Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem 2x11 (nie 2x12) i 11x46. 
Przerzutka XT 11x obsługuje max 46. Ale trochę nędznie.
Mam korbę RaceFace która umożliwia szybkie przejście pomiędzy 1x 2x.
Zrobiłem więc 1x11 z blatem 34 i na razie tak zostało.

Natomiast mam już skompletowany napęd LinkGlide XT 1x11 z kasetą 11x50. I na taki na wiosnę będę przechodził.

Opublikowano

@SzwedaczZaznacze, że na graveloszosie siedzęzgrubsza tylko zimą i na zwifcie w trybie ERG biegów sie nie zmienia - ale w tym roku choćw tym roku chcę wrócić na chwile do szosy taki tour szosowy ze znajomymi, pod 600km. 

Pamiętam, ze czasem te kilka metrów up, (może kilkanaście na szosie) pokonanych z pomocą siły inercji to jest często własnie tak krytyczna różnica pomiędzy wyjechaniem na szczyt "z korby" a koniecznością redukcji i mozolnym wdrapywaniu się. 

Opublikowano
2 godziny temu, jajacek napisał(a):

Miałem 2x11 (nie 2x12) i 11x46. 
(...)

Chodziło mi o to, że wspominałeś w którejś dyskusji, że Shimano przez pewien czas taki napęd oferowało, nie że posiadałeś.

57 minut temu, Veriv napisał(a):

(...) Pamiętam, ze czasem te kilka metrów up, (może kilkanaście na szosie) pokonanych z pomocą siły inercji to jest często własnie tak krytyczna różnica pomiędzy wyjechaniem na szczyt "z korby" a koniecznością redukcji i mozolnym wdrapywaniu się. 

Dlatego też mówię, że nie zamierzam tu udawać eksperta. Od dawna nie miałem okazji na większe jazdy w takim terenie, raczej zero-jedynkowo płaskopolska lub góry (a więc długie podjazdy). Jak parę razy latałem dłuższe przeloty, to raczej się szukało trasy bardziej wzdłuż dolin rzek, żeby jak najmniej tych górek było (bo sam dystans wystarczał aby się dojechać). Nie można zapominać, że te "parę metrów" to tylko rezerwa, dodatkowa moc do wykorzystania, poza tym co cały czas pedałujemy. Raczej nikt nie lata górek kompletnie z rozpędu i bez pedałowania. Ale bez wiedzy o tym, ile kto wyciska W/kg, nie jestem w stanie napisać na ile to metrów przewyższenia bez mozolnej katorgi pod górę się to przekłada.