Skocz do zawartości

Superior XP 909 - alternatywa dla Specialized Chisel ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukając lekkiego roweru na aluminiowej ramie oprócz znanego i lubianego Chisela znalazłem Supa XP 909.
Waga wyjściowa podobna, tak samo badziewny amortyzator, ale o ile w Specu jak dla mnie do wymiany też cały napęd i hamulce, to w Sup-ie mógłbym zostawić a wymienić jedynie koła i amortyzator. Zaleta Chisela to wkręcany suport, geometria bardziej na topie, możliwość  poprowadzenia wewnętrznie linki myk-myka oraz duży skos górnej rury co daje bezkolizyjną kierownicę ale w Superiorze chyba też dawali jakąś blokadę na sterach - muszę doczytać. Według opisu rama XP to też jest zaawansowane aluminium, ale wagi niestety nie znam. Pojawiają się głosy o niesymetrycznych trójkątach w Chiselu i przypadkach wymiany ram, więc dlatego szukam alternatywy.

Chisel Comp ma jedną z najlepszych, o ile nie najlepszą ramę alu. Ale w obecnej cenie z tym osprzętem, to przeciętna oferta. Konkurencja potrafi zaoferować więcej za mniej. To podejście zdroworozsądkowe. Ale rower powinno kupować się taki, jaki nam się podoba, bo każdy ma inny gust, oczekiwania i potrzeby. 

Superior generalnie się bardzo wyrobił ale miał na to wiele lat. Miałem MTB Superiora na sztywnym widelcu ze 25 lat temu. Co pisze producent to jedno a co oferuje w rzeczywistości to drugie. Ile waży sprzedawana przez nich rama nie mam pojęcia. Ale czeskie firmy chyba raczej nie mają bardzo zaawansowanych technologicznie ram aluminiowych, bo to sporo kosztuje. Co nie zmienia faktu że w alu nie ma wielkich różnic między czołowymi ramami oprócz wagi. 

Jedni są bardziej wyczuleni na te różnice, inni mniej. Może to wynika z doświadczenia, może z wagi użytkownika. Np. ścigający się kolega serwisant twierdzi, że jak ważył 65 to czuł różnicę w sztywności między każdą korbą. A jak przytył 20 w małżeństwie to już nie czuje 🙂

Speca Chisela na OLX można kupić za ok. 4k. Koła są całkiem rozsądne. Hamulce też. Jak komuś przeszkadza napęd SX, to można bardzo tanim kosztem zrobić upgrade do GX. Są opinie że SX/GX żyje dłużej niż np. Deore. Ale trzeba by to jakoś obiektywnie potestować.

Te niesymetryczne trójkąty to raczej bajki, bo kiedyś próbowałem znaleźć takie wątki na zagranicznych forach i nie znalazłem ani jednego.

18 godzin temu, Yacko napisał(a):

Co do Chisela to z tą wagą ramy też różnie podają - kiedy miałem takiego z 2018r to w kilku miejscach było opisane 1350g, teraz częściej widnieje 1600g.

Superiora można czasem trafić w dobrej cenie nawet z przyzwoitymi kołami:

https://www.olx.pl/d/oferta/superior-xp-909-dt-swiss-350-CID767-ID103wZd.html?isPreviewActive=1&reason=seller_profile&sliderIndex=7

Nie kieruj sie wagą ramy jakby to miała być nadrzędna przesłanka do zakupu. Kupiłbym sama ramę chisela i kompletował osprzęt lub, najchetniej, jakiś wyższy model SUPa na osprzęcie (XP939).