RobKwa Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) witam mój 20 letni trekking wymaga naprawy i chyba się nie opłaca i myślę o tanim grawelu w miare wygodnym bo 55 na karku prosze rade 1.Kelys soot 30 ok 3300 zl 2.Felt broam ok 2800 zl 2.N Bike 100 ok 3000 zl czy dolozyc do Keelys soot 50 ok 4500 zl a jeszcze Kross Esker 2 gen 2 dziekuje Edytowane 29 Grudnia 2024 przez RobKwa blad Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Kup taki co ma minimum Shimano Sora i kup dobre opony i amortyzowany mostek z Ali Express. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Nie kupuj nic co ma Shimano do gravela A z tych co wymieniłeś to Felt lub Kross Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 A to niby czemu nie Shimano? Nie mamy z Shimano mechanicznym zadnych problemow. Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 a ten kross esker ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Ten Esker to smietnik. 99 osob na 100 powie Ci zebys kupil na Shimano. Ale zawsze znajdzie sie ktos kto musi isc pod prad 🙂 Sa dwie dominujace na rynku firmy jesli chodzi osprzet. Shimano ma ok 70% rynku grup szosowych, Sram ok. 25%. Reszta jest bez znaczenia. System zmiany przelozen w Shimano jest bardzo prosty i intuicyjny. Nie jest taki w Sram. Dlatego pozbybem sie grupy Sram Apex i wymienilem na Shimano Tiagra. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Ten Kellys Soot 50 to bardzo dobrze skonfigurowany rower. Dostajesz bardzo przyzwoity naped 2x10 i hamulce hydrauiliczne. Jesli masz budzet na taki rower to sie nie zastanawiaj i doloz. Bo w porownaniu z nim reszta to bida z nedza. Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 ok dziekuje no to soot 50 Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 1 godzinę temu, jajacek napisał(a): A to niby czemu nie Shimano? Nie mamy z Shimano mechanicznym zadnych problemow. Ja też mogę polecić Shimano. Mam w gravelu GRX 400 i uważam, że w zupełności wystarcza do moich potrzeb. Działa bezproblemowo, rzadko trzeba regulować, jest względnie tani, więc nie szkoda jeździć zimą (gdybym miał elektroniczne przerzutki na pewno byłoby mi bardziej szkoda). Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Mam Kellys Soot 50 i mogę z czystym sumieniem polecić - napęd Shimano GRX 2x10 działa bardzo dobrze, hamulce hydrauliczne robią swoje, mam też powyżej 50-tki i jest wygodnie (wymieniłem mistek na 2 cm krótszy bo będąc na granicy rozmiarów wziąłem większy dla bardziej rekreacyjnej pozycji). Z tym "innym" systemem zmiany biegów w SRAM-ie to prawda, jest mniej intuicyjny niż w Shimano. 4500 zł za Kellysa Soot 50 to bardzo dobra cena, ja w marcu dałem 5300 zł i wtedy było to najtaniej Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 przy moim wzroscie 180 i przekroku ok 82 to M czy L bedzie lepszy . wiem ze to teoria bez przymiarki ale nawet po niej moge nie byc pewien rozmiaru Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 L sugeruje pod warunkiem ze L to jest 56 u Kellysa. Bo roznie bywa. Masz stosunkowo krotki przekrok jak na ten wzrost czyli dluzszy tulow. Wiec na dlugosc bedzie wygodnie. Wiekszy rower oznacza tez kokpit na wyzszym poziomie, wiec nie trzeba tak sie zginac. Ja przy 175 wzrostu jezdze na 56 wlasnie dlatego zeby miec wyzej kokpit. Natomiast musialem to skompensowac krotszym mostkiem 80 mm. Majac grubo ponad 50 na karku elastycznosc kregoslupa piersiowego juz nie ta. Wiec robie co moge zeby mi nie doskwieral. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 55 nalezy wziac https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-50-pd23278/ Odnośnik do komentarza
RobKwa Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 bardzo dziekuje za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 A to niby czemu nie Shimano? Nie mamy z Shimano mechanicznym zadnych problemow. Po prostu1. Na dziurach lubi spadać łańcuch2. Wytrzymałość łańcucha w stosunku do SRAM czy Campy jest żenująco niska3. Nie lubię zmiany biegów w Shimano. 4. I po prostu wolę SRAM. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi