Kamil177 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca Cześć! Kupiłem Meridę Big.Nine 300 TFS w rozmiarze XL, ale pozycja jest dla mnie nieco zbyt wyciągnięta. Chcę skrócić mostek z fabrycznych 100 mm na 80 mm i dołożyć kierownicę z backsweepem 12°. Czy taka zmiana znacząco wpłynie na prowadzenie? Czy przy tej geometrii przód nie zrobi się zbyt nerwowy? Z góry dzięki za opinie!
Greg29 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Możesz spokojnie dać mostek 80 mm, który i tak jest bardzo długi jak na współczesne standardy w mtb. Do tego możesz kupić mostek z większym kątem (bo przeważnie fabryka montuje 7°) i zamontować go na plus. Na początku tak pojeździj i zobacz czy ciało się przyzwyczai, kwestia wzmocnienia mięśni grzbietu i core. Jak nadal będzie ciężko to kup kierownicę nie tyle z większym backsweepem ale ze wzniosem 30-40 mm i do tego z kilkustopniowym upsweepem i backsweepem
Kamil177 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca 3 minuty temu, Greg29 napisał(a): Możesz spokojnie dać mostek 80 mm, który i tak jest bardzo długi jak na współczesne standardy w mtb. Do tego możesz kupić mostek z większym kątem (bo przeważnie fabryka montuje 7°) i zamontować go na plus. Na początku tak pojeździj i zobacz czy ciało się przyzwyczai, kwestia wzmocnienia mięśni grzbietu i core. Jak nadal będzie ciężko to kup kierownicę nie tyle z większym backsweepem ale ze wzniosem 30-40 mm i do tego z kilkustopniowym upsweepem i backsweepem Dzięki za pomoc. Pytałem o ten mostek, bo spotkałem się z opinią, że przy kącie główki 70 stopni skrócenie go może sprawić, że rower zacznie prowadzić się zbyt nerwowo.
Greg29 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Współczesne mtb z tzw. progresywną geometrią mają mostki 30-40 mm ale szerokie kierownice, co kompensuje ich "krótkość" i sprawia, że nie są nerwowe. Stare mtb, jeszcze 26", miały węższe kierownice i dłuższe mostki. W szosach, gdzie masz kietownice szerokości 380-420 mm też masz długie mostki 100-120 mm i jakbyś w takiej szosie czy stsrym mtb z wąską kierownicą dał krótki mostek, powiedzmy 50 mm czy mniej to rower byłby bardzo nerwowy ponieważ mały ruch kierownicy wywoływałby duży ruch koła
Bonnum Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Możesz śmiało skrócić mostek i kupić kierowcę ze wzniosem, ale zacznij od taniego mostka z regulowanym kątem wzniosu. Dzięki temu szybko sprawdzisz czy podniesienie kierownicy wyżej i przez to skrócenie rzeczywistego poziomej długości mostka wystarczy.
Kamil177 Opublikowano 8 Marca Autor Opublikowano 8 Marca Dzięki za informacje. Jak mocno mogę skrócić mostek aby rower wciąż prowadził się dobrze?
jajacek Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca To zależy od rozkładu ciężaru ciała na rowerze i geometrii. Ja siedzę mocno do tyłu więc nie mogę mieć za krótkiego mostka bo mi przednie koło ucieka na podjazdach. Ale mam rower ze starszą geometrią. Miałem 60 mm, teraz mam 75 mm. Nowsze rowery są bardziej przystosowane pod krótsze mostki.
Kamil177 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia Finalnie Merida została zwrócona. Zastanawiam się nad modelem Cube Aim lub Attention w rozmiarze XL. Jeździłem chwilę na tym rowerze w sklepie i mam wrażenie, że podczas skręcania kierownica znajduje się zbyt blisko nogi, przez co nadgarstek ociera o kolano. Usłyszałem opinię, że nie powinienem trzymać kolana wysoko w trakcie skrętu. Czy istnieje jakaś metoda, aby ocenić, czy to normalna sytuacja? Mam długie nogi i długie kości udowe (przekrok 91 cm), co prawdopodobnie jest przyczyną tego problemu.
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia A nie wystarczy podnieść kierownicę lub kupić kierę ze wzniosem?
Kamil177 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Opublikowano 10 Kwietnia 29 minut temu, jajacek napisał(a): A nie wystarczy podnieść kierownicę lub kupić kierę ze wzniosem? Pewnie wystarczy, ale wolałbym odpuścić kupno ewentualnie zbyt małego roweru.
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Jeśli chodzi o Cube Attention to miał bardzo specyficzną rozmiarówkę. Mam takie proporcje jak Ty. Ale 175 wzrostu. Jechałem na 19 cali kolegi i był za krótki a jednocześnie bardzo wysoki. Dziwne uczucie. Przy tym wzroście potrzebowałbyś na pewno 21 cali. Ta taki rower trekkingowy na kołach MTB. Cube AIM to z tego co pamiętam jakieś dziadostwo na uginaczu zamiast amora.
Szwedacz Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 1 godzinę temu, Kamil177 napisał(a): Usłyszałem opinię, że nie powinienem trzymać kolana wysoko w trakcie skrętu. A mnie w tym wszystkim najbardziej zastanawia taki komentarz od sprzedającego. Przecież właśnie w płaskim zakręcie będziesz miał wewnętrzny pedał w górze, żeby zminimalizować szansę zahaczenia nim o ziemię!
Rekomendowane odpowiedzi