Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, lancer2000 napisał(a):

(...)
Czytałem tu na forum chyba, że Shimano 1x12 jest bardziej awaryjne niż 2 blaty. I że łańcuch się może ścierać przy skrajnych przełożeniach

(...)

Jeśli do moich narzekań pijesz, to zwróć uwagę na to, że dotyczą one MTB, który jest regularnie katowany po krzakach, zarośniętych pieszych szlakach i takie tam. Tu zdecydowanie chodzi mi po głowie wymiana na jakiś zestaw o mniejszym zakresie, ale i krótszej przerzutce, jak obecna przerzutka zostanie dobita. No i mówimy o łańcuchach od Shimano, bo jak w MTB się naciąłem na podróbkę (sklep oczywiście się upiera, że to był oryginalny Shimano z opakowania zbiorczego) w tym sezonie, to po ~300km łańcuch i kaseta Deora poszły do wymiany.

W Eskerze 5 natomiast, przez niecałe 3k km w ostatnim sezonie jedynie raz musiałem przekręcić baryłkę o 1/4 obrotu, by po pierwszych kilkuset km od zakupu doregulować przerzutkę. Fabryczny łańcuch Deore był do wymiany na koniec sezonu. Żadnej zabawy z woskami, rotowaniem łańcuchów itp. Co dłuższa jazda w deszczu lub ~200km jazd wokół komina był smarowany jakimś mocno płynnym łańcuchem na suche warunki (najpierw był czerwony Finish, potem jakiś Motorex), ale trasę Kraków-Warszawa bez żadnego smarowania w połowie zaliczył, podobnie kilkudniowe 600km w Alpach i na północy Włoch z bagażem (gdzie było tak sucho i tak się pyliło, że po nasmarowaniu zielonym Finishem przed wyjazdem nie ruszałem nic).

Pytanie ile chcesz jeździć i ile czasu spędzić na zajmowaniu się napędem. U mnie jest to regularne przecieranie z pyłu starą skarpetką, od święta cały rower opłuczę z węża na stacji albo na jakiejś myjni. Ja jestem całkiem zadowolony ze stawki 80zł łańcuch + ~10zł smar na sezon 3k km. Po kasecie na razie za bardzo nic nie widać, więc zobaczymy ile łańcuchów przeżyje - kasety Deore 10-51T mimo wystrzelonej ceny katalogowej da się po 200zł dorwać co jakiś czas. Niestety bez grafiki się nie zarchiwizowały, ale tekst o przekosach w nowoczesnych łańcuchach pozostał: https://web.archive.org/web/20250315035826/https://uzurpator.com.pl/documents/Mit_przekoszonego_lancucha.html

Samą konfigurację napędu musisz sobie przeliczyć pod swoje jazdy, tempo i teren np. tu: https://mike-sherman.github.io/shift/. Zakres jest duży (510%), a na rynku chyba nie znajdziesz nic mającego więcej niż nieco ponad 600% (ale GRXy nie wspierają kombinacji typu 2x11 z kasetą 11-42 z tyłu). Jak dla mnie, to jedynie przeskok między najmniejszymi 12T i 10T jest wyraźnie odczuwalny jako dziura, gdzie jest pewne okno prędkości, gdzie na jednej zębatce jest młyn, a na drugiej za twardo. Biorąc pod uwagę to, że 40:10 używam w praktyce tylko z wiatrem w plecy lub w grupie, a prawie wcale jeżdżąc solo po płaskopolsce, na wypady w trasy z większą ilością podjazdów (zwłaszcza z bagażami) bym rozważył pewnie i 36T na korbie (ale wtedy łańcuch by trzeba już dać krótszy).

Opublikowano
6 godzin temu, Szwedacz napisał(a):

(ale GRXy nie wspierają kombinacji typu 2x11 z kasetą 11-42 z tyłu). Jak dla mnie, to jedynie przeskok między najmniejszymi 12T i 10T jest wyraźnie odczuwalny jako dziura, gdzie jest pewne okno prędkości, gdzie na jednej zębatce jest młyn, a na drugiej za twardo. Biorąc pod uwagę to, że 40:10 używam w praktyce tylko z wiatrem w plecy lub w grupie, a prawie wcale jeżdżąc solo po płaskopolsce, na wypady w trasy z większą ilością podjazdów (zwłaszcza z bagażami) bym rozważył pewnie i 36T na korbie (ale wtedy łańcuch by trzeba już dać krótszy).

No właśnie prawdopodobnie zadziała, miałem koncept wstawić 11-40 do GRXa 2x11 ale kupiłem Srama Rival. Ze względu na dziurę (10T-12T) wybrałem kasetę Apex 11-44. 

www.youtube.com/watch?v=-0GsEf6CK10

@lancer2000

W nowych ramach coraz częściej można włożyć opony 2-2.1" i to jest jak dla mnie dobry kierunek - po włożeniu Schwalbe g-one rx/rs  700x50mm zamiast Pirelli 700x45 zszedłem z ciśnienia ok 0.5 bara i komfort się poprawił.

https://www.johnkarrasch.com/articles - tu masz porównanie różnych opon w rzeczywistych warunkach

Przesiadłem się też z mechanicznej grupy GRX 2x11 na Rivala AXS. 

Elektronika fajnie działa. Natomiast dla mnie "stare" klamkomanetki Rival (Apex też) są mniej wygodne, trzeba też włożyć więcej siły w hamowanie niż w nowych.

Opublikowano

Argon kanadyjska dobra marka. Ścigają się na ich rowerach kolarze naszej kadry torowej.
Specyfikacja techniczna bardzo dobra.
Bikefitting widzę dają w cenie czyli 800 zł oszczędzasz.
Krystyn Liparski dobrze fittuje. Ludzie z całej Polski do niego jeżdżą

Trekowi też nic nie brakuje.

Stack to wysokość główki ramy. Wynika z tego jak wysoko będzie kokpit.
Reach to jakby dosięg do kierownicy.
Te wartości są podawane przy geometrii każdego roweru.
Stusunek stack to reach określa jak wyprostowana lub pochylona będzie pozycja na rowerze.

Ideal Stack-to-Reach Ratio: A Guide to Upright Bike Fit – Twitter Bikes

Opublikowano

Tak ja wiem co to Stack i Reach, tylko w argonie jest to podobno jakoś regulowane. Patrz screen poniżej, są podwójnie podane wartości stack reach, druga z jakby dystansem 25mm. 
image.png.0e404e2787c4984b8046f16249f00a69.png

Opublikowano

Być może są to jakieś modułowe rozwiązania. Trzeba by się wczytać.
Takie rozwiązania są w naszych rowerach torowych kadry. Że wymienia się górną część nad widelcem dokonując pewnych istotnych zmian kokpitu.

Opublikowano

Doczytałem, Argon ma tzw. 3D System:
0mm to 25mm w/ rider on the handlebar to see the posture

Przetłumaczone przez google translator:
System 3D to zintegrowane rozwiązanie, które wydłuża główkę ramy, zapewniając szerszy zakres opcji ustawienia. Wysokość główki ramy można idealnie dopasować do potrzeb i preferencji każdego rowerzysty.
System 3D oferuje większy zakres dopasowania i aż 3 wysokości przedłużenia główki ramy dla każdego rozmiaru ramy.