pawelxl Opublikowano Piątek o 14:19 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:19 @Pepe75 ktore Barzo masz na mysli ? daj linka Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Piątek o 15:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:17 54 minuty temu, pawelxl napisał(a): @Pepe75 ktore Barzo masz na mysli ? daj linka W tym samym sklepie co Mezcale - Vittoria Barzo Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 16:01 Udostępnij Opublikowano Piątek o 16:01 4 godziny temu, pawelxl napisał(a): czy taka kombinacja przód: Specialized Fast Trak GRID Tyl: Race King ShieldWall / Vittoria Mezcal lub podobna (cos bardziej przyczepnego z przodu i szybkiego tył) Sprawdzi sie tez w lesie kabackim ? Tak. Malo tam jezdzilem ale wszedzie tam byly trasy raczej pod gravela a te hopeczki co tam sa to mialy calkowicie utwardzona nawierzchnie. Wiec jak bym raczej zalozyl dwa Race Kingi. Ale Fast Trak nikomu nie zaszkodzi i na bloto bedzie lepszy. Swoja droga zamierzam stworzyc watek o oponach bo widze jest potrzeba. Dzis bylem u kolegi w sklepie, ktory sie scigal dlugo w XC. Troche pogadalismy o oponach. Mowi ze najnowszy Fast Trak ma bieznik, ktory go zwolnil ale poprawil przyczepnosc. Natomiast Renegade poszedl w strone Fast Track. Mowi ze duzo ludzi przeszlo na opony Wolfpack Speed. Do Schwalbe podobnie jak ja nie ma przekonania. Natomiast mowi ze najnowszy Maxxis Recon Race ma rewelacyjna przyczepnosc ale jest dosc ciezki. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Piątek o 17:04 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:04 5 godzin temu, pawelxl napisał(a): czy taka kombinacja przód: Specialized Fast Trak GRID Tyl: Race King ShieldWall / Vittoria Mezcal lub podobna (cos bardziej przyczepnego z przodu i szybkiego tył) Sprawdzi sie tez w lesie kabackim ? Kabacki generalnie jest tak ubity, że na wszystkim bez problemu pojedziesz prawie wszędzie - na jesieni gdy zalegają mokre liście robi się trochę wredniej. Obok polany ogniskowej, na zjeździe od botanicznego do przejazdu na Konstancin i na nielegalnych ścieżkach na skarpie masz kilka piaskownic, gdzie jak jesteś cięższy, to na 2.2 będziesz musiał przelecieć z rozpędu. Nawet jak się zrobi mokro, to nigdzie w okolicy błoto nie jest gliniaste i nie grozi zaklejanie opony na amen - śmiało nawet 2x Mezcala próbuj (ja się z Barzo 2.35" na obręczy i23 nie polubiłem przez to jak nieprzewidywalnie traciło przyczepność w zakrętach). Odnośnik do komentarza
pawelxl Opublikowano Piątek o 17:13 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:13 Czy duża będzie różnica między najtańszymi drutowanymi race king a mezcale / race Kingiem ShieldWall ? W cenie to jest duża różnica 70 zł a 130 zl Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano Piątek o 21:15 Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:15 3 godziny temu, pawelxl napisał(a): Czy duża będzie różnica między najtańszymi drutowanymi race king a mezcale / race Kingiem ShieldWall ? Tak, będzie różnica. Lepiej dołożyć i kupić lepsze. Pomyśl, że te opony kupujesz na dłuższy czas, nie wiem ile jeździsz ale pewnie nawet na kilka lat, ze dwa minimum, więc rozpatrując cenę w czasie nie jest to dużo a lepsza opona da Ci lepszą trakcję, trzymanie, itp., itd. a więc da Ci bezpieczeństwo. 5 godzin temu, jajacek napisał(a): mowi ze najnowszy Maxxis Recon Race ma rewelacyjna przyczepnosc ale jest dosc ciezki. Latem tamtego roku kupiłem Maxxisy Rekon Race EXO TR 29x2,35" (miały być Conti Race Kingi ale jedne zamówione kurier nie dostarczył i zostały odesłane do sklepu a w międzyczasie pojawiła się mega promocja na Maxxisy) i muszę przyznać, że mam jakieś takie dziwne odczucia, to znaczy po opisach wydawało mi się, że będzie się jeździło lżej i szybciej a ja nie czuję tej szybkości. Ale faktycznie trakcja jest niezła bo mam na swojej tradycyjnej trasie jedną naprawdę dużą piaskownicę i na starych oponach w połowie się zakopywałem a te przechodzą jak burza. Chociaż nie wiem czy to te wspominane najnowsze Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 21:21 Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:21 Tez dlugo przyoszczedalem na oponach az zlapalem ze dwie gleby, poobijalem sie, ciuchy porwalem. Wtedy mnie syn namowil zeby dac sobie spokoj z polsrodkami. Szkoda zdrowia za taka kwote i utraty przyjemnosci z jazdy. Odnośnik do komentarza
pawelxl Opublikowano Niedziela o 14:19 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:19 Zastanawiam się nad 1. Dwie mezcal 2.przod barzo tył race king ShieldWall lub mezcal Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 18:58 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:58 4 godziny temu, pawelxl napisał(a): Zastanawiam się nad 1. Dwie mezcal 2.przod barzo tył race king ShieldWall lub mezcal Jeżeli jeździsz cały rok - czyli też jak jest mokra gleba to bierz na przód bardziej agresywną: Vittoria Barzo lub Specialized Fasttrak lub Continental Crossking https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/specialized-s-works-fast-trak-2bliss-ready-t5-t7-tubeless-29-x-2.35-opona-mtb/138118433/p?queryID=dc03b53ee5c85756c2d4e56abe1ac1c3&buscador_search Na suche warunki wystarczy 2x Mezcal lub 2x Raceking. Z drugiej strony nawet jeżeli założysz np 2x Mezcal, ale nie będziesz szalał w błocie tylko spokojnie brał zakręty to też dadzą radę. Tu są też Maxxisy o których wspomniał @Greg29 2.25 i 2.35 https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/maxxis-rekon-race-exo-tr-120-tpi-tubeless-29-x-2.25-opona-mtb/140558624/p?queryID=68953be30f9844f06ccfdf70264a6125&buscador_search https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/maxxis-rekon-race-exo-tr-120-tpi-tubeless-29-x-2.35-opona-mtb/140558625/p?queryID=68953be30f9844f06ccfdf70264a6125&buscador_search ale ja na Maxxisach jeszcze nie miałem okazji jeździć Odnośnik do komentarza
pawelxl Opublikowano Niedziela o 19:04 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:04 Ok to barzo odrzucam. Brać dwie mezcal czy racekingi ? Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Niedziela o 19:05 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:05 Na mokrej, ale twardej nawierzchni miałem wrażenie, że Mezcal trzymał lepiej niż Barzo (czy asfalt, czy ubita na beton gleba). Dopiero na miękkiej glebie, ściółce, trawie to się zmieniało. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 19:25 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:25 22 minuty temu, pawelxl napisał(a): Ok to barzo odrzucam. Brać dwie mezcal czy racekingi ? https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews/compare/continental-race-king-performance-shieldwall-vs-continental-race-king-protection-e25-vs-vittoria-mezcal-tnt-g2-2019 jeżeli wybór ma być między tańszymi Conti Raceking Shieldwall, a Mezcalami TNT to ja brałbym Mezcale Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Niedziela o 19:49 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:49 40 minut temu, Szwedacz napisał(a): Na mokrej, ale twardej nawierzchni miałem wrażenie, że Mezcal trzymał lepiej niż Barzo (czy asfalt, czy ubita na beton gleba). Dopiero na miękkiej glebie, ściółce, trawie to się zmieniało. Coś w tym może być, bo Barzo ma grube i rzadko rozstawione klocki, które mają pewnie mniejszą powierzchnię styku niż drobne i gęste klocki w Mezcalu. Ja na Barzo za bardzo nie jeździłem po mokrym asfalcie, za to w śniegu i wilgotnej ziemi trzymały ok. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Niedziela o 19:54 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:54 Starszy artykuł z 2020 ale warto poczytać, które opony są do czego: Round Up: 25 Different XC World Cup Tire Combinations - Pinkbike Odnośnik do komentarza
pawelxl Opublikowano Niedziela o 21:51 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 21:51 Mazcale będą padoawcac na mój rower https://www.pinkbike.com/news/round-up-25-different-xc-world-cup-tire-combinations.html ? Z przodu jest jeszcze trochę miejsca ale z tyłu opona jest niemal na styk Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi