Skocz do zawartości

Rower do 3500zł przeznaczenie 50% leśne drogi/50% miasto i asfalt

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, jajacek napisał(a):

Radon Jeaolous 8.0 2024 z Bike Discount. 800 Euro z groszami.

Ten Marin i Romet to smiecie bez amortyzatora i hamulcow. Rockrider dobra rama, kiepski amor, atrapa hamulcow. 

Czyli rozumiem ze radony 7.0 i 6.0 nie należą do śmieci? Sa trochę gorsze od 8.0 ale dalej to są dobre rowery i wystarczą do rekreacyjnej jazdy? @jajacek Byłbym wdzięczny jakbyś się wypowiedział bo poleciłeś mi rower z tej firmy i serii.

23 minuty temu, jajacek napisał(a):

To sa przyzwoite ramy. Ja maja amor poowietrzny RockShoxa to dla kogos lekkiego jest to wystarczajace. Naped Sram SX tez jest wystarczajacy. 

Hamulce MT200 to smiec. Ale komus lekkiemu do miasta moga wystarczyc. Ale nie sa to hamulce dobroweru MTB.

Ten 6.0 to bym nie kupil. Ale 7.0 tak.

Na ten 7.0 patrzyłem, ważę 50 kg w przyszłości myślę że do 70kg więc dużego obciążenia raczej nie będzie. Trochę mnie martwią te hamulce, bo lubię pojeździć w lesie i to zawsze bezpieczeństwo i . Pozostaje też ten jealous AL 8.0 HD ale to już jest 300 euro dopłaty. Ta zwykła al 8.0 byłaby idealna ale niestety ta rozmiarówka mi popsuła plany. 

Co myślicie o trek Marlin 7 gen 3, widziałem ze jealous 7.0 16 cali znikł z oferty bike discount czyli 8.0 można kupić z rama 16 cali , myślałem że w ogóle nie mają takiego rozmiaru w tym modelu w ofercie. Rowery z Radomia można kupić tylko na stronie bike discount? Na stronie radona mają podpiętą tą stronke ale ceny są różne.

Marlin 7:
Nędzna rama bez sztywnej osi
Nędzny amor sprężynowy
Nędzne koła na nędznych piastach
Kiepskawy napęd 1x10
Nędzne hamulce z nędznymi tarczami
Więc ogólnie bida z nędzą 🙂

Moja koleżanka 168 wzrostu ściga się w maratonach MTB na ramie 17,5 cala jakby co. Chyba na Focusie
Kolega 168 jeździł na KTM 17,5 cala.
Ja mając 175 wzrostu jeżdżę na Specu 19 cali.
Sądzę więc że odpowiedni będzie Radon 18 cali.

Na ten 7.0 patrzyłem, ważę 50 kg w przyszłości myślę że do 70kg więc dużego obciążenia raczej nie będzie. Trochę mnie martwią te hamulce, bo lubię pojeździć w lesie i to zawsze bezpieczeństwo i . Pozostaje też ten jealous AL 8.0 HD ale to już jest 300 euro dopłaty. Ta zwykła al 8.0 byłaby idealna ale niestety ta rozmiarówka mi popsuła plany. 
Hamulce zmienisz z biegiem czasu. Poszukaj na Forum info. Na wyprzach kupisz taniej. Zobacz zresztą na bike discount po ile są zestawy hamulców wyższych grup.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Co myślicie o trek Marlin 7 gen 3, widziałem ze jealous 7.0 16 cali znikł z oferty bike discount czyli 8.0 można kupić z rama 16 cali , myślałem że w ogóle nie mają takiego rozmiaru w tym modelu w ofercie. Rowery z Radomia można kupić tylko na stronie bike discount? Na stronie radona mają podpiętą tą stronke ale ceny są różne.
Tak, Radon sprzedawany jest tylko na bike-discount. Wszystkie inne sklepy w necie z Radonami to oszustwo.
Cena ustawi się właściwie, jak wybierzesz w górnym rogunkraj dostawy Poland

42 minuty temu, jajacek napisał(a):

Marlin 7:
Nędzna rama bez sztywnej osi
Nędzny amor sprężynowy
Nędzne koła na nędznych piastach
Kiepskawy napęd 1x10
Nędzne hamulce z nędznymi tarczami
Więc ogólnie bida z nędzą 🙂

Moja koleżanka 168 wzrostu ściga się w maratonach MTB na ramie 17,5 cala jakby co. Chyba na Focusie
Kolega 168 jeździł na KTM 17,5 cala.
Ja mając 175 wzrostu jeżdżę na Specu 19 cali.
Sądzę więc że odpowiedni będzie Radon 18 cali.

Myszlisz ze 18 byłaby lepsze dla mnie niż 16? Jeśli byłaby taka potrzeba to bym poczekał aż się pojawi ten 8.0 z ramą 16. Przy okazji, czy pedaly mają znaczenie i jeśli tak to jakbyście mogli podesłać jakieś fajne budżetowe.

3 godziny temu, Michu1 napisał(a):

Trochę mnie martwią te hamulce, bo lubię pojeździć w lesie i to zawsze bezpieczeństwo

Do lasu jak to nie są góry to te hamulce też dadzą radę. Zresztą, tak iak ktoś pisał powyżej, obecnie wyższe grupy nie są drogie i jak się okaże, że jednak są za słabe to można wymienić. Na Bike-Discount mt400 kosztują 40 eur, mt500 kosztują 50 eur a Deore m6000 kosztują jakieś 100 eur

https://www.bike-discount.de/en/bike/bike-parts/mountain-bike-parts/brakes/disc-brake-sets?p=1&o=3&n=48&s=16

Myszlisz ze 18 byłaby lepsze dla mnie niż 16? Jeśli byłaby taka potrzeba to bym poczekał aż się pojawi ten 8.0 z ramą 16. Przy okazji, czy pedaly mają znaczenie i jeśli tak to jakbyście mogli podesłać jakieś fajne budżetowe.
Możesz podejść do tego w dwojakinsposób - poszukaj na Forum informacji od @jajacek na temat kalkukatorów do obliczeń jaka rama dla konkretnego rozmiaru ciała albo zmierz swoją nogę od kroku w dół inapisz maila do sklepu, ile masz wzrostu i jaką nogę (przekrok) i co doradzają

8 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Do lasu jak to nie są góry to te hamulce też dadzą radę. Zresztą, tak iak ktoś pisał powyżej, obecnie wyższe grupy nie są drogie i jak się okaże, że jednak są za słabe to można wymienić. Na Bike-Discount mt400 kosztują 40 eur, mt500 kosztują 50 eur a Deore m6000 kosztują jakieś 100 eur

https://www.bike-discount.de/en/bike/bike-parts/mountain-bike-parts/brakes/disc-brake-sets?p=1&o=3&n=48&s=16

MT500 hamują znakomicie pod warunkiem, że są sparowane z sensownymi tarczami. Z tym że są to w zasadzie MT400 i klamki od Deore z ServoWave. 
Deore mają już inne, sztywniejsze przewody, tłoczki o większej powierzchni i klocki o innym kształcie dostosowane do lżejszych ale węższych tarcz od Deore/SLX w górę.