ozzmozz Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Cześć. Pacjent Expl 540. Jeżdżę od 2 m-cy. ponad 600 km już wpadło. Nie sądziłem, że tak mi się spodoba bezcelowa jazda rowerem. Tylko czasu w dobie za mało. Ale do rzeczy: 1. Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze zębatki przedniej. Obecnie jest tam fabryczna 30t. Chcę zamontować delikatnie większą 32t, ale kompletnie nie ogarniam technikaliów, które są potrzebne aby zakupić odpowiednią. Dlatego prośba o wskazanie którą kupić. 1A. - Czy zmiana blatu wymaga jakichś specjalistycznych narzędzi? 2. Rogi - dobrze by było móc zmienić ułożenie rąk od czasu do czasu, znacie jakieś nieduże, prosto-montowalne, wygodne rogi, które zamontuję na fabrycznej kierownicy? 3. Opony - Saguaro czy Race King, która będzie bardziej uniwersalna (wiem, wiem), bo jeżdżony jest las (50%), szuter (25%), ale też i asfalt (25%), a na asfalcie fabryczne krakeny nie są zbyt dobre. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Do wymiany blatu potrzebujesz tylko klucz imbusowy.Mogę polecić takie rogihttps://allegro.pl/oferta/rogi-rowerowe-czarne-jt-nakladane-9980458756 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Ja bym poszedł w tzw. rogi wewnętrze - wyglądają one podobnie do podlinkoanych wyżej ale montuje się je w okolicy mocowania klamek hamulców/przerzutek a nie na końcu kierownicy. Współczesne kierownice mtb są szerokie i przy dłuższych "przelotach" naturalnie ustawiamy ręce węziej, na szerokość naszych barków mniej więcej. Sam widzę, że bardzo często kładę ręce właśnie na klamkach/manetkach i to nie tylko w mtb ale także w fitnessie gdzie mam chwyty ergonomiczne Ergon z krotkimi rogami. Coś takiego: Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 2 godziny temu, ozzmozz napisał(a): Cześć. Pacjent Expl 540. Jeżdżę od 2 m-cy. ponad 600 km już wpadło. Nie sądziłem, że tak mi się spodoba bezcelowa jazda rowerem. Tylko czasu w dobie za mało. Ale do rzeczy: 1. Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze zębatki przedniej. Obecnie jest tam fabryczna 30t. Chcę zamontować delikatnie większą 32t, ale kompletnie nie ogarniam technikaliów, które są potrzebne aby zakupić odpowiednią. Dlatego prośba o wskazanie którą kupić. 1A. - Czy zmiana blatu wymaga jakichś specjalistycznych narzędzi? 2. Rogi - dobrze by było móc zmienić ułożenie rąk od czasu do czasu, znacie jakieś nieduże, prosto-montowalne, wygodne rogi, które zamontuję na fabrycznej kierownicy? 3. Opony - Saguaro czy Race King, która będzie bardziej uniwersalna (wiem, wiem), bo jeżdżony jest las (50%), szuter (25%), ale też i asfalt (25%), a na asfalcie fabryczne krakeny nie są zbyt dobre. https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-zebatka-shimano-deore-fc-m5100-1x1011-96mm-32t-o_l_80_14413.html Odnośnik do komentarza
ozzmozz Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 @liftlodz, @Greg29 dziękuję za podpowiedzi. @Pepe75 dziękuję. Orientujesz się, czy przy zmianie na 2 zęby więcej będzie konieczna również zmiana łańcucha, czy obecny wystarczy i nie będzie za krótki na najlżejszym przełożeniu? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Generalnie przy zmianach o 2 zęby (nie ważne czy plus czy mins) nie trzeba zmieniać łańcucha ale zobaczysz jak założych. Ja akurat zmniejszałem korbę o 2 zęby i z pomiarów mi wyszła długość łańcucha (ilość ogniw) taka sama jak dla starej korby Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi