sl66 Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia U mnie drop (mierzony jako różnica pomiędzy wysokością siodelka a wysokością kierownicy) wyszedł 5 cm (100cm - 95cm). Rower to Merida Silex 1 Gen z wszystkimi podkładkami nad mostkiem. Odnośnik do komentarza
idaho597 Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia U mnie w szosie Specialized Roubaix sl4 i gravelu Specialized Diverge expert po ok. 4cm. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia U mnie w niegravelu i w nieszosie lecz w MTB full do jazdy turystycznej starego człowieka, ten drop wynosi około zero. Sorki za OT, ale właśnie zrobiłem 51 km, w tym 18 km po lasach, w upale i mam dobry humor. 😉 Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia @APZ na tym zdjęciu, które wrzuciłeś, wygląda jakbyś miał drop ze 3-4 cm Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia @sl66 Rower stoi na stojaku serwisowym, stąd złudzenie. Dokonalem pomiaru taśmą. Poziom siodełka vs górny poziom grippa. Ale drop zmieniam plus minus kilka cm w zależności od trasy. Nie mam mykmyka, ale wstawiłem zacisk na sztycy zamiast śrubki (aby nie szukać narzędzi). Zmiana wysokości siodełka trwa momencik. Nie jeżdżę na czas, więc spoko. Przydaje się też do pakowania roweru do auta. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia W gravelu 3.2 cmW szosie ok 5 cm Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Szosa kiera Speca karbonowa okrągła 42 mm, drop 123 mm. Short reach, shallow drop, coś w tym stylu. Gravel kiera alu Spec Hoover Bar 42 mm, drop 123 mm Hover Expert Alloy Handlebars – 15mm Rise (specialized.com) Dla amatora im mniejszy drop tym lepiej. Chyba że mówimy o różnicy między siodełkiem a kierownicą. To wtedy w szosie mam -7 i zamierzam zwiększyć a w gravelu -2. Edit: początku nie przeczytałem 🙂 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi