Veriv Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego No tam jest znacznik. Nie wiem jak w innych modelach, ale w jednym z rowerów jak wsunąłem powyzej znacznika i scisnąlem obejmą to sztyca traciła na... wigorze(???) wysuwania. Cos ocierało.
sweetdream71 Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego Ja chyba dalej nie rozumiem gdzie tu może być problem .. 😕 Wg mnie jeżeli skok sztycy ma 12,5 cm a ja do drutów siodełka mam 17,5 cm to wszystko jest ok. Dodatkowo długość całkowita sztycy regulowanej tranzX o skoku 125 mm jest praktycznie taka sama (10mm różnicy) jak mojej dotychczasowej klasycznej. WIec i w rurę pod siodłową wejdzie i siodełko nie będzie za wysoko.
Szwedacz Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Ja e13 Vario w obecnym i OneUp2.1 w poprzednim miałem dosunięte niemal do oporu, kołnierzem do końca rury podsiodłowej - wszystko chodziło OK, jeśli linkę się dobrze ułożyło. Nie było na nich innych znaczników, niż MINIMALNEGO wsunięcia. Jak długość całkowita ci się zgadza oraz odległość między dolną krawędzią kołnierza, a rowkami na szyny siodełka jest nie mniejsza niż obecnie wystająca u ciebie długość sztycy, to wszystko powinno grać.
sweetdream71 Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego na stronie OneUp'a jak cos jest kalkulator https://can.oneupcomponents.com/pages/dropper-post-length-selector. Można sobie na nim sprawdzić sugerowaną długość skoku. Mi wyszło 140m-150 mm.
Szwedacz Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Bierz poprawkę na to, że OneUp robi chyba "najmniej wystające" droppery na rynku. Inne mogą spokojnie być te 2-3cm wyższe po maksymalnym wciśnięciu siodełka.
Pepe75 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 2 godziny temu, sweetdream71 napisał(a): Ja chyba dalej nie rozumiem gdzie tu może być problem .. 😕 Wg mnie jeżeli skok sztycy ma 12,5 cm a ja do drutów siodełka mam 17,5 cm to wszystko jest ok. Dodatkowo długość całkowita sztycy regulowanej tranzX o skoku 125 mm jest praktycznie taka sama (10mm różnicy) jak mojej dotychczasowej klasycznej. WIec i w rurę pod siodłową wejdzie i siodełko nie będzie za wysoko. W mojej 125mm TranzX po maksymalnym wsunięciu sztycy do rury podsiodłowej pręty siodełka będą 18cm od krawędzi rury podsiodłowej. Napisałeś, że potrzebujesz ustawić 17cm - czyli TranzX 125mm jest dla Ciebie za długi. A jak siedzisz na rowerze i korby ustawisz pionowo i dolną nogę w butach oprzesz piętą o pedały to noga jest wyprostowana ? Manual na stronie TranzX nic nie wspomina o ograniczniku maksymalnego wsunięcia sztycy w rurę podsiodłową, o czym wspomniał @Veriv ale może praktyka mówi co innego.
Veriv Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Tak sie dzieje w sztycy która mam w rowerze xc - BrandX Ascend
sweetdream71 Opublikowano 12 Lutego Autor Opublikowano 12 Lutego 14 godzin temu, Pepe75 napisał(a): W mojej 125mm TranzX po maksymalnym wsunięciu sztycy do rury podsiodłowej pręty siodełka będą 18cm od krawędzi rury podsiodłowej. Napisałeś, że potrzebujesz ustawić 17cm - czyli TranzX 125mm jest dla Ciebie za długi. A jak siedzisz na rowerze i korby ustawisz pionowo i dolną nogę w butach oprzesz piętą o pedały to noga jest wyprostowana ? Manual na stronie TranzX nic nie wspomina o ograniczniku maksymalnego wsunięcia sztycy w rurę podsiodłową, o czym wspomniał @Veriv ale może praktyka mówi co innego. Ja mogę wsunąć sztycę w rurę podsiodlowa na odcinku 31 cm. Wiec nie powinno być problemu ustawić dropper 125mm na wysokości 17cm
Pepe75 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Ale dropper ustawia się tak, aby po wciśnięciu manetki siodełko wracało do wyjściowej pozycji (przy maksymalnym wysunięciu) - czyli do tych Twoich 17cm.
Rekomendowane odpowiedzi