Skocz do zawartości

Lekki hardtail 29" do 3,5/4k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

z uwagi na zbliżający się sezon rozglądam się za rowerem z przeznaczeniem uniwersalnym - asfalt, drogi szutrowe, górki, ścieżki, lasy - trasy do ok. 20-30km, tempo raczej szybsze ale bez jazdy wyczynowej. Sporo ofert już przejrzałem, zarówno nowych jak i używanych - z uwagi na to, że nie jestem 'biegły' w osprzęcie rowerowym raczej skłaniam się ku nowym egzemplarzom. Zależy mi na tym, aby sprzęt był stosunkowo lekki - dotychczas jeździłem na rowerze 29" który ważył prawie 16 kg i sprawiał wrażenie 'ociężałego' stąd korzystałem z niego rzadko. Początkowo rozważałem budżet do 3k ale szybko zauważyłem, że za te kilka stówek więcej można mieć dużo lepszy sprzęt. 

Znalazłem poniższe modele, wszystkie to hardtaile ważące około 12,5 kg:

https://romet.pl/rower-gorski-romet-mustang-evo-1-5169.html

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-540-29/_/R-p-359435?mc=8920534&c=Beżowy

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-700-aluminiowa-rama/_/R-p-337291?mc=8731669

Pytanie czy idę w dobrym kierunku, czy to modele warte rozważenia czy tzw. miny? Na co jeszcze ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie, może macie jakieś inne modele w podobnym tonie godne polecenia? Zależy mi na sprzęcie z dobrym stosunkiem ceny do jakości, możliwie najlepszym w tej kwocie.

Z góry dziękuję za pomoc, wszelakie komentarze czy spostrzeżenia.

Opublikowano

Mustang
Odrzut magazynowy sprzed lat.
Od blisko 10 lat nie są już stosowane sztywne osie w standardzie 12x142
Rower będzie trudno zbywalny z tego powodu.
Kiepski amortyzator ale powietrzny.
Atrapy hamulców z tarczami z gównolitu
Koła na nieznanych obręczach i podstawowych piastach Shimano
Przyzwoity napęd Deore
Realna wartość ok. 2500-3000 zł

Rockrider Race 540
Sztywne osie z Boost, to obecny standard
Podstawowy amortyzator powietrzny, tak gdzieś do ok. 85 kg wagi
Przyzwoity napęd
Bardzo dobre koła jak na tę półkę cenową, markowe SunRingle Duroc 30
Atrapy hamulców z tarczami z gównolitu
Trzeba dołożyć ok. 500 zł żeby zrobić z niego bezpieczny rower, dobrze hamujący 

Rockrider Race 700
Z grubsza to samo ale na gorszych kołach no name i z gorszym napędem
Realnie wart 500-600 zł mniej niż Race 540

Opublikowano

Dzięki za wszystkie uwagi. Byłem w dwóch sklepach, żeby rozejrzeć się i przetestować kilka modeli (w tym Rockridery, porządny sprzęt) - głównie z zamiarem podjęcia decyzji co do rozmiaru ramy i dokonałem ciekawego odkrycia jakim jest dropper :) Przemyślałem sprawę, może się przydać w przypadku zmiennego terenu oraz podjazdów i zjazdów aczkolwiek mogę się mylić. Testowałem poniższy rower:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kellys-gate-90-pd23234/

Mimo ok. 13,5 kg jeździło się całkiem przyzwoicie, przez co doszedłem do wniosku, że chyba zbyt restrykcyjnie podchodziłem do wagi. Tego kilograma nie czuć aż tak bardzo, nie wiem jak ta różnica przełoży się na podjazdy. Z uwagi na to, że jednak trochę przekracza początkowy budżet znalazłem jeszcze taki sprzęt:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kross-level-6-0-sram-pd42036/?v_Id=228515

Pytanie czy ten Kross jest wart swojej ceny i czy ewentualnie warto dopłacić do tego Kellysa, czy w moim przypadku dropper to dobre rozwiązanie oraz jak podchodzić do tej wagi? 

Opublikowano

Oba rowery fajne i w zupełności starczą do celów jakie opisałeś. Dropper to super sprawa. Masz tam w obu i dropper, mocne hamulce, nie widze sensownego powodu by dopłacić 1500 bo oba są porównywalne funkcjonalnościami. Kross ma troche tańszy osprzęt ale dalej dobry i się sprawdzi.

Wagę możesz... olać. Czy to 12.8 czy 13.3 nie ma żadnego znaczenia podczas jazdy a jedynym momentem gdy to (ewentualnie) moze mieć znaczenie to gdy montujesz rower na dachu wysokiego suva.

Opublikowano

Jak tak obecnie czytam różne polecajki na różnych forach to ten Kellys wydaje się jednym z najbardziej opłacalnych rowerów pod względem użytych komponentów do ceny. Mam Gate 30 ale jeszcze poprzedniej generacji z napędem Deore 2x10 i do rekreacji mi wystarcza. Kompletnie się nie znam na napędach SRAM-a więc nie ocenię Krossa. 

Opublikowano

Gate to sprawdzona od wielu lat konstrukcja.
Rower z bardzo przeciętnego, najtańszego aluminium 6061 ale za to ze sztywnymi osiami.
W Gate 90 dobry amor
Hamulce niestety nie. W tym modelu powinny być przynajmniej MT500.
MT400 to poziom rekreacyjny bez wspomagania, Servo Wave.
Napęd przyzwoity.
Koła muzealne. Nikt już takich od blisko 10 lat nie stosuje w MTB.
Z tą wagą to jest tak że jak ktoś jest bardzo lekki to ją odczuwa.
Natomiast jak ktoś waży jakieś 80 i więcej to nie bardzo.
W terenie w rowerze MTB kluczowe są opony i ciśnienie.
I czy mleko, dętki TPU czy dętki butylowe.
Głównie o tym dyskutuję z kolegami, którzy mają wiele rowerów MTB.

Ten Kross to taka bieda konstrukcja do rekreacji.
Już Rockrider Race 540 z Decathlonu jest dużo lepszy.

Opublikowano

Jacku, to są czterotłoczkowe zaciski, totalny overkill. Servowave to zmiana modulacji, nie siły hamowania. Tu by tylko przeszkodzilo. Kross ma bardzo nowoczesną geometrie. Moze i do rekreacji ale w góeach

Dętki do xc to nie za bardzo, za mało powietrza w oponach. No i te koła to szerokie, chyba 30mm. Nowoczesne

Opublikowano
1 godzinę temu, Veriv napisał(a):

Jacku, to są czterotłoczkowe zaciski, totalny overkill. Servowave to zmiana modulacji, nie siły hamowania. Tu by tylko przeszkodzilo. Kross ma bardzo nowoczesną geometrie. Moze i do rekreacji ale w góeach

Dętki do xc to nie za bardzo, za mało powietrza w oponach. No i te koła to szerokie, chyba 30mm. Nowoczesne

Sugeruję czytać ze zrozumieniem.

Polecam stronę producenta, jeśli chodzi o Gate:
2-TŁOCZKOWY ZACISK HAMULCA DEORE
Oraz specyfikację kół ze strony producenta.

Co do dętek to połowa znanych mi mechaników jeździ na butylach zimą a TPU latem.

Opublikowano

Jacku, pisalem o Krossie ktory imho nie jest "bieda rekreacyjnym rowerem" - tylko zadziwiająco dobrą propozycją, ktora nie posiada żadnej z wad, które wymieniłes dla roweru droższego o 1.5k.

Na czym nieznany mechanik ujeżdża po kampinosie jest chyba mało istotne w kontekscie mtb?

Opublikowano

Po raz kolejny namawiam do czytania ze zrozumieniem:

"z uwagi na zbliżający się sezon rozglądam się za rowerem z przeznaczeniem uniwersalnym - asfalt, drogi szutrowe, górki, ścieżki, lasy - trasy do ok. 20-30km, tempo raczej szybsze ale bez jazdy wyczynowej."

Opublikowano

Jacek o co Ci chodzi? Przecież przeczytałem, dlatego też polecałem zakup dwóch powyższych, juz lepiej wyselekcjonowanych rowerów. Z przewagą krossa.

Opublikowano

Przecież ten Kross z przodu ma 420, nie 410. To jest 4-tłoczek, tylko bez ServoWave i pod szerokie klocki.

Cytat

Servowave to zmiana modulacji, nie siły hamowania.

Generalnie tak. Pytanie jak się ma przełożenie w klamce z SW, do przełożenia w klamce bez. Pinkbike pisze, że w klamkach z SW to jest w przybliżeniu 5.5:1 na początku i 8.5:1 w otoczeniu pozycji zaciśniętej. A jak w klamkach bez SW?

Opublikowano

Nie znam sie na tablelkologii z przełożeń hamulców, ale znam feeling - mam dokładnie takie same 420tki, tyko na tarczach 220/203 i parowałem je z kilkoma modelami klamek, w tym bez servowave - MT420 powinno już mieć przewody do wyższych ciśnień, kompatybilne z wyższymi modelami klamek. 

Bez SW trzeba włożyć znacznie więcej siły by i hamulce hamowały z pełną mocą niż siła jaką wkładam przy klamkach z servowave. Przy czym ta pełna moc to jest na prawde konkret nawet przy tarczy 180, powyżej przyczepności, jaką zapewni opona do XC. Moim subiektywnym zdaniem servowave by tu tylko przeszkodziło.

Opublikowano

Nie jeździłem na kombinacji SW + duża tarcza + opona XC, więc nie mam doświadczenia. Cała sztuczka z SW polega na tym, że tak modyfikują charakterystykę pracy hamulców w zależności od stopnia wciśnięcia klamki, żeby jak najbardziej zmniejszyć strefę, gdzie klocek zbliża się do tarczy, a jak najbardziej powiększyć zakres ruchu klamki, kiedy klocek dotyka tarczy, a my regulujemy siłę zacisku. Na rowerowy - zwiększyć modulację.

To ile trzeba włożyć siły z lub bez SW, to jest już tylko kwestia tych przełożeń. Tak jak piszesz, oznacza to tyle, że żeby uzyskać siłę potrzebną do zablokowania koła, przy słabszym wzmocnieniu, musimy mocniej zapracować ręką. Jeśli jesteśmy w stanie zablokować koło, to hamulec jest 'wystarczająco mocny' i dalsze wzmacnianie jedynie odciąży nam ręcę kosztem pogorszenia modulacji, bez poprawy hamowania (które ogranicza w tym miejscu opona i nawierzchnia).

Ten Suntour z Krossa ma deklarowany max rozmiar tarczy 180mm. To jednak 20-25% mniejsze ramię siły, z jaką działa na koło hamulec względem twoich 220mm. Pewnie wciąż na 'górki' wystarczające z zapasem. Sezon na MT410 z 160mm RT10 z Barzo w roli przedniej opony spędziłem, zaliczyłem z tym trochę tras na Glacensisie, w Beskidzie Śląskim czy Małej Fatrze i jak widać żyję dalej. Nawet na stromych ściankach było to wystarczające, choć dłuższe zjazdy mocno było czuć w przedramionach z powodu mocniejszego zaciskania na wertepach. (A kiedyś przecież i na VBrake się jeździło!)

Opublikowano

Problem jeat w drugą stronę, kiedy to zbyt mocne hamulce(albo tez zbyt łatwo dostępna moc) spowoduje to, ze zamiast przeleciec przez dziurę..  zostaniesz w niej.

Jak gdzieś koło wpadnie to łatwo odruchowo złapac się kierownicy i mocniej ścisnąc hamulce. Nie wolno za wolno. Ja się nie wymądrzam tylko serio duzo upalam, staram sie te 2x w tygodniu nawalać po trasach zjazdowych, lub 1x zjeżdżanie 1x latanie na hopkach. Bardzo dużo sie nauczylem przez ostatnie lata