak to kiedyś było zalecane.
liftlodz Opublikowano Czwartek o 07:51 Opublikowano Czwartek o 07:51 A jest Ci tak wygodnie? Bo jeśli nie to kombinuj, a jeśli tak to czym tu się przejmować?
Locomotiv21 Opublikowano Czwartek o 17:33 Autor Opublikowano Czwartek o 17:33 Pierwsza jazda testowa za mną - manetki są ustawione dobrze, jest komfortowo zarówno w dolnym jak i w górnym chwycie. Po zakończeniu jazdy nie bolą mnie ręce (a to się zdarzało na poprzedniej kierownicy) - mam wrażenie, że teraz nie ma tak dużego nacisku na nadgarstki. Kierownicę ustawiłem tak, że dolna część jest prawie równolegle do podłoża - jest minimalny wznios, tak jak na grafice, którą wrzucił @jajacek Szerokość 38 cm w moim przypadku sprawdza się bardzo dobrze, mogę oddychać swobodnie, nie czuję żeby klatka piersiowa była ściśnięta a węższa kiera sprzyja bardziej aerodynamicznej pozycji. Mam jeszcze problem z naciskiem siodełka (Pro Griffon) na krocze ale muszę jeszcze potestować inne ustawienia, na razie lekko opuściłem przód siodełka i jest poprawa - jest minimalny wznios, nie jest równolegle do ziemi bo wtedy mam wrażenie, że się zsuwam do przodu. Może pokombinuję jeszcze z fabrycznym siodełkiem (Specialized Power)
liftlodz Opublikowano Czwartek o 17:39 Opublikowano Czwartek o 17:39 Przesuń siodełko lekko do przodu, czasami wystarczy 2mm, to powinno zdjąć nacisk na krocze. Zbyt duże pochylenie spowoduje nacisk na dłonie. Można też spróbować lekkiego obniżenia siodełka.
Locomotiv21 Opublikowano Czwartek o 18:35 Autor Opublikowano Czwartek o 18:35 Jak przesunę siodełko 2 mm do przodu to zaczyna mnie boleć prawe kolano - już to testowałem 🙂 Obniżenie siodełka o 2 mm spowodowało większe zaangażowanie mięśni czworogłowych - dziwnie się pedałowało, tak jakby noga nie miała wystarczająco dużo miejsca żeby się rozprostować Nie sądziłem, że tak małe korekty siodełka mogą dać takie odczuwalne rezultaty
liftlodz Opublikowano Czwartek o 18:56 Opublikowano Czwartek o 18:56 Jaką masz różnice w wysokości siodełko-klamkomanetki?Im ona jest większa tym siodełko powinno być ... węższe, jeśli masz za szerokie siodełko to przy mocnym pochyleniu tył siodła (rampa) będzie Cię spychał na nos i będzie powodował ucisk na tkanki miękkie.
jajacek Opublikowano wczoraj o 08:35 Opublikowano wczoraj o 08:35 Power ma różne wersje. Mieliśmy Power Comp i obaj i ja i młody uważaliśmy je za beznadziejne. Testowałem też Power Comp Mimic. Też beznadziejne. S-Works Power, zupełnie inne, wygodne. Młody miał Power Arc i chwalił. Teraz młody ma Power Expert Elaston i mówi, że to jest najlepsze.
Rekomendowane odpowiedzi