P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 O, o, o. Możliwe ze liftlodz będzie blisko bo po rozgrzaniu jest dużo lepiej. Może podmienię dzisiaj klocki od żony na próbę - to chyba wielkościowo jest ustandaryzowane i będzie pasować..? Jakie tam są klocki to niestety jestem laik i nie wiem. Kolor miedziany. Rower to spec stumpjumper jeśli ktoś wie co tam ładują seryjnie. Hamulce wg specyfikacji: Przedni hamulec Shimano SLX M7120, 4-piston caliper, hydraulic disc, 200mm Tylny hamulec Shimano SLX M7120, 4-piston caliper, hydraulic disc, 180mm Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 A co na tarczy napisane? SM-RT66? Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Sprawdzę w domu to dam znać. Te same tarcze mogą mieć różne klicki odnośnie metal-org? Czy to się zmienia kompletem tarcza + klocki? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Tarcze Shimano od SM-RT66 są zarówno pod klocki metaliczne jak i żywiczne. Są to bardzo dobre tarcze, sam stosuję. Spodziewam się że założono takie albo Tektro po taniości. Ja jednak stawiam na nieszczelność lub zapowietrzenie układu hydrauilicznego. Odnośnik do komentarza
Chertan Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Ja z kolei przy hamulcach BR335 (takie se) założyłem tarcze slx i klocki początkowo żywiczne, nie chciały zacząć hamować, zmiana klocków na metaliczne to od razu mocny hamulec, więc zmiany mogą działać w obie strony. Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Z tego co widzę po swoich zdjęciach i na stronie z modelem: https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-comp/p/199786?color=320395-199786 to podobne toto do modelu sm-rt64 czyli deore..? Wychodzi że też się nadają do dwóch typów okładzin. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 SM-RT54 to niespecjalne tarcze made in China. Owszem są kompatybiilne z klockami żywicznymi i metalicznymi. SM-RT66 made i Japan są produkowane w innej technologii. Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Nie 54 a 64. Tarcza z grup deore, slx Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Z SLX nie. Numer źle wpisałem ale wszystko co napisałem się zgadza. Made in China https://bike.shimano.com/en-US/product/component/deore-m610/SM-RT64.html Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Sprawdzę w domu. Po drodze wezmę z Decathlonu jakieś klocki semi-metalic na próbę. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Chyba nie ma sensu w ciemno kupować nowe, czterotłoczkowe SLXy powinny świetnie hamowac niezaleznie od modelu klocków. Jeśli nie hamują to coś jest nie tak. Oba hamulce kiepsko działają + nowy rower -> stawiał bym na bardzo kiepski serwis i zapowietrzony układ. Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 W górach było ok. Na zjazdach byłem w stanie bez dużego wysiłku zatrzymać tylne koło. Po powrocie na płaskim jest to praktycznie nie do powtórzenia. Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Rozwiązane. Tarcze to faktycznie model 64, faktycznie napis china ? Okazało się że w żony ev są identyczne tarcze z hamulcami tektro. Szybka zamiana klocków z tylu i… … mój to inny rower, aż siada gdy hamuje… … małżonki przestał hamować, zwalnia tylko, mimo sporo cięższego ev. Czyli klocki do wymiany. Nie wiem tylko czy te drugie to semi-metal czy organiczne. Co polecacie? Lekkie tereny plus co jakiś czas izery. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Kup organiczne, hamują od razu, tyle że szybciej się zużywają. No i nie piszczą Odnośnik do komentarza
P4n5lim4k Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Tak chyba zrobię. U żony są Tektro Q10YS CCY-C3 czyli semi-metal, a u mnie Shimano D02S Metal. Różnica kolosalna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi