Skocz do zawartości

MTB 5000-8000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Śmigam kross level 4.0 z 2020roku. Pora na przesiadkę na coś nowszego i w wyższym budżecie.

zastanawiam się nad

:

-trek procaliber 8 

- scoot scale 950/965

czy jakiś inny model i marke polecacie.

Opublikowano

Ten Scott Scale 965 to straszna bieda w tym budżecie: amor Judy Silver, hamulce mt200 z tarczami rt10 i oś qr z przodu.

Ten 950 już bardziej sensowny. Trek też niezły. Może Kellys Gate 90 albo Radon Jealous AL 9.0? Czy musi mieć napis na ramie? Ale ja za bardzo nie śledzę teraz rowerów mtb i trendów czy aktualnych cen więc inni koledzy na pewno się lepiej wypowiedzą.

Bajdełej, @rafalryszek wklej linki bo czasami możemy myśleć o różnych rowerach

Opublikowano

Nie musi mieć napisu ma ramie.

jestem laikiem dlatego zasugerowałem te marki. Napewno nie kupię już krosa w ostatnim czasie co wycieczka to serwis ..

chce kupić dobry rower który podłuży x czasu oraz bedzie dobry do jazdy po lasach itd. 

Opublikowano

Ten Scale 950 to całkiem fajny rower.
Rama jest co prawda a najtańszego, jak jak to nazywam, chamskiego, alu 6061
Ale ma sztywne osie
Mam Foxa, który jest co prawda w wersji rekreacja plus ale bardzo dobrze amortyzuje.
Ma dobrze działające hamulce.
Ma przyzoity napęd z dobrą korbą.
Koła mocno przeciętne ale jeździłem na podobnych i dawały radę.
Jego wadą, wbrew temu co niektórzy napiszą jest bardzo gruba sztyca podsiosłowa, która znacząco usztywni ten rower i pogorszy komfort.
Wadą jest też system suportu BB92. Który może być problematyczny.

Procaliber 8 to aluminiowy rower klasy rekreacja plus.
Z aluminium dobrej jakości.
Ze sztywnymi osiami.
Amor Recon Gold, ciężki, rekreacyjny ale dobry.
Hamulce takie bardziej spowalniacze. Ale wystarczy klamki wymienić i powinno być ok.
A może takie wystarczą.
Napęd dobry, dobra korba.
Koła nędzne. Bontrager zawsze wciska te badziewia.
W komplecie opuszczana sztyca. Podobno całkiem niezła.

Ciężki wybór miedzy tymi dwoma.

Opublikowano

Do jajacek

Ogólnie zastanawiałem się nad tymi modelami lecz jestem otwarty na inne marki oraz modele. 
jeśli w tej cenie jest coś bardziej warte uwagi to wtedy się zastanowię. Ten post to po by użytkownicy którzy mają wiedzę i pewne doświadczenia doradzili mi z zakupem 😅

Trek i scoot to znane marki dlatego je zaproponowałem 

Opublikowano

Topowe marki dla tych co siedzą w branży wyglądają trochę inaczej.
Zwykle są to Specialized, Scott i Cannondale. 
Natomiast Trek i Canyon, produkowane zwykle w tej samej fabryce mają świetny marketing i też się zwykle kręcą na topie.
Z tym że Ty nie celujesz w rower high tech, tylko aluminiowy, przyzwoity rower ze średniej półki. 
Ostatnio nie śledzę aż tak co tam kto oferuje.
Możesz spojrzeć na niemieckie Canyon Exceed, Radon Jealous i Rose, które są zwykle dobrze wyposażone, ale zakup tylko zdalnie przez Internet. Rockridery z Decathlonu, co tam ma Centrum Rowerowe, które ma zwykle jakieś niemieckie Ghosty czy Focusy czy francuski Lapierre, niemiecki Cube, holenderska Sensa, czeski Kellys, hiszpańska Orbea.

Opublikowano

Scott wymaga serwisu raz na rok w ich sklepie by utrzymac przedłużoną gwarancję. Fox zamontowany w tym scott wymaga serwisu co rok, inaczej nie uznają gwarancji.

Drogą eliminacji- bralbym procalibra, bo alternatywny scott wymaga kolekcjonowania pieczątek z serwisu. To zresztś bardzo konkret propozycja - taki prosty niezawodny rower na single

Opublikowano

Jak rozważasz Procalibra, to rzuć okiem na oferty u Canyona, czy Grand Canyon się nie trafi. Aluminiowe Rose PDQ raczej nie mają podjazdu do Treka czy Canyona, choć próbują.

Opublikowano

Rower ma sztywne osie ale nic nie wskazuje żeby rama była z jakiegoś lepszego alumunium.
Należy więc zakładać że jest z chamskiegom cieżkiego alu 6061.
Rama ma ekstremalnie grubą sztycę podsiodłową, 31,6 mm.
Dla kogoś kto chce komfort jest to  duża wada.
Amor najtańszy powietrzny Rockshoxa z najgorszym tlumikiem.
Taki turystyczny i raczej do nie więcej niż 80-85 kg wagi.
Napęd przyzwoity.
Hamulce jako takie.
Koła no name. Nie wiadomo co to jest.
Z gwarancją Orbea były wieczne problemy i np. z tego powodu mój kolega wycofał się z ich sprzedaży.
O obsłudze gwarancyjnej w Centrum Rowerowe też krążą bardzo negatywne opinie.

Trek ma zwykle bezproblemową gwarancję. 
Lepszą ramę, lepszy amor, lepszy napęd.

Opublikowano

Ekstremalnie(choc nadal nie wiem czy to własciwe słowo) to jest szeroka sztyca 34.9. Szersza lepsza bo zachowa sztywnosc nawet przy  dropperze 200mm. Wewnetrzna tuleja jest przecież znacznie węższa.

31.6 to jest git do takiego rowerku bo mozna zalozyc mykmyk  np 150mm i dalej będzie działać dobrze. Etc itd...