Tonystark Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Witam pytanie jak wyżej zamierzam kupić jeden z wyżej wymienionych w temacie rowerów chce je wykorzystać jako taki road plus ewentualnie gravel tzn wsadzić opony 35/38 nadmieniam ze trasy które pokonuje to 80% asfalt a 20% ścieżki leśne lub boczne drogi. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Kross jest na Sorze na HT2 a Trek na Clarisie na kwadrat więc duży plus dla Krossa. Kross jest na oponach 37c a Trek na 32c więc wiemy, że na pewno Kross zmieści szersze opony (nie wiemy ile mieści Trek) więc teoretycznie plus dla Krossa. Kross ma niestety aluminiowy widelec a Trek karbonowy (z aluminiową rurą sterową) więc plus dla Treka. Mimo wszystko wolałbym Sorę HT2 niż Clarisa na kwadracie Odnośnik do komentarza
ernorator Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Domane AL mieści oponę 38. Szerokość opony ogranicza nie prześwit a przednia przerzutka, bez niej wchodzi 40. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 A co ma przednia przerzutka do prześwitu i rozmiaru opony ? Odnośnik do komentarza
ernorator Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Przy zbyt szerokiej oponie dochodzi do kontaktu "koszyka" przedniej przerzutki ustawionej na mniejszą zębatkę z oponą. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Ok dzisiaj byłem w sklepie i rozumiem o co Ci chodzilo ale z tego co mierzyliśmy to wejdzie oponka 38 z bieżnikiem a 40 goła ? Odnośnik do komentarza
ernorator Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 To jedno a drugi na różnej szerokości wewnętrznej obręczy opona będzie miała różną szerokość końcową. Tak tylko wspominam, żebyś nie kierował się przy kupnie opony jedynie samym oznaczeniem szerokości. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Mam mętlik w głowie co wybrać tzn budżetowo kross esker 1.0 czy może kross esker 2.0ms lub właśnie trek domane al2 disc jest teraz w przystępnej cenie, jestes w stanie coś polecić ? https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-1-0-szary-grafitowy-polysk https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-2-0-ms-rubinowy-czarny-polysk https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-disc/p/33083/?colorCode=black Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Moim zdaniem Eskera 1.0 z aluminiowym widelcem sobie odpuść Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Czy dobrze widzę, że ten Trek jest na sztywnych osiach? Osobiście wolę też napędy 2xx więc wziąłbym Treka... gdyby tylko nie ta korba na kwadrat. Mam w fitnessie tego Clarisa i nie jest źle, daje radę chociaż łańcuch spadł mi chyba ze dwa razy na wertepach bo nie ma sprzęgła. Ale ja mam na Octalinku więc troszkę lepiej, sztywniej niż kwadrat. Ciężko doradzić, weź ten który Ci się bardziej podoba i jeśli na nich już siedziałeś to tego na którym się lepiej, wygodniej siedziało Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 4 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 Wybór między dżuma a cholerą. Kup używkę na minimum Tiagrze. Odnośnik do komentarza
Tonystark Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Tak trek jest na sztywnych osiach. Ogolnie jego frame set mi odpowiada fajna ramą z wygodna geometria, sztywne osie i widelec carbo. Myśle ze osprzęt z czasem można wymienić a szukam roweru do około 4 tysięcy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi