jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Teraz, Pepe75 napisał(a): To jest rama z 2021r, pamiętam bo mój też z tego rocznika - tylko to jest wyższy model - ze schowkiem w dolnej rurze (i karbon 9r zamiast 8r - cokolwiek to znaczy) Do mojego wchodzi wg producenta 700x47/48 lub 27.5x2.1 (ale wg zdjęcia weszły 2.2) Różnice między oznaczeniami karbonu wskazują głównie na użyte prepegi i żywice. 8R jest po prostu cięższy i gęstszy. Co za tym idzie dużo bardziej wytrzymały. Geo we wszystkich modelach karbonowych z danego rocznika chyba ta sama. Czy jakbyśmy wsiedli z zamkniętymi oczami na różne rodzaje karbonu Speca to byśmy odczuli różnicę? Nie wiem. Ale wątpię. Jak kiedyś znajdę czas to może wyciągnę jakieś dane z Tour Magazine. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 9 minut temu, jajacek napisał(a): Różnice między oznaczeniami karbonu wskazują głównie na użyte prepegi i żywice. 8R jest po prostu cięższy i gęstszy. Co za tym idzie dużo bardziej wytrzymały. Geo we wszystkich modelach karbonowych z danego rocznika chyba ta sama. Czy jakbyśmy wsiedli z zamkniętymi oczami na różne rodzaje karbonu Speca to byśmy odczuli różnicę? Nie wiem. Ale wątpię. Jak kiedyś znajdę czas to może wyciągnę jakieś dane z Tour Magazine. Też wątpię czy w gravelu da się wyczuć różnicę, w szosowym prędzej. Najbardziej żal mi schowka 😉 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 3 minuty temu, Pepe75 napisał(a): Też wątpię czy w gravelu da się wyczuć różnicę, w szosowym prędzej. Najbardziej żal mi schowka 😉 W gravelu czy MTB to amortyzacja opony i amortyzatora znaczaco zmniejsza doznania z ramy. Zapewne masz racje ze w szosie doswiadczony zawodnik ma szanse wyczuc. Taki schowek to zajebisty bajer. +10 do lansu 🙂 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 20 godzin temu, jajacek napisał(a): Dlatego też kierując się intuicją, mając w domu dwie podobne opony, drutówkę Specialized Pathfinder Sport 42c, o oplocie 60 TPI, i Pathfinder Pro 38c, o oplocie 120 TPI, i widząc że Pro ma ciut miększą mieszankę oraz widząc różnicę w wadze 20 gramów, DO MOJEGO ZASTOSOWANIA, czyli rekreacyjnej jazdy ok. 20 km/h, głównie po nawierzchniach utwardzonych, po mieście, nad jeziorko i używania roweru jako zimowego zamiast szosy i może jakiegoś sporadycznego wypadu z kolegami raz na ruski rok, zostawiłem sobie tanie, szersze drutówki o większej szerokości. I widzę że słusznie zrobiłem. Alternatywną do Pathfinder ale bardzo niedocenianą oponą jest Specialized Trigger, o zbliżonym bieżniku. Miałem okazję jeździć na wersji Trigger Pro 42c, w rowerze mojego syna, u którego mają szerokość 39 mm (czyli trochę nie trzymają szerokości ale też obręcz jest 17 mm, zapewne są optymalizowane pod szerszą) i miałem wrażenie że jest przyczepniejsza w lasku i na luźnych szutrach. O tej oponie (i innych) będzie też w kolejnym wpisie. Według testów Gran Fondo różnica w oporach toczenia między tymi oponami jest na poziomie 1W czyli pomijalna. Tracer czy Trigger ? Bo wg strony speca Trigger występuje 33/38mm, a Tracer 33/38/42/47mm Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 6 minut temu, jajacek napisał(a): W gravelu czy MTB to amortyzacja opony i amortyzatora znaczaco zmniejsza doznania z ramy. Zapewne masz racje ze w szosie doswiadczony zawodnik ma szanse wyczuc. Taki schowek to zajebisty bajer. +10 do lansu 🙂 akurat lans mam gdzieś, ale dętkę i narzędzia bym schował Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2 minuty temu, Pepe75 napisał(a): dętkę i narzędzia bym schował Jakiś czas temu natknąłem się na taki wynalazek. Ale nie zamawiałem ani nie testowałem tego rozwiązania. Etui sakwa do uchwytu Torba na narzędzia rowerowa - Sakwa WILDMAN XT11 0,5L - 13850289261 - Allegro.pl Zastanawiam się, czy nie zamontować tego pod dolną rurę. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Mam podobny schowek, wygląda jak bidon i mieści się w koszyk, ale w lato to dla mnie kiepskie rozwiązanie bo jak się wyjedzie na zadupia to nie ma gdzie wody kupić i często dwa bidony to za mało od sklepu do sklepu. A ok, teraz doczytałem że napisałeś POD dolną Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a): akurat lans mam gdzieś, ale dętkę i narzędzia bym schował A pompkę chyba nawet 🙂 Fajne w każdym razie. Ja muszę zmienić podsiodłówkę bo do myk-myka nie może być zaczepiana za sztycę. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 1 godzinę temu, sl66 napisał(a): Jakiś czas temu natknąłem się na taki wynalazek. Ale nie zamawiałem ani nie testowałem tego rozwiązania. Etui sakwa do uchwytu Torba na narzędzia rowerowa - Sakwa WILDMAN XT11 0,5L - 13850289261 - Allegro.pl Zastanawiam się, czy nie zamontować tego pod dolną rurę. Ja do MTB mam taki mini box. Dużo do niego nie włożysz. Dętkę, łyżkę i nabój CO2 specowy z głowicą. Multitool ewentualnie jak mała dętka TPU. Natomiast wymaga 3 otworów na śrubki w ramie. Bardzo stabilny. Natomiast opasuję go rzepem bo nie mam zaufania do jego drzwiczek jak jest napchany :) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Spec do nowszych modeli Roubaix ma taki box: Ciekawe czy dałoby się przystosować do innych ram? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 1 godzinę temu, sl66 napisał(a): Jakiś czas temu natknąłem się na taki wynalazek. Ale nie zamawiałem ani nie testowałem tego rozwiązania. Etui sakwa do uchwytu Torba na narzędzia rowerowa - Sakwa WILDMAN XT11 0,5L - 13850289261 - Allegro.pl Zastanawiam się, czy nie zamontować tego pod dolną rurę. Ja się czaję na coś podobnego: https://allegro.pl/oferta/pojemnik-vittoria-zip-case-18cm-x-7cm-15825487269 Widziałem jeszcze takie coś podobne jak ma Jacek ale dedykowane do Cube https://www.cubestores.co.uk/products/cube-storage-box-agree Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Mam ten Vittoria ale nie używam 🙂 Niestety potrzebuję zwykle dwa bidony. Natomiast jest zrobiony estetycznie i ma przegródki. Ten patent Cube wygląda z sensem. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 8 minut temu, Greg29 napisał(a): Ja się czaję na coś podobnego: https://allegro.pl/oferta/pojemnik-vittoria-zip-case-18cm-x-7cm-15825487269 Widziałem jeszcze takie coś podobne jak ma Jacek ale dedykowane do Cube https://www.cubestores.co.uk/products/cube-storage-box-agree W drugim przypadku ograniczeniem może być wielkość ramy - jak rama niska to bidon pod ten box nie wejdzie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi