Skocz do zawartości

Prośba o pomoc dla laika - rower do miasta i okolic podmiejskich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heja wszystkim, bardzo proszę o pomoc w doborze roweru dla mnie, bo czytam, szukam i nic z tego nie wynika.

Mam ok. 191 cm wzrostu i na ten moment wagę 109 kg (w trakcie spadku, docelowo pewnie 90-95 kg).

Obecnie mam jakiegoś prostego i chyba za małego górala z czasów podstawówki, na którym po kilkudziesięciu minutach boli mnie mocno szyja, a ręce dostają w kość na wertepach.

Szukam czegoś do miasta z wertepami i do ubitych szutrowych dróg, nie robię długich tras, raczej takie typowo rekreacyjne lub dojazdowe (może jak się wkręcę to będę jeździł gdzieś za miasto, ale dalej na ten sam typ dróg). Budżet max 3000 zł, ale im taniej tym lepiej jeśli różnice w parametrach są niewielkie.

Mam bóle nadgarstków i kręgosłupa, więc amortyzator musi być chociaż trochę lepszy (wiem, że w tej kategorii cenowej nie poszaleję) i będę potrzebował na pewno po zakupie wymienić sztycę na amortyzowaną (jeśli jakieś polecacie, to też będę wdzięczny). Geometria z tego względu musi być rekreacyjna. Ale jednocześnie zależy mi na tym, żeby rower był tani w naprawach i eksploatacji. 

Nie znam się w ogóle, ale trochę czytałem i wstępnie wytypowałem takie:

1) Cube Aim Pro https://allegro.pl/produkt/rower-cube-aim-pro-29-2026-smaragdgrey-n-prism-xl-a9bcd809-af9d-44f7-96d2-c711f27f2390?offerId=18132791738

2) Giant Roam 4 Disc https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-giant-roam-4-disc-pd42509/?v_Id=251884

3) Stevens 5X gen. 1 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-stevens-5x-gen-1-pd48370/

4) Kellys Cliff 30 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kellys-cliff-30-pd34687/?v_Id=251620

5) Dema Aveiro 7 https://www.rovelove.pl/pl/p/Rower-crossowy-Dema-Aveiro-7-18-sand-yellow-black/976 

Wiem, że trzeba się przymierzyć i zamierzam to zrobić w jakimś sklepie przed zakupem, ale szczerze mówiąc niewygoda pozycji wychodzi dopiero po 30-40 minutach, a ja w ogóle nie jeździłem na rowerach XL, więc to i tak może mi nie pomóc. A nie chcę wpakować się w jakieś dziadostwo osprzętowo.

Nie wiem czy w ogóle nadaję się na rower z tą masą, bo niektóre mają wpisany udźwig do 100 kg, a niektóre nie mają takiej danej podanej.

Będę wdzięczny za pomoc, również za inne propozycje, jeśli te powyższe są słabe 🙂

Opublikowano

Jeśli chodzi o typ roweru to ogólnie namawiałbym Cię na rower typu cross.
Ale ponieważ zgłosiłeś problemy z nadgarstkami i kręgosłupem to moja podpowiedź będzie inna.
ŻADEN rower typu cross w tym budżecie nie ma dobrego amortyzatora.
A te droższe, które mają, raczej mają rachityczne amorki pod mniejszą wagę.
Więc ja bym namawiał na rekreacyjny rower MTB z w miarę nienajgorszym amortyzatorem powietrznym.
Nie ma wiele takich rowerów ale ten spełnia te warunki:
Rower MTB KTM Ultra Sport | CentrumRowerowe.pl
Trochę trzeba w nim będzie pozmieniać.
Będzie musiał kupił regulowany mostek ale to jest koszt do 100 zł.
Ma nędzne hamulce ale w tym budżecie żaden nie ma dobrych.
Jak będzie miał kasę to wymienisz. Koszt 500-700 z robocizną.
Natomiast taki rower otwiera przez Tobą możliwości jazdy po lasach. 
Co na rowerze typu cross jest cholernie niewygodne.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sztycę to nam NCX SR-SUNTOUR i na problemy z kręgosłupem średnio mi pomogła. Na asfalcie tłumi świetnie, ale jak tylko wjedziesz na korzenie lub wyboistą dziurawą drogę to brak jakiegokolwiek tłumienia sprawia że to co się ugnie to odda za chwilę 😆 

Opublikowano

Miałem tę sztycę ok. 20 lat temu. Raz że waży tonę a dwa że zmienia biomechanikę ruchu. Uważam ją za głupi pomysł. No i jest podłej jakości.
Są inne metody, które moim zdaniem są bardziej skuteczne. W postaci lekkiej, karbonowej sztycy z minimalną amortyzacją i szerszej opony, wysokiej jakości, na niższym ciśnieniu.
Kolega jeżdżący na MTB, co od lat szuka poprawy komfortu, kupił jakąś drogą sztycę amortyzaowaną firmy Cane Creek. Jest zachwycony. Ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Firma RedShift znana z bardzo dobrych mostków amortyzowanych też ma jakąś amortyzowaną sztycę.
Ja mam w gravelu i szosie endurance, lekką karbonową sztycę Specialized CG-R i jestem z niej bardzo zadowolony. 
Miałem też taką w MTB ale niestety musiałem zrezygnować jak zmieniłem na myk-myka.
Ostatnio kupiłem taką kumplowi na prezent i też jest zadowolony.
Chodzą na OLX używane po 250-400 zł. Można spokojnie brać bo tam nie ma co się zepsuć. 
Swoją drogą byłem ostatnio na kawie u naszego bikefittera. Jednego z najlepszych w PL, Który jest chyba 71 rocznik więc z grubsza w naszym wieku.
Zachwalał nowe siodełko Speca za grosze 🙂
Że tak wygodne że u siebie w mieszczucho-gravelu zamontował:
Rivo Sport
Kupiłem takie kumplowi na prezent za niecałą stówkę. Nowe w jakimś naszym sklepie online.
Dziś odebrał. Dam znać za jakiś czas jaką ma opinię.
Występuje w tylko jednym rozmiarze 155 mm

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Z tego wynika, że dla naprawdę dużego komfortu musiałbym chyba szukać fulla używkę, ale wtedy rośnie koszt eksploatacji i raczej mogę zapomnieć o rekreacyjnej geometrii (chyba, że to jednak niegłupi pomysł?) 😉 Jeśli nie używany full, to pomyślę jeszcze nad tymi sztycami, w sieci bardzo podzielone są zdania, może spróbuję faktycznie karbonowej i miękkiego/żelowego siodełka. Coś musi być, na obecnym sprzęcie jadę praktycznie cały czas na stojąco, tak mną trzęsie, a niby jakieś lepsze siodełko dokupywałem lata temu. Fatalne ścieżki i drogi mam w wielu miejscach w mieście, o wiele gorsze niż ubite szutrowe.

Czym tak naprawdę różnią się hardtaile od crossów? Porównuję ten KTM, który podesłałeś z Giantem z mojego linka i w zasadzie wyglądają, jakby miały identyczne ramy. A mimo to jeden to cross, a drugi góral, a w opisie KTMa jest wspomniane o sportowej pozycji, co mnie trochę martwi. Regulowany mostek zmieni sprawę? Amortyzator faktycznie ma dobre opinie; czy to dzięki niemu będę mógł jeździć też po lasach, czy chodzi też o jakieś inne różnice względem crossów?

Hamulce pewno będą i tak lepsze niż moje v-breaki, które w sumie i tak dobrze hamują. Chociaż z reguły jeżdżę spokojnie.

Czy mógłbyś polecić jeszcze jakieś rowery, gdzie pozycja będzie komfortowa, a amortyzacja nadal dobra? Czytałem o tym: https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-polygon-x-rwr-heist-x7 (ponoć dobry amor z blokadą z manetki, sztywne osie), ale musiałbym raczej czekać na jakąś przecenę i w tym sezonie pewnie bym się nie doczekał.

Opublikowano

Na crossach jeździłem wiele lat i na paru kontynentach. To był zawsze rower turystyczny. Do jazdy po asfaltach i w lekkim terenie. Z mocowaniami na błotniki i bagażnik. Z napędem 3x do jazdy pod górę, po płaskim i z góry. I z niebyt pochyloną pozycją. Z możliwością załadowania sakw. Na niezbyt szerokich oponach.

Rower MTB był z założenia rowerem do wyścigów terenowych. Dopiero w ostatnich latach z wejściem do sprzedaży rowerów MTB na kołach 29 cali pojawiły się rekreacyjne MTB. Co też mają niezbyt agresywna geometrię, możliwość założenia błotników i bagażnika. 

Cross ma zwykle amortyzator o małym skoku i nędzny. Bo to z założenia rower budżetowy. 

Ten Polygon Heist to dobry wybór dla Ciebie. Ma najlepszy amortyzator jaki był produkowany do rowerów typu cross. Jako taki napęd i w miarę rozsądne  hamulce. Jego ograniczeniem jest maksymalny rozmiar opony do 45 mm. Do lasu na korzenie to za mało.

Natomiast jak rozszerzamy budżet to ja bym natomiast polecił ten:
https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-540-29/
Co tu zyskasz? Lepszy amortyzator, lepsze koła, dwie klasy lepszy napęd, lepsze opony, nędzne hamulce, klasy podobnej jak v-brake lub gorsze. Potencjalnie do zmiany. A może wystarczą przy spokojnej jeździe.

Co jest niewiadomą?
To jaką pozycję jesteś w stanie przyjąć na Rockriderze. Regulowany mostek jakby co da dużo bardziej wyprostowaną pozycję. 

Fulla zostaw w spokoju, bo jego koszty utrzymania to zwykle ze 2000 zł rocznie 🙂

Opublikowano

Nieprawda. Segment MTB nazywanych ATB od dłuższego czasu istniał. Taki Cube od wieków tłukł kwadratowe ATB właśnie (nie mówiąc już o nastawionych na terenowe sakwiarstwo markach i modelach - Surly, Kona Unit, Nordresty itd), które były de facto crossówkami na grubszych oponach. Przy takim planowanym użyciu roweru nie potrzebujesz nie wiadomo czego - naprawdę, nie zabijesz się w mieście bez hamulców do DH z tarczami większymi od kasety (choć rozumiem, że po jeździe z takimi ciężko wrócić do słabszych 😉 ). W tym budżecie po prostu zostaje ci polowanie na okazje na MTB z podstawowym powietrznym Suntourem (XLR?) lub Reconem Silver. QR z tyłu zamiast sztywnej nie zrobi ci różnicy, a zwiększy szanse na dorwanie czegoś na zniżkach. Scott Aspect 920, Kona Kahuna i pokrewne.

Co do sztyc, dawno się nie przewijało w dyskusjach to odkurzę link: https://www.cyclingabout.com/seatposts-overlooked-yet-critical-for-cycling-comfort/
Polecam dalej po powiązanych artykułach Krzysztofa Wierzbickiego lub Alee Denhama pokopać w tym temacie. Sęk w tym, że taka sztyca wciąż da nie więcej niż zejście z ciśnieniem przy szerokich oponach, a lepsze swoje kosztują.

Opublikowano

Dziękuję za ciekawy link, poczytam też dalsze polecone artykuły. Podejrzewam, że połączę zakup jakiejś fajnej sztycy z niższym ciśnieniem w oponach, bo na kręgosłup muszę uważać, a jak wspominałem obecnie większość ścieżek, którymi jeżdżę, nie jestem w stanie pokonywać na siedząco 😅

Wszystkie Wasze propozycje to takie typowe górale, gdzie raczej będzie ciężko o rekreacyjną pozycję podczas jazdy. Czyli rozumiem, że muszę wybrać między crossem, gdzie kręgosłup odetchnie kosztem nadgarstków, albo góralem gdzie pomogę nadgarstkom, ale ryzykuję dalszym bólem szyi? 😞

Czy może kupić jakiegoś najtańszego crossa, a z zaoszczędzonych pieniędzy wymienić amortyzator i sztycę?

Opublikowano
34 minuty temu, Pepe75 napisał(a):

Cube Aim jest dosyć krótkim rowerem, bardzo zbliżonym do crossów - jak dla mnie to dobry kierunek.

Ale ten konkretny z linku to cholernie zły kierunek. Ma atrapę Suntour XCT zamiast amortyzatora. Napęd 1x10, atrapy hamulców MT200 iważy ponad 15 kg bez pedałów.
Teksańska masarka piłą mechaniczną

Opublikowano
6 minut temu, jajacek napisał(a):

Ale ten konkretny z linku to cholernie zły kierunek. Ma atrapę Suntour XCT zamiast amortyzatora. Napęd 1x10, atrapy hamulców MT200 iważy ponad 15 kg bez pedałów.
Teksańska masarka piłą mechaniczną

Masz rację, skupiłem się na tej rekreacyjnej pozycji...

Opublikowano

No tak, ale przy tym wzroście i wadze Cuby tylko może w wyższym modelu powinien się świetnie sprawdzić. Jest jeszcze Radon, tylko nie wiem czy dostępny jest jeszcze model team. 

Swoją drogą branża zapomina o zwykłych ludziach i nie robi lekkich crossów z szerokimi oponami

Opublikowano

Bo pewnie biznesowo nie ma sensu rozwijanie tego segmentu, dlatego i crossy zwinęli. Klient masowy zainteresowany jest tym, że rower jedzie i ma amortyzator. Takie Cube na sprężynowych Suntourach to odhaczają (XCT jeszcze jako tako jest znośny, bo tłumienie - niektóre modele nawet tego nie mają i niczym kijek pogo odbijają!). Zajawkowiczy można naciągać i bawić się w "eksluzywne" rowery ATB na stalowych / tytanowych ramach spawanych w świetle księżycowej pełni itd.

Trzeba poczekać jeszcze parę lat, aż gravele przejdą w fazę monstercrossów i zobaczymy ATB ometkowane jako "Monstercross flatbat" 😉 

Opublikowano

Ok, racja... ale ktoś mógłby robić takie gravele z aluminium, które przyjmą opony MTB i mają bardzo wysokie główki ramy. Przecież to by się sprzedało w miejsce crossów z beznadziejnym amorem!

Ja zresztą od dawna czekam z niecierpliwością na koła 32" które wreszcie zaczynają się pojawiać. Dla ludzi powyżej 180cm wzrostu (wśród młodzieży to już w praktycznie niski facet) to będzie bajka, wreszcie nie będziemy wyglądać jak na rowerze dziecięcym. Pamiętam przesiadkę z 26" na 29", dopiero wtedy mogłem cieszyć się jazdą MTB. A o ile w przypadku MTB mniejsze koła i większa zwrotność jeszcze mają sens, to w przypadku wycieczkowców (cross, gravel, treking) większe koło jest zawsze lepsze. S i M 29" a L i XL 32" 

Opublikowano

Powiem Wam, że się pogubiłem. Pójdę do sklepu coś poprzymierzać, ale zdecydowana większość rowerów nie jest dostępna stacjonarnie (pomijając rzadko dostępny rozmiar XL). Patrzę na te ramy i nie wiem po czym poznać czy pozycja będzie bardziej wyprostowana czy nie 😛 - a to jest najważniejsze, bo całą resztę zawsze mogę zmienić. Model MTB jednego producenta wygląda identycznie jak model cross drugiego jeśli chodzi o ramę, a jeden cross różni się od drugiego. Wczoraj pół dnia się próbowałem edukować i jestem głupszy niż na początku.

A rower się jeszcze musi podobać 😄 Chyba naprawdę kupię najtańszego crossa, na którym będę mało pochylony, wymienię w nim amortyzator na Paragona albo Markhora, bo @jajacek je chwalił, i kierownicę na poleconą przez @Pepe75  i powinienem zmieścić się w około 3 tysiącach.

Możecie polecić jakieś crossy, w których pozycja będzie naprawdę rekreacyjna? Im tańsze tym lepsze, ale z jakimś sensownym kompletem podzespołów żeby to ze sobą grało. Coś takiego będzie okej?

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-rock-machine-crossride-300-pd28457/