Skocz do zawartości

Uniwersalny kompan do 3000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

"Czego nie ma, to się nie psuje". Piękna idea minimalistów. Ale trudna do konsekwentnego stosowania. Każda rzecz wymaga naszej atencji, kasy, czasu, napraw. Czasami źle wygląda lub ma znikome zastosowanie w praktyce. Albo, o zgrozo, wydaje dziwne dźwięki i denerwuje. Ląduje w szafce i zabiera miejsce. 

Są tacy co obwieszają rower jak hinduską ciężarówkę. A są tacy co odchudzają.
Ostatnio zajechałem po rowerze na Maca. Zawsze kupuję McDouble za dychę swoją drogą. Najlepszy stosunek ceny do jakości 🙂 Ale kawę porządną jeśli już 🙂
I stał taki sam Rockrider. Torba ramowa jakaś gigantyczna, uniemożliwiająca wyjmowanie bidonów. Bez sensu.
Podsiodówka z sensem, bikepackingowa, taka z 5 litrów. Mogąca robić za błotnik.
Kokpit poobwieszany jakimś śmietnikiem.
A potem się ludzie dziwią że rower co waży 16-18 kg wolno jedzie.
Zawsze się śmiałem z kumpla, który jeździł po lesie z sakwą na bagażniku na kilkugodzinne wyprawy. Dopiero jak zaczął jeździć dłuższe dystanse mając problem z nadążaniem za szybko jadącymi ludźmi to odchudził rower. Bagażnik nadal ma ale już sakw nie wozi do lasu 🙂 
Zapięcie zmienił z ciężkiego łańcucha czy u-locka na mikro. Takie żeby tylko pod McDonalds zapiąć mając rower na oku.
Błotniki też się zmieniły z pełnych po wypadku w lesie na minimalistyczne.
Z kokpitu też mu ubyło. Lampki wozi w podsiodłówce ale takie niewielkie, dojazdowe.
Buty się zmieniły ze zwykłych na SPD
Muszę kiedyś zważyć jego i mój rower jak startujemy 🙂

Edit: zważyłem mój MTB.
Z myk-mykiem, boxem ramowym w którym mam zapasową dętkę TPU i łyżkę i podsiodłówką z pompką dual, normalną i z nabojem waży 11,5 kg.
Obecnie na zwykłych dętkach ważących 500 gramów.

Rowerek już ze mną, na razie jeszcze w pokoju - muszę sobie pomontować akcesoria, sprawdzić ciśnienie w uginaczu itp, itd. Nie powiem, cieszy oko - jakoś się mnie trzymały te szare bure kolory, a w końcu mam coś co wygląda inaczej. Bardzo ładna maszyna. Dziękuję za wszystkie porady. Czekam na pierwszą przejażdżkę aż minie deszczowa, chłodna aura.

Z planów to poszukać bagażnika, który będzie pasował, może jakieś małe dyskretne błotniki i stopka - może polecacie jakąś stopkę, którą warto zakupić do tego modelu? czy może zwykła z decathlonu jak ta wystarczy: https://www.decathlon.pl/p/stopka-500-dolna-rura-tylny-tr/_/R-p-12228?mc=8302792

64fdbfe8-76c6-4346-af89-57bcc3a358c2.thumb.jpeg.34b35fa4e0554f68dc521735589917d0.jpeg
Bagażnik pasujący pod ten rower to prawdopodobnie Cubowy ACID. Wkrótce przetestuję i dam znać. Pod ten bagażnik można przykręcić błotnik.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Skos (moim zdaniem jest lepszy niż poziom) można zlikwidować prosto. Dwie dziurki wiertarką i posunąć dwie śrubki w lewo, patrz foto. Wtedy platforma dygnie do tyłu. Tak czy siak: bezpieczniej zamówić i przymierzyć w stacjonarnym serwisie. Niech ściągną kilka typów i już.

20250712_121213.jpg

Skos (moim zdaniem jest lepszy niż poziom) można zlikwidować prosto. Dwie dziurki wiertarką i posunąć dwie śrubki w lewo, patrz foto. Wtedy platforma dygnie do tyłu. Tak czy siak: bezpieczniej zamówić i przymierzyć w stacjonarnym serwisie. Niech ściągną kilka typów i już.
20250712_121213.thumb.jpg.98f617fde28300e872495236730f1ba2.jpg
ACID ma otwory pod błotnik. Jest pod 29 cali.

Chętnie włączę sie w dyskusję w praktyce, tylko w końcu odbiorę swojego EXPL 540 (chyba nikt już mi nie doradzi w kwestii rozmiaru w tym drugim wątku ;) Żona już ma swoja Mkę i powiedziała, że zaczyna jej się podobać

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka