Skocz do zawartości

Czy ramie korby jest dobrze przykręcone? Zdjęcie.

Miro

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, liftlodz napisał(a):

Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale jeśli Oskar twierdzi że tak jest ok, to jest ok.
Aczkolwiek wygląda to jak jakiś ulep.

Bez tej podkładki jednak nie idzie skontrować i korba się nieco rusza przy siłowym wyginaniu. Zatem raczej ona chyba musi być, tylko dziwi mnie że jest plastikowa. 

@Miro tak, jest tam plastikowa podkładka. Jak mamy korbę super boost z linią łańcucha 55, to jest ona o jakieś 5 mm szersza, niż korba boost a suporty mamy te same, więc z tymi korbami dokładane są podkładki. 

Fabrycznie miałem w rowerze korbę Deore - z podkładkami, zakupiłem tego slx i musiałem z prawej strony zostawić podkładkę, inaczej korba obcierała o ramę. W nowych korbach shimano, linia łańcucha jest ustawiana przez korbę i podkładki a nie dobór odpowiedniej tarczy. 
https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-slx-fc-m7100-1-pd20155/

U mnie też jest przerwa, co mnie denerwuje, bo po tygodniu jazdy zasyfiło to suport. Mam tylko nadzieję, że kolano mi nie odpadnie, przez to, że mam pedały przesunięte o 2 mm w prawo względem osi 😄 

@Miro Od strony napędowej nie widzę tej podkładki,

Esker to gravel z mufą 68. Linia łańcucha powinna być szosowa. Korba PROWHEEL RPL-FD16S-F-TT jednak ma linię 51mm + oś długości 99,7mm (typowa dla MTB). Śmiem twierdzić, że wyrzeźbiono takie rozwiązanie ludowe, żeby poprawić linię łańcucha (kosztem niesymetryczności ramion korby). Dziwne, że nie podłożyli po prostu więcej podkładek pod lewą miskę (może nie mieli ;)). W każdym razie z tą podkładką może być gorzej uszczelnione połączenie korba-plastikowa miska suportu i jeśli woda leci pomiędzy tą podkładkę a korbę to suport zajedziesz w kwartał. Nawal na ten wielowpust korby gęstego smaru - trochę uszczelni.

@Oskarr W korbach MTB z linią 55mm (jak FC-M8120-1) są 2 podkładki 3mm na oś po lewej i prawej stronie. Q-factor tych korb jest 6mm większy niż korby standardowej z linią 49 czy 52mm (więc bez tej dwudziestki w oznaczeniu). Jeśli zamontowałeś klasyczną korbę z podkładką to wielowpust wchodzi o 3mm za mało do lewego ramienia korby.

37 minut temu, mike21 napisał(a):

W korbach MTB z linią 55mm (jak FC-M8120-1) są 2 podkładki 3mm na oś po lewej i prawej stronie. Q-factor tych korb jest 6mm większy niż korby standardowej z linią 49 czy 52mm (więc bez tej dwudziestki w oznaczeniu). Jeśli zamontowałeś klasyczną korbę z podkładką to wielowpust wchodzi o 3mm za mało do lewego ramienia korby.

Też mi się tak wydaje, na styk, ale płytka zabezpieczająca przed zsunięciem wskoczyła w otwłór, ja sam ważą poniżej 70 kg, więc się tym specjalnie nie przejmuje. Może zrobię sobie ulepa i wydrukuje podkładki różnej grubości i wrzucę 1-1,5 mm zamiast 3 mm podkładki od strony napędowej. Póki co luzów nie ma, zobaczę jak dalej to będzie działało. 

Kolega @mike21 mnie ubiegł, ale to dobrze, bo ma większą wiedzę niż ja... 

W wątku padło trochę podpowiedzi i propozycji, które - moim skromnym zdaniem - go zagmatwały. Skoro w tym eskerze jest korba nie-shimano i suport nie-shimano, to pokazywanie zdjęć innych rowerów z suportem shimano i taką też korbą, celem ustalenia, czy tam są jakieś podkładki, nie ma zbyt wiele sensu. Bo przecież to zależy wyłącznie od tego, jak długa jest oś korby i jak szeroko rozstawione są zewnętrzne powierzchnie łożysk po zamontowaniu suportu - a to z kolei zależy nie tylko od standardowej szerokości mufy, ale też od rozmiaru tych wkręcanych misek. Próbowałem znaleźć jakieś informacje na stronie tego Prowheela, ale widać, ze to producent pełną gębą, bo żadnych instrukcji montażu dla korby ani suportu nie podaje, żadnych diagramów, a specyfikacja zawiera jedynie tę niepokojącą linię łańcucha 51 mm. Coś czułem, że ta korba jest na swój sposób "wyjątkowa"... choć opisana po prostu jako "grawelowa".

A pomysł z podłożeniem odpowiedniej ilości (grubości) podkładek po lewej stronie, ale pod miskę - zamiast tego dystansu między miską a korbą - jest sensowny, skoro dystans może tylko poprawić zbieranie syfu w tym miejscu... Tylko, że być może nie zrobiono tego sensownie, bo gwinty misek nie są wystarczająco szerokie, żeby coś pod te miski jeszcze pchać... Takie tam gdybanie.

Inna sprawa, że to ciekawe - u SRAMa jest (dla aktualnego po tamtej stronie suportu DUB) oficjalna tabelka z rozpisaniem, gdzie i jaką podkładkę dać. Nie pozwala się pomylić. Wystarczy wybrać, czy szosa/grawel, czy mtb, a potem tylko rodzaj i szerokość suportu oraz rodzaj korby. Oczywiście to dotyczy oryginalnych sramowskich suportów, ale daje dobry punkt odniesienia. Jak się chce zastosować nie-sramowski suport, to można coś tam mierzyć, albo wziąc taki, którego producent nie leci sobie w kulki i w ogólnodostępnej instrukcji montażowej także rozpisuje użycie podkładek. Czy w Shimano nie ma takiego dokumentu, który by zbierał np. wszystkie suportu i korby z osią 24 mm i podawał rozmieszczenie ewentualnych podkładek?