jajacek Opublikowano Czwartek o 17:43 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:43 Bike Tire Pressure Calculator – Wolf Tooth Components Szczerze polecam. Jeden z najlepszych. Dla mnie przy 85 kg dla opony 2,3 cala wylicza np. do XC ok. 1,15 bara przód i 1,25 bara tył i tak ostatnio jeżdżę po lesie. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Czwartek o 17:49 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:49 Dla mnie (120kg rower i ja, 29x2,25, dętki, xc/lekki trail, medium casing) pokazuje 1,7+1,9 a pompuję 2,1 i 2,3 żeby nie dobiło na byle korzeniu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Czwartek o 19:12 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:12 To sporo walisz 🙂 Ale też coś ważysz. Nawet jak 100 kg ważyłem to 1,6 z przodu nie przekraczałem 🙂 Na TPU Odnośnik do komentarza
AmatorSzosy Opublikowano Piątek o 07:02 Udostępnij Opublikowano Piątek o 07:02 Dwa lata temu jeździłem na 7 barach i oponach 25mm, rok temu przy przejściu na 28mm stopniowo schodziłem -> 6,5 -> 6, jednak nie mogę się przebić w głowie żeby schodzić niżej, a kalkulatory mi podpowiadają notorycznie, że poniżej 5 powinienem jeździć 🤐 jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy jeżdżąc na za dużym teoretycznie ciśnieniu tracę na oporach toczenia? Czy tylko na komforcie jazdy? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 07:36 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 07:36 Zawsze jest jakies optymalne cisnienie dla danej nawierzchni. Jesli przepompujesz to bedziesz troche wolniejszy. Ale nie z powodu oporow toczenia tylko z powodu efektu odbijania sie na nierownosciach i nieodpowiedniego odksztalcania sie opony zeby te nierownosci pochlonac. Jest to opisane tu: https://silca.cc/en-eu/blogs/silca/asymmetric-effects-of-tire-pressure?srsltid=AfmBOopHp6YfzZyUWBJv3KBxCGKGMLeilXxYOVZnZ5L02tnWsoKh6Gfu I to: https://silca.cc/en-eu/blogs/silca/part-4a-rolling-resistance-the-history-and-previous-works?srsltid=AfmBOoqD_fSppRWQydRRZkgRldrA4LbvxzuYOZX-IYUtm9wXX0v4r8h_ Odnośnik do komentarza
AmatorSzosy Opublikowano Poniedziałek o 06:16 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 06:16 Dzięki Jacku! 🙂 Znów człowiek trochę mądrzejszy, będę musiał przebić barierę w głowie i spróbować jazdy na niższym ciśnieniu. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Poniedziałek o 12:52 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 12:52 Ja przełamałem barierę i słucham się kalkulatora i mam w mtb poniżej 2 a w szosie 5 z kawałkiem przy wadze dobijającej do 90 kg Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 15:34 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:34 W MTB cisnienie jest absolutnie kluczowe. 0,1 bara moze robic roznice Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Poniedziałek o 15:54 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 15:54 Im szersza opona, tym jest to wyraźniejsze. Przy oponach zakrawających powoli o plusy, to wręcz zaskakująco wyraźnie odczuwalne jest. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi