Skocz do zawartości

MTB dla amatora do 4k

Rekomendowane odpowiedzi

Pompka tylko nie z wezykiem. Wszystkie te pompki sa beznadziejne i wykrecaja wentyle. Pompka do MTB nie moze byc taka jad do szosy. Potrzebna jest duzo wieksza objetosc powietrza a duzo mniejsze cisnienie. Sa specjalne pomki MTB z wieksza komora. Najlepiej jak sie da odkrecic glowice i rozebrac na dwie czesci. Wtedy sie zmiesci do podsiodlowki. Ja tak woze. U mnie mozna jeszcze w srodku pompki trzymac noboj CO2

Dlatego wspominam o pompkach z wajchą w głowicy - przez pewien czas Centrum Rowerowe oferowało taką: https://www.centrumrowerowe.pl/pompka-eyen-tom-pd33102/ (nie wiem czemu praktycznie nikt nie robi podobnych, jak już mają taki wężyk z głowicą to są większe jak mała podłogowa Lezyne i jej klony). Wężyk znacznie ułatwia pompowanie, bo nie musimy trzymać pompki przy obręczy, uważając żeby nie uszkodzić wkładu wentyla.

Wielu producentów robi pompki w różnych wariantach i adekwatnie oznacza HP/HV (High Pressure/Volume) i do MTB oczywiście, że bierzemy drugą.

Mam jeszcze takie maleństwo:

https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-wheel-up-mini-odcienie-szarosci-14265323593

ale w niej mnie wkurza rozwiązanie kompatybilności ze Shrederem i Prestą bo do Shredera głowica jest wkręcona i jest o.k. a do Presty trzeba ją wykręcić i jestvto szczelne ale luźne i ciężko to utrzymać na wentylu.

Co do bidonu na zimę to fajny jest Camelback Hot Cap, który występuje w wersji 400 (czy 350) ml i 600 ml i idealnie pasuje do rowerowych koszyków na bidon, a ja mam taki termos, który też idealnie pasuje do koszyka:

IMG_20250101_171759.thumb.jpg.30548864e1b20ab96952f3d50bb34c79.jpg

Kup sobie ochraniacze na kolana, mykmyka, okulary i to co wypisane w detalach wczesniej: dętkę, łyżkę, torbę, narzędzia z imbusem którymi odkręcisz koło.

Ochraniacze: te są dobre na podjeżdżanie, nie musisz szukac dalej: https://4-bike.pl/product/ochraniacze-na-kolana-g-form-pro-x3-knee-guard-black-black-l

Mykmyk to grubsza sprawa, ale kup najtańszy, z linką. Ostatecznie możesz opuścić siodełko używając narzędzi

I myślę że pierwszy zjazd rocknrollą zweryfikuje co faktycznie więcej potrzeba.

Mykmyk czyli opuszczane siodełko na wajchę? To Radon już to ma w standardzie.

Pompkę mam jakąś małą z Decathlona z dokręcanym wężykiem, kółka do wózka dziecięcego tym pompowałem. Na razie chyba się nada. 

Trochę tego jest jak się zaczyna od zera. Zanim będą trochę wyższe temperatury to się skompletuje. Dzięki za podpowiedzi. 

Mam taki sam tylko jasne malowanie. Wyboru dokonałem w ubiegłym roku pytając na tym forum i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Za tę kwotę rower bardzo fajny, całość komponentów bardzo zrównoważona. Jajacek zwrócił uwagę na hamulce, ja miesiąc temu wymieniłem całe klamki na Deore m6100 i jest zauważalna poprawa w dozowaniu.   

Po kilku kółkach po parkingu zastanawiam się na ile cichy powinien być. Tylne koło tyrka dość głośno. Raczej nic nic nie ociera ale mam wrażenie lekkiego szumu z okolic korby. Czy oprócz tyrkania i szumu opon powinno być coś słychać? 

Nowy łańcuch wyczyścić z zewnątrz odtłuszczaczem i nie trzeba smarować na nowo? Oprócz śrub od pedałów trzeba coś posmarować w nowym rowerze? Nie wiem po co rura w którą wchodzi sztyca od siodełka była wysmarowaną wewnątrz jakimś zielonym smarem

A i jeszcze: czy amortyzator RockShox Judy Gold po zablokowaniu powinien nadal trochę się uginać?