Greg29 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): potwierdził wasze słowa Naprawdę sądzisz, że Pan z serwisu, który być może nie ma czasu na "zabawę w rowery" bo musi pracować, żeby opłacić ZUS-y i wyżywić rodzinę będzie wiedział więcej niż fascynaci mający po kilka rowerów, regularnie na nich jeżdżący, czytający o wszystkim co z rowerami związane nie tylko na polskich ale i zagranicznych stronach? Od pierwszego postu piszemy, żebyś obrócił ten mostek a Ty z uporem maniaka szukasz nie wiadomo czego i wydzwaniasz, żeby Ci pan z serwisu potwierdził to co my Ci doradzamy. Aż się odechciewa pomagać komuś takiemu... Każdy rower, ma minimalnie inną geometrię (mimo głównych trendów typu geometria progresywna) bo każdy producent chce zaoferować coś innego, coś niepowtarzalnego. Zresztą część producentów kupuje te same ramy karbonowe z jednej chińskiej fabryki i tylko je maluje i nakleja swoje loga, więc czasami ramy są takie same. Ale to każdy z nas jest inny i każdy ma inne potrzeby dlatego dopasowujemy te rowery pod swoje potrzeby poprzez wymianę mostka, siodełka, itp. Inni idą najpierw do fittera, który mówi jakie wymiary roweru są dla nich optymalne i z tymi cyferkami szukają swojego idealnego roweru Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, Greg29 napisał(a): Naprawdę sądzisz, że Pan z serwisu, który być może nie ma czasu na "zabawę w rowery" bo musi pracować, żeby opłacić ZUS-y i wyżywić rodzinę będzie wiedział więcej niż fascynaci mający po kilka rowerów, regularnie na nich jeżdżący, czytający o wszystkim co z rowerami związane nie tylko na polskich ale i zagranicznych stronach? Od pierwszego postu piszemy, żebyś obrócił ten mostek a Ty z uporem maniaka szukasz nie wiadomo czego i wydzwaniasz, żeby Ci pan z serwisu potwierdził to co my Ci doradzamy. Aż się odechciewa pomagać komuś takiemu... Każdy rower, ma minimalnie inną geometrię (mimo głównych trendów typu geometria progresywna) bo każdy producent chce zaoferować coś innego, coś niepowtarzalnego. Zresztą część producentów kupuje te same ramy karbonowe z jednej chińskiej fabryki i tylko je maluje i nakleja swoje loga, więc czasami ramy są takie same. Ale to każdy z nas jest inny i każdy ma inne potrzeby dlatego dopasowujemy te rowery pod swoje potrzeby poprzez wymianę mostka, siodełka, itp. Inni idą najpierw do fittera, który mówi jakie wymiary roweru są dla nich optymalne i z tymi cyferkami szukają swojego idealnego roweru Zupełnie mnie nie zrozumiałeś - nie chodziło mi o to że jakiś 'pan z serwisu' potwierdził wasze słowa, tylko wcześniej jak w kilka miejsc zadzwoniłem do różnych sklepów to wszędzie mówili że należy przymierzyć się do różnych typów ram MTB i wybrać dla siebie najwygodniejszy, dopiero ten jeden powiedział że w sumie można też pokombinować coś z mostkiem. A jak już pisałem 5 razy - na razie nie ruszałem tego mostka bo jeśli zdecydowałbym się na wymianę to nie chciałem porysować itp. żeby potem w sklepie mi nie marudzili że nie przyjmą. Ale może jutro sprawdzę, bo rowerek naprawdę mi się podoba i wolałbym żeby jednak został ze mną niż wymieniać. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Trochę lat doświadczenia z rowerami mam. I znam trochę sprzedawców rowerów. Ich rolą jest rowery sprzedawać. A nie tracić czas na doradztwo. A przede wszystkim sprzedawać to co jest na magazynie. Jeżeli chcesz mieć rower o najbardziej komfortowej geometrii to spisujesz sobie wartości stack i reach dla każdej ramy w rozmiarze, który Cię interesuje i wybierasz ten który ma największa wartość. AI Google pisze tak: For a mountain bike to feel comfortable, especially on longer rides, you generally want a higher stack-to-reach ratio, which promotes a more upright riding position by increasing the height of the handlebars relative to their horizontal reach. While an ideal ratio depends on your riding style and body type, a ratio of 1.55 or above is often recommended for maximum comfort, reducing strain on your back, neck, and wrists. Understanding Stack and Reach Stack: The vertical distance from the bottom bracket to the top of the head tube. A higher stack means a higher handlebar position, leading to a more upright riding position. Reach: The horizontal distance from the bottom bracket to the head tube. A longer reach results in a more stretched-out position, while a shorter reach shortens the front end. Factors Affecting Your Ideal Ratio Riding Style: A higher ratio (more upright) is better for long-distance riding, endurance rides, or touring, as it reduces strain. Body Proportions: Riders with shorter torsos may find a higher ratio more comfortable. Comfort vs. Performance: A higher ratio prioritizes comfort and stability, while a lower ratio is more aggressive and aerodynamic, suitable for racing or aggressive trail riding. How to Find Your Ideal Ratio Identify Your Current Comfort: If you like your current bike's position, compare its stack and reach numbers with new bikes. Consider Your Symptoms: If you experience back, neck, or wrist pain, you might need a shorter reach or a higher stack. Aim for a Higher Ratio: For more comfort, look for mountain bikes with a stack-to-reach ratio of 1.55 or higher. Fine-Tune: Once you have a bike with a suitable stack and reach, you can make further adjustments with your headset spacers, stem, and handlebar position to dial in your perfect fit. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Dodajmy jeszcze że zapewne większość użytkownikow tego forum dokonała zmian w konfiguracji roweru mających na celu optymalne dopasowanie go do swoich potrzeb. Najczęściej wymieniając mostek, siodełko i gripy. Rzadziej kierownice. Jeszcze rzadziej długość korby. W swoim rowerze mam inny mostek niż dał producent, inną kierownicę, inne gripy, inną sztycę podsiodłową, inne siodełko i inną długość korby. De facto z oryginalnego roweru została tylko rama 🙂 Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 8 minut temu, MakczuPikczu napisał(a): Zupełnie mnie nie zrozumiałeś - nie chodziło mi o to że jakiś 'pan z serwisu' potwierdził wasze słowa, tylko wcześniej jak w kilka miejsc zadzwoniłem do różnych sklepów to wszędzie mówili że należy przymierzyć się do różnych typów ram MTB i wybrać dla siebie najwygodniejszy, dopiero ten jeden powiedział że w sumie można też pokombinować coś z mostkiem. A jak już pisałem 5 razy - na razie nie ruszałem tego mostka bo jeśli zdecydowałbym się na wymianę to nie chciałem porysować itp. żeby potem w sklepie mi nie marudzili że nie przyjmą. Ale może jutro sprawdzę, bo rowerek naprawdę mi się podoba i wolałbym żeby jednak został ze mną niż wymieniać. Rower w montowni jest skręcany przez człowieka z imbusami. Już masz tam porysowaną kierownicę w miejscu, gdzie się mostek styka z kierownicą. Ale nie zmieniasz tego miejsca, więc nikt nie będzie widział, że coś było kręcone. 5 minut na rowerze nic Ci nie da. Ja mam 5 rowerów i dalej nie wiem na którym mi się najlepiej jeździ I czy powinienem jeździć na ramie M czy L. Ja bym zostawił Gate, to dobra baza. W przyszłości jak będziesz chciał zmienić geometrię na bardziej trailową, czyli kierownica wyżej i bliżej siodełka, możesz kupić amortyzator mający 120 mm skoku. Podniesie Ci to przod o 2 cm, nowe mają też dłuższe rurki, tak więc będziesz mógł dać kierownicę na równi z siodełkiem. Duży wybór geometrii daje możliwość świadomemu użytkownikowi dobrać rower konkretnie pod siebie. pamiętaj też o zasadzie, że idealna liczba rowerów to n+1 😉 Spider który Ci proponowali to kupa w porównaniu do Gate. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Napisałem posta i skasowałem… bo zaczyna to trochę wyglądać jak uszczęśliwianie @MakczuPikczu na siłę. Porównałem w bikeinsight Gato i Speca Chisela i generalnie różnica jest w mostku: 70mm Chisel vs 100mm Gato. To jest bardzo dobry przykład, że pojeździsz sobie chwilkę, ale wnioski niekoniecznie bedą dobre - bo 100mm mostek w żadnym nowoczesnym rowerze mtb nie powinien się znaleźć. Mostek w Decathlonie kosztuje 70zł Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 7 minut temu, Oskarr napisał(a):Ja mam 5 rowerów i dalej nie wiem na którym mi się najlepiej jeździ I czy powinienem jeździć na ramie M czy L. Też mam ostatnio taką rozkminkę, że w sumie te Mki co mam mogłyby być 1cm dłuższe, ale mostek 80mm ? To może lepiej ramę L dłuższą o 2-2.5cm i mostek 60mm. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Geometrie w ostatnich latach sie pozmienialy. Rowery MTB typu nazwijmy entry level performance sie wydluzyly. Co musi zostac skompensowane krotszym mostkiem. Czemu Kellys tego nie zrobil trudno powiedziec. Jest to niewatpliwy blad. Kierownice tez sie pozmienialy. 10 lat temu mialem 68 cm. Teraz wszyscy w XC maja zwykle 72 lub 74 cm. Natomiast bardzo wieu facetow nigdy nie jezdzilo na nowoczesnym MTB, ktory jest niski i dlugi. Kobiety sa bardziej elastyczne i latwiej sie adoptuja. @Pepe75 Co do Twoich rozkmin to najpierw sie przesiadlem na L z mostkiem 60 mm max do gory. A po powrocie do rozsadnej formy mostek w dol i 75 mm. Kiera Syntace Vector Carbon 72 cm. Nie pamietam jaki giecie. Pamietam ze masz wzrost i przekrok jak ja, A jaki masz zasieg rak? Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu @jajacekzasieg rąk 180-181 Rozkminiam ostatnio o geometrii i mam odczucie, że parametr reach to stack można sobie trochę w buty wsadzić. Taki własny przykład: moja M ma w gravelu siodełko 5cm niżej niż ja, a różnice w stack to 14mm (ramy ten sam model - tylko rozmiar 52 i 54) Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 9 minut temu, jajacek napisał(a): Pamietam ze masz wzrost i przekrok jak ja, A jaki masz zasieg rak? ręce dosyć długi zasięg, jeśli tak się mierzy rozkładając ręce na boki to 185 cm czyli w sumie tyle co wzrostu Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 40 minut temu, Pepe75 napisał(a): Napisałem posta i skasowałem… bo zaczyna to trochę wyglądać jak uszczęśliwianie @MakczuPikczu na siłę. przykro mi że tak to odbierasz, ja tylko chcę czerpać przyjemność z jazdy a nie mieć męczarnię, jeśli to tylko kwestia mostka to ok, ale wolę dopytać czy geometria też 'swoje robi' skoro jeszcze mam możliwość wymiany...sam nie wiem, może ja się nie nadaję na MTB bo porównując jazdę na Crossie od 20 lat i MTB to dla mnie jak dzień do nocy jeśli chodzi o wygodę jazdy, i może musi tak być a ja szukam wygody tam gdzie jej za dużo nie ma. Pytam, bo jestem zielony w temacie... Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 7 minut temu, Pepe75 napisał(a): @jajacekzasieg rąk 180-181 To tez masz podobnie. Ja mam 182. @MakczuPikczu A jak usiadziesz na podlodze to do jakiego miejsca dosiegasz bez zginania kolan? Do lydek, do palcow? Masz jakies problemy z kregoslupem ledzwiowym lub piersiowym? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, jajacek napisał(a): To tez masz podobnie. Ja mam 182. @MakczuPikczu A jak usiadziesz na podlodze to do jakiego miejsca dosiegasz bez zginania kolan? Do lydek, do palcow? Masz jakies problemy z kregoslupem ledzwiowym lub piersiowym? nie wiem czy mam problemy, czasem potrafią mnie boleć plecy bo dużo pracuję przy komputerze czasem po kilka/kilkanaście godzin dziennie. Jak usiądę na podłodze to bez zginania kolan dokładnie do połowy łydki między kolanem a stopą dosięgam. Raczej nie jestem zbyt porozciągany ze względu na pracę a po pracy remont domu od kilku lat (więc raczej mało czasu na siłownię itp). Dlatego też właśnie chciałem zacząć się trochę ruszać np tym MTB po lesie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Ja szczerze mowiac nieduzo lepiej. I tez siedze godzinami przy komputerze. Musisz sie rozciagac. Bo inaczej skonczysz na ortopedii. Powinienes bez problemu moc jezdzic w takiej pozycji jesli nie masz jakichs powaznych patologii kregoslupa. Ale fakt ze masz kiepska mobilnosc. Powinienes dosiegac do palcow. Ja dojade do kostek. Ale zwykle zima biore pas do jogi i probuje to poprawic. Plus cwiczenia na macie. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, jajacek napisał(a): Ja szczerze mowiac nieduzo lepiej. I tez siedze godzinami przy komputerze. Musisz sie rozciagac. Bo inaczej skonczysz na ortopedii. Powinienes bez problemu moc jezdzic w takiej pozycji jesli nie masz jakichs powaznych patologii kregoslupa. Ale fakt ze masz kiepska mobilnosc. Powinienes dosiegac do palcow. Ja dojade do kostek. Ale zwykle zima biore pas do jogi i probuje to poprawic. Plus cwiczenia na macie. nie wiem jak to jest, rowerek fajnie jeździ ale ja czuję się na nim mega niewygodnie. na tamtym Bulls Cross mega komfort i wygoda. Gdzieś musi być haczyk skoro jak pisał wcześniej niby geometrie podobne, .. na plus to że po jeździe czuję mięśnie ramion, klatki, brzucha, czego wcześniej na tym crossowym nigdy nie miałem, (poza bolącymi nogami jak za daleko pojechałem 😉 ) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi