rbellic Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia @Pepe75 dzięki, zasugerowałem się tym, że rower z oferty jest 2024 dlatego taki wybrałem na bikeinsights. @jajacek wlałeś łyżkę dziegciu do garnuszka miodu który miałem już przygotowany ale dziękuję za uwagę o wyborze karty z chargeback, zapomniałem o tym zupełnie.
Szwedacz Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia @jajacek Jakiś bajzel mają z tą outletówką. Zimą próbowałem kupić namiot z bardzo dużą przeceną (ostatnia sztuka) i na etapie zlecania płatności wyrzuciło błąd związany z brakiem dostępności, więc przerwałem zamówienie. Spróbowałem następnie z czystej przeglądarki bez żadnych cookiesów i plików w pamięci podręcznej powtórzyć zakup, skoro namiot dalej miał status dostępny (1 sztuka) i powtórka. Odpuściłem, a dzień później oflagowali już jako niedostępny. Przy wszelkich takich zakupach karta z dobrym wsparciem klienta to podstawa. Jeśli nie boli nas bardzo zblokowanie kasy, to najprościej zamiast wozić się z tym, że sprzedawca oszukuje czy odmawia sprzedaży, podjąć próbę kontaktu (żeby się liczyło, że się kontaktowaliśmy z nimi i mamy zarchiwizowane maile), a potem od razu zgłaszać brak doręczenia towaru. Wtedy nie ma żadnej dyskusji, po przekroczeniu limitu czasu oczekiwania na towar (2 tygodnie?) niemal z automatu pośrednik obsługujący płatność zwraca kasę. Natomiast we Francji zauważyłem w branży outdoorowej kilka taki kompletnych, ale starannie dopracowanych krzaków-scamów. Ktoś kto tam działa na tyle się stara przy robieniu przekrętów, że potrafią nawet robić strony ze sklepem internetowym podszywającym się pod lokalne sklepy w małych miasteczkach, które nie działają w sieci za bardzo. Na mapsach istnieje punkt ze sklepem na mapie, czasem aktualizują mapę o link do swojej lewej strony. Na zdjęciach ze street view widać witrynę sklepu albo posesja została ocenzurowana w Google po zgłoszeniu uwag odnośnie prywatności. Strona oszustów ma podlinkowane social media fizycznego sklepu jaki faktycznie działa i jedyne po czym idzie się zorientować, że to oszuści (pomijam amatorów, gdzie cały sklep ma promocje -70% na wszystko), to brak sensownej bramki płatności. Jak jest tylko karta lub PayPall i nic innego (na zachodzie), to na 99% to szwindel. @rbellic Za chargeback niektórzy kasują prowizję. Najlepiej jak jest to coś ze wsparciem klienta, gdzie zgłaszasz problemy z transakcją (uzasadnione), a nie jedynie żądasz chargeback, "bo tak". Tak samo, dobrze by to była wielowalutówka, żeby uniknąć podwójnej wymiany walut z opłatami. Tradycyjne banki potrafią cię skasować na prowizji i kursie przy wymianie PLN -> EUR, tylko po to, by przy anulowaniu / chargebacku zrobić dokładnie to samo przy wymianie EUR -> PLN.
rbellic Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia No mam Revoluta któremu mogę przelać pieniądze na rower jednak nie mam pojęcia jak tam wygląda kwestia wsparcia w przypadku problemów. Ale dużo cennych uwag, dobre forum 🙂
rbellic Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Na stronie z testem jest także tabelka z rozmiarami: I na stronie kony tez jest tabelka z rozmiarami: …chyba zmienili geometrię albo nie rozumiem co tu czytam. edit: chyba zmienili geometrie 2024 vs 2025 https://bikeinsights.com/compare?geometries=695cbc49486cf1001b05f80e,6620a94210f29500211bb35e
Pepe75 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Ja bym niezobowiązująco zaryzykował teorię, że łagodniejsze kąty dotyczą wersji z amortyzatorem (suport opuszczony 69mm), a stromsze kąty dotyczą wersji z widelcem karbonowym (suport opuszczony 75mm).
Rekomendowane odpowiedzi