malinsnow Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Cześć wszystkim. Obecnie do jazdy służy mi Spec Chisel. Jednak chyba mam jakieś złe ustawienia pozycji. Mianowicie podczas jazdy czuję, że moje ciało odpoczywa jeśli kierownicę trzymam tak jakby na końcówkach palców, nie pełnym chwytem dłoni za gripy ( oczywiście na płaskim i powoli 🙂 ) Które ustawienie zmienić ? Coś z mostkiem , siodełkiem ? dziękuję Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Zmienić rower. To nie był dobry wybór jeśli chodzi o rekreację. A jeśli nie chcesz tego robić to pozostają próby z komponentami pasującymi do tego roweru jak pięść do nosa... Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 3 godziny temu, malinsnow napisał(a): Cześć wszystkim. Obecnie do jazdy służy mi Spec Chisel. Jednak chyba mam jakieś złe ustawienia pozycji. Mianowicie podczas jazdy czuję, że moje ciało odpoczywa jeśli kierownicę trzymam tak jakby na końcówkach palców, nie pełnym chwytem dłoni za gripy ( oczywiście na płaskim i powoli 🙂 ) Które ustawienie zmienić ? Coś z mostkiem , siodełkiem ? dziękuję jaki masz wzrost i jaki masz rozmiar roweru ? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Zmień rower, kup sobie jakiegoś trekkinga albo mieszczucha z kierownicą typu jaskółka. Będzie Ci wygodnie. Popracuj też nad mięśniami core, może tu też być przyczyna Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Zrób zdjęcie jak siedzisz na rowerze, z boku Odnośnik do komentarza
malinsnow Opublikowano 1 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca Dziękuję wszystkim za zaangażowanie 🙂 Jeśli chodzi o zmianę roweru to na razie odpada bo jeżdżę nim dopiero pierwszy sezon. Jeżdżę głównie po singletrackach. Jeździ mi się naprawdę fajowo, tym bardziej, że przesiadłem się ze starego Marlina 8. Po prostu zauważyłem, że jak już czasem wybiorę się z żoną na spokojną jazdę po płaskim to czuję taki dyskomfort. Mój wzrost to 189 i rower kupiłem XL. Tak, fulla kupuję na jesień 🙂 Myślałem, że może coś podniosę/opuszczę i będzie trochę lepiej 🙂 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca Tak jak pisał kolega powyżej, wklej zdjęcie z boku jak na nim siedzisz. Ustawiałeś ten rower pod siebie w ogóle? Znaczy siodełko góra/dół, przód/tył, poziom, mostek +/-, itp., itd.? Odnośnik do komentarza
malinsnow Opublikowano 1 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca Tak szczerze to ustawiałem tylko siodełko góra dół. Chyba muszę jakieś filmiki pooglądać co z resztą ustawień. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca @malinsnow poszukaj na YT filmów "Wstał sprzed kompa" - opowiada o ustawieniach siodełka, tu masz kierownicę jaką on używa https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-mtb-sqlab-3ox-alu-16-pd27792/?v_Id=164559 https://www.sq-lab.com/en/products/comfort-handlebar-for-mountain-bike-3ox-16-57230-2324?color=900_black (przy okazji ta kierownica delikatnie wyprostuje Twoją pozycję) też mam taką i razem z gripami Ergona https://www.centrumrowerowe.pl/gripy-ergon-gs1-evo-pd33077/?v_Id=215084 poprawia komfort dla dłoni i nadgarstków Odnośnik do komentarza
malinsnow Opublikowano 2 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca Super. Dziękuję za konkretne info. Pozdr. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Też w swoim mtb wymieniłem kierownicę z prostej rury xc na taką bardziej trailową, czyli z lekkim wzniosem, upsweepem i backsweepem (czyli wyginięciem do góry i do tyłu). Jednak ja podszedłem do tematu trochę bardziej ekonomicznie i nie kupiłem kierownicy za 300 zł tylko za 80 zł z Decathlonu: https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-141629?mc=8337851 Wznios 15 mm, backsweep 9°, upsweep 5° Odnośnik do komentarza
pawelxl Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca Nie wystarczy podniesc kierownice do góry? Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 2 Marca Udostępnij Opublikowano 2 Marca 8 godzin temu, Greg29 napisał(a): Też w swoim mtb wymieniłem kierownicę z prostej rury xc na taką bardziej trailową, czyli z lekkim wzniosem, upsweepem i backsweepem (czyli wyginięciem do góry i do tyłu). Jednak ja podszedłem do tematu trochę bardziej ekonomicznie i nie kupiłem kierownicy za 300 zł tylko za 80 zł z Decathlonu: https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-141629?mc=8337851 Wznios 15 mm, backsweep 9°, upsweep 5° No tak, tylko główna idea w poprawie komfortu dla nadgarstków to ten backsweep - większość standardowych kierownic mtb ma 9st. Taka kierownica wymusza pochyloną pozycję z łokciami na zewnątrz - do krótkiej i intensywnej jazdy wyścigowo/maratonowej ok, ale do rekreacji/turystyki już niekoniecznie, ale to tylko moje odczucia. Mi pochylenie nie przeszkadza, ale z łokciami na zewnątrz mi niewygodnie - a jak nie dam łokci na zewnątrz to mam nadgarstki pod kątem. Jeżeli Twoim nadgarstkom jest wygodnie to nie ma problemu. To trochę jak z siodełkiem, jak jest niewygodnie to nie poszalejesz 😉 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi