sl66 Opublikowano Piątek o 22:24 Udostępnij Opublikowano Piątek o 22:24 Czy ktoś na forum ma jakieś doświadczenia z przerabianiem hardtaila na drop bar? Zastanawiam się, czy nie zrobić takiej przeróbki na swoim Rockrider Race 700. Może ktoś mógłby się podzielić doświadczeniami z samej modyfikacji oraz wrażeniami z jazdy? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Sobota o 04:36 Udostępnij Opublikowano Sobota o 04:36 Zdajesz sobie sprawę, że jak założysz "baranka" to ci się rower wydłuży o jakieś 10-15 cm? Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Sobota o 09:09 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 09:09 Oczywiście. Kombinuję, jak zmniejszyć tę różnicę dając np. mostek 60mm i baranka z małym reachem 65mm. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Sobota o 11:43 Udostępnij Opublikowano Sobota o 11:43 No jeszcze pomyśl o długości klamek. Najkrótszy zasięg mają Campagnolo. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 10:41 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:41 Potwierdzam co do klamek Campy. Dlatego wolę je od Shimano. Ale klamki Campy z żadną przerzutką MTB raczej nie popracują. Rower mojego kumpla. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Niedziela o 16:32 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:32 A jaki planujesz napęd? I tak w ogóle skąd taki pomysł. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Niedziela o 18:33 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:33 Brzmi jak wybieganie w przyszłość graveli o kilka lat i zrobienie z XC, monstercrossa, który ma szansę być ideałem na niemal całe Mazowsze. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Niedziela o 19:34 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:34 Wymyśliłem sobie, że jak włożę drop bar do mtb na Conti Race Kingach 2.2, dostanę rower niewiele wolniejszy od gravela na równych odcinkach, a jednocześnie o wiele bardziej dzielny w terenie. Jednocześnie pozbędę się największego dla mnie problemu w mtb, czyli prostej kierownicy. Nie potrzebuję prostej kierownicy do kontroli w terenie, potrzebuję za to czasem komfortu, jaki w terenie oferuje mtb. Z gravela z kolei zapożyczę baranka, który jest dla mnie o wiele wygodniejszy na dłuższe dystanse oraz przy jeździe pod wiatr. Czyli takie połączenie najprzydatniejszych dla mnie cech gravela i mtb. Do tego jako drugi rower szosa endurance z oponami 30-32mm i będę miał w zasadzie pokryte wszystkie tereny Mazowsza. Ps. Dodam, że pomysł nie jest mój, inspiruję sie m.in. Leadville 100 oraz Dylanem Johnsonem. Pps. Zamierzam dać tam napęd 1x (przynajmniej na poczatek), nie wykluczam też dodania z czasem droppera. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Niedziela o 22:10 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 22:10 No to pewnie jeszcze zabawa z kombinowaniem z linią łańcucha i maksymalnym rozmiarem zębatki ci zostanie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi