Skocz do zawartości

Trek za 2500 zł dla dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszy mnie fakt, że powoli oferta rowerów idzie też w kierunku lżejszych, smuklejszych konstrukcji. W tym roku ma być więcej modeli z silnikami Bosh SX do lekkich rowerów MTB, gravel czy trekking. Dla mnie chyba nawet taki Canyon byłby już wystarczający https://www.canyon.com/pl-pl/rower-elektryczny/rowery-elektryczne-trekkingowe/pathlite-on/sl/pathlite-on-sl-6/3606.html choć akurat ten jest jeszcze ciut cięższy od mojego Treka FX+

Ostatnie złoto jakie włożę do Treka to będzie mostek amortyzowany i może jeszcze nieco szersza opona 2". To powinno coś podnieść komfort bo tak to jestem z niego zadowolony. Jak niezbyt to pomoże, to na przełomie roku będzie poszukiwanie nowego 😁

Twój amortyzowany mostek z Ali, podoba mi się i ma cenę dobrą, ale on na bank obniży lekko pozycję za kierownicą bo ma "ujemny skos", ale zastanawiam się że to może i dobrze? Teraz czuję się trochę zbyt "wyciągnięty" na rowerze, przez co ręce w okolicach łokci są wyprostowane i po dłuższej jeździe bolą. 

A to chyba wbrew logice jest tak, że im bardziej pochylam tułów w dół, tym bardziej zmniejszam odległość pomiędzy barkami a kierownicą? To jak dobrze myślę, powinno spowodować że, ręce będą w nieco luźniejszej pozycji? Czy się mylę? Bo jeśli, tak jest faktycznie to ten mostek amortyzowany z Ali mógłby mi pomóc w dwóch tematach na raz 😄

Nie zaglądałem do tego wątku, ale oznaczył mnie Jacek odnośnie Redshifta i od tego fragmentu zacząłem czytać. A propos mostka Redshift, dodam, że bardziej niż zamawiać przez polską stronę mi się opłacało zamówić bezpośrednio od producenta. Teraz mają 20% zniżki, za Redshift Stem wychodzi obecnie 176 EUR, czyli jakieś 750 PLN (w wersji podstawowej; Pro jest trochę lżejsza ale IMO nie warta dopłaty). Wciąż dużo, ale jednak już nie 950zł 🙂 

https://redshiftsports.com/products/shockstop-suspension-stem

@sl66 Dziękuję za odzew i polecajkę, faktycznie ta cena już jest bardziej przyjemna i chyba się skuszę 🙂 Rozumiem, że Ty jesteś z tego mostka zadowolony i sprawdza się? Po czasie nie łapie luzów? Zmiana elastomerów nie stanowi żadnego problemu? 
teraz widzę, że w ofercie mają mostki +/- 6 stopni oraz 30 stopni, dzięki któremu można podnieść wysokość kierownicy. Nie wiem tylko, czy w związku z moimi bólami w okolicach łokci, kierownica lepiej jak pójdzie na dół czy do góry ? 

Tak, jestem bardzo zadowolony, już bym nie wrócił do gravela bez mikroamortyzacji. Żadnych luzów nie zaobserwowałem (przejechałem na nim jakieś 1500km jak dotąd). Wymiana elastomerów to żaden problem, zajmuje to 10-15 minut, trzeba tylko uważnie śledzić instrukcję na początku, potem robi się z pamięci 🙂 U mnie jest ustawiony na miękko, o jeden stopień lżej niż by to wynikało z tabelki dla mojej wagi. Testowałem kilka wariantów i ten mi się najbardziej sprawdza.

@sl66 Super, dziękuję Ci za pomoc! 

Ostatnia kwestia która mnie nurtuje - Wyczytałem gdzieś, że przy podniesieniu mostka o 10 mm, kierownica przybliża się do siodła o ok. 4 mm. W związku z tym że mój rower jest trochę zbyt duży dla mnie, to lepiej będzie gdy mostek pójdzie w dół czy w górę? bo już się pogubiłem 😁

Im bardziej pochylam tułów w dół, tym bardziej zmniejszam odległość pomiędzy barkami a kierownicą? To jak dobrze myślę, powinno spowodować że, ręce będą w nieco luźniejszej pozycji? 

PS. kierownicę mam ok. 5 cm wyżej od siodła. 

Zaszalałem i kupiłem mostek Redshift. Zamontowałem go w rowerze i... aż trudno uwierzyć, że daje tak dobry efekt! Nierówności są pięknie wygładzane i mam wrażenie, jakbym jechał na innym rowerze 😁 Mega się ciesz z tego wyboru. Przy okazji przełożyłem jedną podkładkę i mam teraz kierownicę nieco niżej - na razie tak to zostawię, bo wydaje się wstępnie że teraz jest wszystko ok, ale sprawdzę to jeszcze wnikliwie na jakiejś dłuższej wycieczce. Mam nadzieję , że dobrze zrozumiałem instrukcję i w mojej sytuacji przy wadze 70kg i prostej kierownicy, założyłem tylko jeden żółty elastomer 60g.

Muszę jeszcze tylko poszukać jakiegoś uchwytu do tego nowego mostka na moją fabryczną lampę, która teraz chwilowo wisi na trytytce 🤣
Uchwyty Ergona i rogi SQlab też zostają na stałe bo są świetne 👍

1.jpg

2.jpg

3.jpg

5.jpg

Panowie, bardzo pomogliście - dziękuję Wam serdecznie, a jak będziecie w okolicach Rybnika to zapraszam na kawę/piwo 😄 
Jeszcze może ostatni element, który planuję zmienić to pedały. Wybór tego jest ogromny, jak macie coś sprawdzonego to proszę pisać.
Zapewne, jeszcze wrócę z niejednym pytaniem. Człowiek całe życie się uczy... 😁 udanego weekendu!

• 1 miesiąc temu...

Cześć, Wyprawy rowerowe idą u mnie pełną parą - jeżdżę co drugi dzień 60-70km. Polubiłem się już z moim "podrasowanym" Trekiem, ale jak to w życiu bywa, człowiek zawsze rozgląda się za czymś innym. Jest możliwość odkupić nowy rower Spec Turbo Tero 4.0 EQ w fajniej cenie 7 tys. zł. Osprzęt ma całkiem solidny, silnik 70Nm i bateria 710 Wh https://www.specialized.com/pl/pl/turbo-tero-40-eq/p/216844 

W takiej cenie to mnie korci, i wagowo jak na elektryka 21,6 kg jest nieźle. 😄 Tylko jest w rozmiarze L, co przy moim wzrośnie 178 cm może być znowu lekko za dużo? 

Drugi który mi się podoba z tej kategorii, i niebawem ma się pojawić w sklepach to Giant Fathom E+ EX2 https://www.giant-bicycles.com/de/fathom-eplus-ex-2
Waży więcej bo już 26kg. W tym modelu to raczej na pewno rozmiar M by musiał być, ale tu na przeceny to trzeba będzie poczekać do przyszłego roku