jajacek Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, tmax napisał(a): Nie będę już cytował fragmentów odpowiedzi ale odniosę się znów do wszechobecnego parcia na bycie "rowerowym pro" i odsyłanie do śmietnika wszystkich Suntourów, tańszych Rock Shoxów i wszystkiego, co nie jest profi lub tylko na takie wygląda. W praktyce często Raidon czy Recon robią robotę, napęd Deore i zwykłe piasty Shimano wytrzymują lata i są proste w serwisie tylko nie tyrkaja jak popieprzone. Obręcze wcale nie muszą być szerokie chyba, że do Trailu bo opona 2.40 i więcej musi się dobrze ułożyć. Tylko, że na płaskim jedziesz wtedy jak traktorem i najbardziej uniwersalny jest jeszcze rozmiar 2.10 - 2.25. Ten Trek Procaliber 6 to bardzo fajny rower. Ma wszystko, co potrzeba i do tego Myk Myka oraz nowoczesne geo. Recon 120, napęd 1x12. Ten rowerek wytrzyma sporo a z czasem rama będzie dobrą baza do rozbudowy. Wszystkie Suntoury z którymi miałem do czynienia to śmieć. Natomiast kolega jeździ na najtańszym Reconie, działa i nie ma z nim problemu. Piasty Shimano? No niekoniecznie. Ilość tych piast zajeżdżonych przez moich znajomych jest spora. Włączając w to XT. Co nie znaczy że do rekreacji się nie nadają. Deore to zawsze była przyzwoita grupa. Czy to w trekkingach, crossach czy w MTB. Świat poszedł w szerokie obręcze, 30 mm w przypadku XC. Bo poszedł też w szersze opony 2,35-2,4 cala. Ale znowu nie znaczy to że obręcz 25 mm się nie nadaje. 2,10 w MTB? Chyba dawno umarło? Wiele lat takich nie widziałem. Natomiast 2,25 jak najbardziej występuje. Sam mam takie opony Conti RaceKing na obręczach 23 mm jako koła do jazdy gravelowej. W realu mają dokładnie 2 cale. Natomiast każdy ma tu swoje opinie i jakąś sumę doświadczeń na podstawie której formułuje swoje opinie. I ma do tego pełne prawo. W przypadku roweru MTB zakładam, że będzie wykorzystywany głównie z przeznaczeniem. Czyli głównie do jazdy terenowej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi