Skocz do zawartości

Co sądzicie o marce Superior ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zakupem roweru tej firmy. Specyfikacja całkiem niezła ktoś miał już do czynienia z rowerami tej marki ?

Chodzi mi o SUPERIOR XC 6.7 albo SUPERIOR XP 909

Opublikowano

Superior to czeska marka, taki ichni odpowiednik naszego Krossa czy Rometa. Jeśli już chcesz coś z tych dwóch wymienionych to ten drugi xp909 bo ten pierwszy to nawet sztywnych osi nie ma. Ten drugi poza podstawowym amortyzatorem jest całkiem znośny. Szkoda tylko, że ma support pressfit a nie wkręcany. W sumie ja też mam w aluminiowym mtb pressfit i na razie nic się nie dzieje ale dopiero mam przejechane jakiś tysiąc pięćset km w lekko pagórkowatym terenie

Opublikowano

Superior to czeska marka premium. 
Produkują całą gamę rowerów.
Modele z wyższej półki są bardzo wysoko oceniane przez mechaników.
Istnieją na rynku cholernie długo. Miałem Superiora ze 25-30 lat temu.

Opublikowano

nie pamiętam, który model dokładnie, ale kolega miał superiora w carbonie na gwarancji, rama się poddała w dwóch miejscach - podsiodłówka i górna rura, nie skakał jakiś drop'ów, waga myślę, że max. 80kg - supierior spuścił go na drzewo.

inny kolega w giant za chwilę będzie miał wymienianą drugą ramę na gwarancji, wsio bezproblemowo.

Opublikowano

Trochę spory rozrzut cenowy, ile chcesz przeznaczyć na rower? Gdzie będziesz, jeździł?

Giant - brak sztywnych osi 

Trek - ten to w ogóle porażka: sprężynowy widelec, osie qr, napęd Cues 1x9

Mustang - napęd 2x10 może być atutem przy jeździe po płaskim i po twardym, podstawowy/słaby amortyzator ale powietrzny, podstawowe/słabe hamulce ale wystarczające do rekreacyjnej jazdy po płaskim 

Hexagon 5.0 - następna porażka ze sprężynowym amorem, osiami qr i napędem Cues 2x9. I koła chyba 27,5"

Level 6.0 - nie jest źle: sztywne osie, amor Raidon 120 mm, napęd 1x12 (chociaż nie znam się na SRAMie), hamulce też lepsze niż podstawowe. I do tego dropper

Podsumowując, z tych co podałeś wybierałbym między Supem xp 909, Krossem Level 6.0, Rometem Mustang Evo 1 i dołożyłbym jeszcze Rockridera Race 540

Opublikowano

Nie są niezbędne.
Generalnie dają kilka rzeczy.
Taką samą pozycję koła względem klocków i tarczy za każdym razem kiedy je wyjmiemy i włożymy.
Zwiększają sztywność boczną koła.
Zabezpieczają przez wypięciem się i/lub uszkodzeniem amortyzatora. Miałem takie dwa przypadki.
Większa precyzja skrętu.
Większa trwałość widelca i ramy.