Skocz do zawartości

Moje rowery.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sklep czy serwis prowadzisz? 🙂

Ja mam w zasadzie dwa (szosę endurance i MTB full) i zastanawiam się czy fulla sprzedać, bo mniej nim teraz jeżdżę, a miejsce zajmuje. A u Ciebie taaaaka kolekcja!

Opublikowano
38 minut temu, APZ napisał(a):

Sklep czy serwis prowadzisz? 🙂

Ja mam w zasadzie dwa (szosę endurance i MTB full) i zastanawiam się czy fulla sprzedać, bo mniej nim teraz jeżdżę, a miejsce zajmuje. A u Ciebie taaaaka kolekcja!

Mi tylko fulla brakuje do szczęścia. I trochę motywacji do ćwiczeń i 4 kg mniej 🙂
Strony szosowej już nie zamierzam rozwijać. Robię właśnie upgrade szosy race i zamierzam do niej powrócić.
Natomiast dużo bardziej interesują mnie sprawy związane z MTB.
Zawieszenia, ich nastawy, opony, trasy. Tylko mocy niestety brakuje 🙂
Tak naprawdę szosa endurance i hardtail MTB by ogarnęły 90% moich potrzeb 🙂

Opublikowano

Ja zastanawiałem się czy podmienić w Treku Domane Al4 opony Bontrager R1 Hard Case Lite 32 mm na jakieś grawelowe 38 mm (ponoć wejdą nawet 40 mm). Wtedy drogi szutrowe i ubite ścieżki leśne byłyby bardziej przyjazne. Ale okazuje się, że te 15-20% moich przebiegów wycieczkowych poza asfaltem da się zrobić na R1 i plomby nie wypadają. 

A co do fulla: trochę stoi i się nudzi. Ale gdy przejadę nim ze 20 km po pobliskich leśnych korzeniach, to miłość do niego powraca. Pluszowy przelot jest fajny... i ten aspekt ratuje go przed wygnaniem. 

Opublikowano

Skoro już gadamy w temacie "Moje rowery", to moje (dwa 😁) dzielą się na dwie (😉) grupy:
- do jazdy w terenie, poza cywilizacją,
- do jazdy po utwardzonych drogach. 
Oba są przystosowane do jednodniowych, emeryckich wycieczek (kilkadziesiąt km): torba 7L na bagażniku, oświetlenie, kierownica ze wzniosem (MTB), krótszy niż fabryczny mostek ze wzniosem (szosa). Oba stały się bardzo wygodne. 
W zasadzie ten komplet spełnia moje potrzeby i mam nadzieję, że nie ulegnę "marketingowcom" i poprzestanę na tym parku maszynowym, nic nie dokupując.
Sęk w tym, że gdy nie doktoryzujesz się w planowaniu trasy i jedziesz "na pałę, bo zobaczy się...", to dosiadając źle wybrany rower, możesz mieć mało komfortowe niespodzianki. 
Szacuję, że w praktyce szosą trafiam na 15-20% szutrów, leśnych ścieżek i jednak da się po nich przejechać na oponkach 32 mm bez bieżnika. Np. dzisiejsza wycieczka na 41 km, w tym ok. 7 km szutry i leśna ścieżka. Na razie odpędzam myśli o zakupie gravela, którego wyższość/niższość/uniwersalność była omawiana na forum setki razy. Wnet zużyję tylną oponę w szosie i może zrobię z niej gravela, na oponach 38 mm, typu semi-slick. Nie wiem... może lepiej założyć oponę premium 32 mm (?).
Tak czy siak - moje rowery to dwie sztuki, w odróżnieniu od @liftlodz.  Licząc z rowerem żony: 3.

I jestem z tego dumny. 😉

1 Kross .jpg

1 TREK.jpg

Opublikowano

U mnie w sumie 16.
Moje podstawowe rowery :

Batavus Champion - stara szosa na Shimano Exage - lata 90-te

Alan Carbonio r 303 - stara karbonowa szosa na Campagnolo Chorus - 1996 r

Planet X SL Carbon - lekka szosa na Sram force - 2011 r

Deda K19 - Tytanowa szosa na Sram Red - 2010 r

Cannondale Supersix Evo - szosa na Shimano 105 di2 - 2021 to

Cannondale Synapse - szosa\gravel na Campagnolo Ekar - 2026 r

Hultaj - stalowy wszędołaz, normalnie pasek + Rohloff, obecnie nas SRAM force 1X11 - 2022

MTB Rose - 2023 r ( w zasadzie od 2 lat stoi i się kurzy)

Romet Wigry - składak na Shimano Nexus 7

Opublikowano

A jak te Cannondale ceniasz?
I czy ten tytan coś wnosi?
Alan to pamiętam że u nas na największej ustawce szosowej w PL, Rondo Babka, się takie 20 lat temu pojawiały. Potem nigdy już nie widziałem.
A czemu Rose się kurzy? Masz daleko do Lasu Łagiewnickiego? Podobno tam są dobre single.

Opublikowano

A jak te Cannondale ceniasz?

Supersix to fajna, sztywna ale mimo wszystko dość komfortowa szosa typu race, responsywna i szybka. Bardzo dobrze prowadzi się w zakrętach.

Synapse to, dla mnie, najbardziej uniwersalny rower jaki miałem, na oponach szosowych i stożkach 50mm jest szybka (zrobiłem na niej swój rekord szybkości - 85 km\h), a jednocześnie możesz założyć opony 40C i masz szybkiego grawela.
Przód jest sztywny, tył dość mocno pracuje.

I czy ten tytan coś wnosi?

Owszem, rower jest lekki, nie ma potrzeby go malować i w zasadzie jest niezniszczalny. Poza tym K19 to fajna szosa o dość spokojnej geometrii. Rower (w tej chwili na SRAM Red) waży poniżej 8kg

Alan to pamiętam że u nas na największej ustawce szosowej w PL, Rondo Babka, się takie 20 lat temu pojawiały. Potem nigdy już nie widziałem.

To rower odbudowany na Polonikę, o bardzo agresywnej geometrii i ze względu na wiek (roweru jak i mój) do użytku od święta.

A czemu Rose się kurzy? Masz daleko do Lasu Łagiewnickiego? Podobno tam są dobre single.

Wszystko co mam w okolicach objeżdżam na grawelu no to MTB się kurzy.

Opublikowano

Ja mam obecnie 2 rowery - Romet Huragan 1 na którym jeżdzę niezbyt dużo weekendami jak żona mnie puści oraz Marina Four Corners na którym od maja do września dojeżdzam do roboty 7-8 km w jedną stronę oraz często i gęsto robię sobie krótkie wycieczki po okolicy (nie mam stałych godzin pracy, więc zawsze moge twierdzić że zasiedziałem się w robocie albo mnie nia zarzucili 🙂 🙂  

Jeżeli miałbym kupowac jeszcze jeden rower (choć byłby problem gdzie go schować) to zdecydowanie teraz kupiłbym rower cargo dostowany do wożenia dzieci na wycieczki (mam córeczkę w wieku 2 lat, ale staramy sie z żona o drugiego bobasa). 

Widziałem wiele rowerów cargo, z jednej strony są niestety wciąz bardzo drogie, ale mając dziecko z przodu byłbym o nie spokojniejszy i pewnie łatwiej byłoby sie z nim komunikować.