Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niestety, dopadło mnie myślę o kolejnym rowerze. Mam dwie szosy karbonowe i gravel Merida silex 200  pierwszej generacji gdzie jest napęd Sora i z moich modyfikacji korba Grx i koła dr Swiss 540 i piasty 370. Silex bardzo wygodny rower Myślę teraz o kolejnym gravelu. W całym tym gravelowaniu to rower nie ma lekkiego życia bo torby na ramię, bo się przewrócisz i rower poturbowany. Szukam roweru na ramię karbonowej. Napęd raczej Shimano grx. Myślałem nad esker 7.0 napęd 1x11 cena 6100 bądź Kellys soot 80 na grx 2 X10 cena 5500 zł  . Droższe opcje Giant revolt 2 napęd 2x12 cena 8000 zł, kolejno Bianchi Arcadex Comp GRX  za 8800 i  GT GRADE CARBON PRO napęd 1x11 za 7600 i jeszcze cannodale topstone 4 carbon napęd grx 2 X10.  Proszę napiszcie coś więcej o tych budżetowych  opcjach Kellys soot czy ma dobre opinie i Kross esker 7. Kupując budżetowy rower będę mógł pozwolić sobie na wymianę kół na jakieś chińskie karbonowe koła. Czy lepiej kupić coś z ekstra ramą. A może są jakieś fajne Gravele na aluminiowej ramię, komfortowe i dynamiczne. Mile widziane opinie. 

Opublikowano

Gravel nie moja bajka ale napiszę co wiem, może to coś pomoże.
Rowery karbonowe Kross, Romet i Kellys pochodzą albo z tej samej fabryki albo z tych samych źródeł ogólnie.
Przypuszczam że z fabryki Flybike.
Te ramy są sprzedawane też jako Carbonda i Flyxii ale moim zdaniem to są tylko pośrednicy.
Musisz poszukać opinii o nich.

Giant potrafi produkować zarówno wyjątkowo nędzne ramy jak i wyśmienite. Diabeł tkwi w szczegółach.
Np. w MTB Giant Talon to dno z alu 6061 a Giant XTC SLR świetna i lekka rama, cholera wie z czego.
Ani jedna rama z aluminium 6061 na której jeździłem nie była ani lekka ani dynamiczna ani komfortowa.
Najtańsze ramy Gianta, plus Romety, Krossy i Kellysy alu są z takiego aluminium.
Tu oznaczenia marketinowe stopów alu używanych przez Gianta:
Aluminium AluxX | Giant Bicycles Polska

Czy spotkałem dynamiczne, lekkie i komfortowe alu? Tak,
W MTB rewelacyjna rama Specialized Chisel, ważąca 1500 gramów. Gdzie Kellys Gate ważayła 2200 gramów.
A jakiego to stopu? Cholera wie. Tajne przez poufne.
No i podobnie się zachowuje rama Speca, którą mam w przełajówce Crux, która robi u mnie za gravela. Ma napisane E5 Alloy, cokolwiek to nie znaczy.

Merida Silex jest z innego alu niż 6061. Nie pamiętam jakiego. Mam dwie wady. Sztycę podsiodłową bodajże 30,9, którą idiotycznie usztywnia tył roweru. Taka samo jest w Bianchi mojej koleżanki. I chamskie spawy. Ale jeśli oceniasz że jest wygodna to jest jedyne co się liczy.

Miałem dwukrotnie do czynienia z Canondale Topstone Carbon. Raz kolega sprzedawał. Raz ktoś do mnie na nim przyjechał i był tym rowerem zachwycony.
To są ramy bardzo wysokiej jakości. Produkowane w tej samej fabryce co Specialized, Topkey na Tajwanie. To jest fabryka będąca najwyższą półką w karbonie. Produkowała też rakiety tenisowe Nadala, Federera i sióstr Williams, elementy samolotowe i do sportów motocyklowych.
Koledzy mechanicy zawsze w najwyższym rzędzie jeśli chodzi o jakość z popularnych producentów stawiają ramy Specialized, Cannondale, Scott. Scott jest chyba produkowany w fabryce Gianta.

Opublikowano

Pod względem komfortu to mogę polecić to co sam używam: https://www.biker-boarder.de/specialized/3102685.html - tylko warto dołożyć sztycę roval terra (która jest w wyższych modelach). Sztyca 27.2 + niska rura podsiodłowa i całość fajnie pracuje. Co prawda w tym modelu jest starszy i podstawowy Futureshock 1.5 - ale lepszy taki niż żaden 😉 (a można z czasem zrobić upgrade)

Natomiast jak to ma być rower do takiego przygodowego ciorania to ja bym brał stalową Konę Sutra LTD + szybkie opony 2.25 typu Conti Raceking.

https://www.bybikes.pl/pl/p/Rower-gravel-KONA-SUTRA-LTD-white-GRX-1x12-54cm/25428

Opublikowano
42 minuty temu, Szwedacz napisał(a):

Zaraz dojdziemy do tego, że najlepszy to będzie monstercross na bazie przymałego Chisela 😉

"Podium !!! Radek Gołębiewski dojeżdża na bardzo wysokim 3 miejscu w wyścigu ultra „ Atlas Moutain Race 2026 ”!!! Jest to jedna z najtrudniejszych imprez ultra na świecie , sięgająca blisko 25 tyś metrów przewyższenia na 1432 km trasy. Zajęło mu to 4d 05h 57m 00s Świetny wynik ! Ogromne gratulacje Radek !!!!"

Może być zdjęciem przedstawiającym rower i tekst

Opublikowano

Wiem o tym, nawet kiedyś tu dyskutowaliśmy właśnie przerabianie Chisela na takiego 'prawdziwego gravela' (w jego przypadku z tego co pamiętam ograniczeniem jest rozmiar zębatki na korbie i możliwa linia łańcucha). Na warunki typu Mazowsze może to być rower bliski ideału. Bardziej MTB nie zamulający nadto na drogach niż szosa, którą się wjedzie w teren.

Opublikowano
41 minut temu, Szwedacz napisał(a):

Wiem o tym, nawet kiedyś tu dyskutowaliśmy właśnie przerabianie Chisela na takiego 'prawdziwego gravela' (w jego przypadku z tego co pamiętam ograniczeniem jest rozmiar zębatki na korbie i możliwa linia łańcucha). Na warunki typu Mazowsze może to być rower bliski ideału. Bardziej MTB nie zamulający nadto na drogach niż szosa, którą się wjedzie w teren.

https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=174308 - niektórym udało się 38-40z wepchnąć

Opublikowano

Na 38x11 w Crave Pro czyli poprzedniku Chisela, zdarzało mi się 40 km/h poganiać po szutrach na ustawkach MTB 🙂
Ale to z dużą kadencją.
A jak ktoś chce to 38x10 założy. Czy nawet 40x10
W szosie mam korbę 52x39x30 i przy 39x11 przełożenia kończą się w okolicy 40 km/h.
Będę zmieniał tę zębatkę na 42 bo i tak jest już wyjechana. Ma z 10 lat i z 50k km przebiegu.

Opublikowano

Dzięki za odzew. Merida silex i jej sztyca w ogóle mi nie przeszkadza, dalej mam alu i w orginalne. A Radek to jakiś nadczłowiek 🙃. Ja uważam że baranek i zmiana pozycji rąk pomagają przetrwać długie dystanse, widzę że jest lemondka może ona jest niezbędna w kryzysie 😁. Spec diverge fajna propozycja mimo dobrej ceny, ja się bije z myślami po co tyle wydawać. A cannodale topstone carbon z kingpin nie stracił sztywności przez system kingpin? 

Opublikowano

40x10 to u mnie w gravelu się kurzy. To jest gdzieś 45-52 km/h. Nie do utrzymania dla mnie na dłuższą metę bez wiatru w plecy. Nawet przy nachyleniu nieco ponad -0.5%, to raczej 35 km/h na 10-20km solo po asfaltach. Na szturach jeszcze gorzej, bo jak nie jest idealnie równo czy pojawia się tłuczeń, to błyskiem się okazuje, że powyżej 30 km/h to tylne koło (przy oponie 40c, 2-2.5 bar dętce i 85kg docisku) tak podskakuje na nierównościach, że więcej czasu spędza w powietrzu niż na ziemi i nie ma mowy o efektywnym pedałowaniu. Ale konfiguracja napędu to temat na inny wątek i inną okazję 🙂 

Wracając do tematu - nie jeżdżę tak długich dystansów. Dzienny max na lekko to "tylko" nieco ponad 300km albo wyjazdowo tydzień i codziennie 100-120km załadowanym rowerem. Niemal wyłącznie korzystam z 'on hoods' w baranku, bardzo rzadko łapię na dole - gdy potrzebuję by siodełko uciskało w innym miejscu. Częściej, by lędźwiom dać odpocząć, łapię na środku kierownicę i się prostuję. Lemondki w końcu nie dobrałem - jak jest idealnie równo, to po prostu przedramionami (blisko łokcia), się od wewnątrz zapieram o klamkomanetki i tak się "kładę" na kierownicy. Ze sztywnym widelcem nawet z lemondką bym się chyba bał, że mnie niezauważona dziura może do rowu posłać. Zasadniczo, to wiele się to nie różni od tego jak trzymać mogę płaską kierownicę z wewnętrznymi rogami (odpada tylko opcja położenia się i zaparcia o klamkomanetki).

Opublikowano

Watpie. Majac hardtaila MTB i kumpli co maja to samo raczej poza asfaltem bedziemy glownie na nich jezdzic. Natomiast coraz bardziej interesuja mnie trasy na off road, co i zapewne bedzie rowniez Twoim udzialem,  na nowym fullu.

Dwoch z nas ma rowery przelajowe, ktore mozna uznac za gravele. I wykorzystanie jest znikome.

Zastosowanie gravela jest szalenie ograniczone. Jest to dobry rower do eksploracji niezanych terenow, do miasta, na te szutry Yeti, typu premium, co duzo ludzi o nich mowi ale malo kto widzial 🙂

Nasz partner treningowy siedzial w tym roku miesiac we Wloszech i miesiac na Cyprze. Mowil ze szuterki super. Tylko ze na pewno nie na rower ze sztywnym widelcem i na pewno nie na niewzmocnione opony. Natomiast zdecydowanie na hardtaila MTB.

Natomiast nauczylem sie ze nigdy nie nalezy mowic nigdy 🙂 I na pewno na gravelu z amorem sie przejade. Ale tymczasem poluje na fulla, uzywanego Epica Evo w jakis super niskiej cenie 😉 Od przyslowiowego Niemca co na nim w niedzele do kosciola jezdzil 🙂

Opublikowano
12 minut temu, jajacek napisał(a):

Watpie. Majac hardtaila MTB i kumpli co maja to samo raczej poza asfaltem bedziemy glownie na nich jezdzic. Natomiast coraz bardziej interesuja mnie trasy na off road, co i zapewne bedzie rowniez Twoim udzialem,  na nowym fullu.

Dwoch z nas ma rowery przelajowe, ktore mozna uznac za gravele. I wykorzystanie jest znikome.

Zastosowanie gravela jest szalenie ograniczone. Jest to dobry rower do eksploracji niezanych terenow, do miasta, na te szutry Yeti, typu premium, co duzo ludzi o nich mowi ale malo kto widzial 🙂

Nasz partner treningowy siedzial w tym roku miesiac we Wloszech i miesiac na Cyprze. Mowil ze szuterki super. Tylko ze na pewno nie na rower ze sztywnym widelcem i na pewno nie na niewzmocnione opony. Natomiast zdecydowanie na hardtaila MTB.

Natomiast nauczylem sie ze nigdy nie nalezy mowic nigdy 🙂 I na pewno na gravelu z amorem sie przejade. Ale tymczasem poluje na fulla, uzywanego Epica Evo w jakis super niskiej cenie 😉 Od przyslowiowego Niemca co na nim w niedzele do kosciola jezdzil 🙂

Zdjęcia z trasy Ursynów - G. Kalwaria w wersji przez Las Kabacki i Chojnowski (+ asfalty różnej jakości). Nie każdy ma w okolicy tylko piach i korzenie 😉.

IMG_7060.JPG

IMG_7064.JPG

IMG_7067.JPG

IMG_7075.JPG