Skocz do zawartości

tani grawel

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, liftlodz napisał(a):

Jacku nie do końca się z Tobą zgadzam, w ostatnim czasie po prostu bardzo zmieniła się definicja gravela.
Jeśli dalej byłby to rower do jazdy po szosie + lekkim (podkreślę LEKKIM) terenie to amortyzacja jest zbędna a opona wystarczy max 40-42 mm.
Natomiast obecnie w tym pojęciu (gravel) mieszczą się rowery które geometrią nie różnią się od MTB z przed 20 lat.

Dokładnie, też tak uważam 

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.12.2024 o 11:59, Greg29 napisał(a):

Ja mam 183 cm wzrostu i 87 cm przekrok i kupiłem L, czyli 57. Jak pisałem wcześniej, chciałem wyżej mostek i bardziej rekreacyjną pozycję, jednak, żeby było mi wygodnie, wymieniłem mostek na 2 cm krótszy. Mam też mtb Kellys Gate 30 i tam wybrałem mniejszy rozmiar, M, żeby mieć bardziej "sportową" pozycję. Przy Twoich parametrach wybrałbym jednak raczej mniejszy rozmiar, czyli M.

@liftlodz co prawda nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia ale mam kilka rowerów z napędem Shimano (Deore 2x10, Tiagra 2x10, GRX 2x10, Sora 2x9) i miałem też Clarisa 2x8 i Tourney 2x7 i tylko w Clarisie i Tourneyu ze dwa czy trzy razy spadł mi łańcuch i to nie na dziurach ale podczas zmiany biegów w specyficznej konfiguracji, tzn. zbyt szybkiej, niemalże jednoczesnej redukcji przodu, tzn. zrzucenia na mniejszy blat i zaraz po tym tyły też na mniejszą zębatkę, żeby zniwelować zbyt dużą różnicę zębów 

witam 

dopiero wczoraj przejechalem sie 

Sootem 50 M i baranek wydal mi sie

nisko i nie stabilny nie wien czy to 

kwestia wprawy .

Jest mozliwosc podniesienia troche wysokosci kierownicy dodam ze sprzedawca juz obrucil mostek na plus

pozdrawiam

17 godzin temu, RobKwa napisał(a):

witam 

dopiero wczoraj przejechalem sie 

Sootem 50 M i baranek wydal mi sie

nisko i nie stabilny nie wien czy to 

kwestia wprawy i wydaje sie ze

caly ciezar spoczywa na rekach

Jest mozliwosc podniesienia troche wysokosci kierownicy dodam ze sprzedawca juz obrocil mostek na plus

pozdrawiam

Prawidłowy rozkład ciężaru w rowerze typy gravel, według Silca Calculator, to 47% na przód, 53 na tył. Fakt że prawidłowe ustawienie siodełka jest kluczowe. Tak żebyśmy nie lecieli do przodu. Ja bym sugerował pożyczyć gravela z Decathlonu i pojeździć nim przez weekend. W rowerze typu cross kierownica jest wyżej. Można też do niego dokupić regulowany mostek, pozwalający łatwo dopasować jej wysokość.

jest mozliwe ze te odczucia sa po 

przesiadce z wygodnego trekkinga

i to kwestia przelozenia sie 

wydaje mi sie ze rozmiar dobrany dobrze

rower mi sie podoba i super cenie

a i moja kondycja nie jest najgosza 

latem rower zima silownia 

facet w sklepie mowi ze tak jest z barankiem i potrzeba troche km na 

przyzwyczajenie sie 

jutro sprawdze jeszcze siodelko

jak sie poprawi to biore bo kiedy jak nie

teraz jak sie polubimy to ok a jak nie

to sprzedam albo zrobie z niego soota 20

dzieki za pomoc pozdrawiam

20 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Też mam kierownicę niżej niż siodełko (nie skracałem rury), mostek na minus, ponad 50 lat i jest mi wygodnie. 

IMG_20250118_212116.thumb.jpg.6892a700eed2f521441d15ac2589e61c.jpg

Więc albo trochę rozciągania, i wzmacniania core albo trekking dla emeryta 😁

rower taki sam a jakie odczucia po pierwszej przymiarce do baranka 

siadl o razu czy potrzebny byl czas

Poza tym poczytaj w necie jak się prawidłowo ustawia wysokość siodełka - generalnie są trzy metody: tzw. Lemonda (czyli przekrok x 0,883), w innej po prostu do przekroku dodajemy 10 cm i ostatnia tzw. 109% (czyli przekrok x 1,09, uwzględniająca długość korby). Na szybko można ustawić siodełko "na wyprostowaną nogę z piętą na pedale". Wszystkie te metody są wstępem do kolejnych "mikroregulacji" (jeśli to konieczne) typu +/-0,5 cm. Inną kwestią jest ustawienie poziomu siodełka (i ewentualne drobne korekty polegające na podniesieniu lub opuszczeniu nosa siodełka) oraz prawidłowe ustawienie siodełka przód/tył

https://www.rowertour.com/blog/jak-prawidlowo-ustawic-siodelko-w-rowerze