lukasz.przechodzen Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 O tym właśnie pomyślałem, że przed myciem był brudny i na tym brudzie się wszystko trzymało ;) 1000 km to z jednej strony niedużo, z drugiej są łańcuchy, które szybko padają. No i przy ostrej jeździe te lepsze też mogą się szybko wyciągnąć. Sprawdź z czystej ciekawości: https://roweroweporady.pl/jak-wymienic-lancuch-rowerowy/ Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 masz rację, sprawdzę drania :) Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 he he, byłem w serwisie (po drodze do niego urwałem łańcuch, ale miałem spinkę). Chłopaki słuchali, kręcili korbą, przerzutkami, sprawdzili wyciągnięcie łańcucha, nasmarowali i... nic. Przyczyna nieznana. Pozostaje jedynie zmiana łańcucha na nowy, ale z tym to może poczekam, bo ten jest jeszcze ok. Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Niezłe jaja :D Jak w serwisie nie wiedzą to już jest ostro Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Nie mam pretensji, są na świecie różne cuda. Nic to, bedziem jeździć ze stukaniem :D Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 ano są :) dziś zaczęło chrobotać w suporcie roweru mojej Moniki. chciałem go wyjąć i się za cholere nie da! jak lewą miskę wykręciłem bez problemu to z prawą.. ehh. mam wrażenie, że wypustki pod klucz są w niej płytsze i mniejsze niż w lewej. gdzie tu sens? Odnośnik do komentarza
dns Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 a support masz dobrze dokrecony? albo pedały? jesli masz spd to zobacz czy sa dobrze dokrecone u mnie stukały też niedokrecone łożyska od supportu zintegrowane hollowtech 2, a jak masz octalink albo kwadrat to też sprawdz. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 dns, sprawdzone, suport (H2) bezszelestny, pedały (SPD) popiskują czasem, ale to też nie to :D Odnośnik do komentarza
dns Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 a to na pewno łańcuch? jak sciagniesz i sama korbą pokrecisz to jest cisza? jak łańcuch to moze jakies ogniwo szlag trafił.... Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 łańcuch na blatach bankowo :D pusta korba chodzi bezszelestnie. Jedno ogniwo raczej nie, dźwięk jest taki jakby każde po kolei o coś stukało, mniej więcej jak zęby w starej przekładni zębatej np w sieczkarni :D Odnośnik do komentarza
Gruchenfuhrer Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Gupie pytanie - o wózek przerzutki trywialnie nie raczej nie stuka nie? A obadaj może jak leży na korbie - czy się przesuwa - rusza zarówno na boki jak i wzdłuż tarczy - może się na niej buja? Jak jest naprężona ta część na korbie? Jak obracasz pomaleńku też stuka? Czy dopiero jak mocniej kręcisz? Czy jak obracasz ogniowo po ogniwie może da się zaobserwować jakiś "dziwny" ruch ogniwa, które właśnie zeszło z zębów? Albo tego co wchodzi na tarczę... Odnośnik do komentarza
LeserGD Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 A może stuka na kółkach tylnej przerzutki? Odnośnik do komentarza
MaciejRutecki Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Mam to samo, choć -- sądząc z opisu -- nie tak dokuczliwe jak u Ciebie. Napęd jednorzędowy, wydłużenie 0,3, maks. 0,4% (mierzone suwmiarką). Tyle że u mnie jest bardzo mocny napinacz łańcucha (znacznie solidniejsza sprężyna niż w przerzutkach zewnętrznych) i pudło rezonansowe w postaci pełnej osłony łańcucha.Przy zębatkach wyczyszczonych do połysku okazało się, że przy mocno napiętym łańcuchu to był dźwięk rolek w łańcuchu dotykających (uderzających) powierzchni zębatek. Gdy na chwilę nieco napinacz (sprężynę) poluzowałem mam idealną ciszę. Gdy zębatki były nieco zabrudzone było cicho.Jak napęd jest poza tym w porządku, to trzeba z tym żyć. :-) Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Mam to samo, choć -- sądząc z opisu -- nie tak dokuczliwe jak u Ciebie. Napęd jednorzędowy, wydłużenie 0,3, maks. 0,4% (mierzone suwmiarką). Tyle że u mnie jest bardzo mocny napinacz łańcucha (znacznie solidniejsza sprężyna niż w przerzutkach zewnętrznych) i pudło rezonansowe w postaci pełnej osłony łańcucha. Przy zębatkach wyczyszczonych do połysku okazało się, że przy mocno napiętym łańcuchu to był dźwięk rolek w łańcuchu dotykających (uderzających) powierzchni zębatek. Gdy na chwilę nieco napinacz (sprężynę) poluzowałem mam idealną ciszę. Gdy zębatki były nieco zabrudzone było cicho. Jak napęd jest poza tym w porządku, to trzeba z tym żyć. :-) Moje spostrzeżenia są identyczne. Wnioski również. :D Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Się zrobiło archiwum X. Co tu ktoś nowy przyjdzie to coś wymyśli innego ;) Może w końcu trafi się dobra diagnoza. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi