Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, krix napisał(a):

Byłem w Deca. Odebrałem rower.
Jest jednak "ale" - sztycę musiałem wyciągnąć maksymalnie do góry, do znaczka STOP.
Miałem poczucie, że wiszę nad kokpitem.

W drugim Deca mam XL. Nie wiem, czy nie skończy się na tym większym. Musze porównać...

No cóż, wartościowe rzeczy wymagają często trudu 😉

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

No i niestety tak to się często kończy. Zawsze najlepiej sprawdzić osobiście, każdy ma inne proporcje. Ja usiadłem na L i wiedziałem, że to dobry rozmiar choć też siodełko mam już wyciągnięte dość wysoko. Nie zwróciłem wcześnie uwagi na tę podziałkę przy sztycy, mierzyłem ogólną długość. Według znacznika mam numerek 3.

11 minut temu, krix napisał(a):

Siodelko wyżej, niż kierownica dla 186, noga 90, rozmiar L. ca9485ee931b26a358f1feaf5df92919.jpg

Mam podobnie, może nieco niżej. XL już ma za duży Reach dla mnie.

Z ciekawości jak na wskaźniku na sztycy miałeś ustawione?

Ale fakt L jest do 184cm, ja mam 183 cm. Przy Twoim wzroście od razu bym szedł w XL zgodnie z tym co podaje producent.

Mam podobnie, może nieco niżej. XL już ma za duży Reach dla mnie.

Z ciekawości jak na wskaźniku na sztycy miałeś ustawione?

Ale fakt L jest do 184cm, ja mam 183 cm. Przy Twoim wzroście od razu bym szedł w XL zgodnie z tym co podaje producent.
Moja sztyca: 35b541230a98995beddedcdd644ec7a2.jpg

2 minuty temu, krix napisał(a):

Moja sztyca: 35b541230a98995beddedcdd644ec7a2.jpg

Ooo Panie, no to faktycznie. Ja mam blizej tej kreseczki pod 3. Niby różnica nie jakaś bardzo duża, ale może być kluczowa i na pewno siodełko aż tak mi nie wystaje przez to nad kierownicą. Nie ma co na takim limicie, faktycznie lepiej XL dla Ciebie.

Wysokość siodełka jest zależna od długości nóg użytkownika.
Ja mam rower MTB o jeden rozmiar za duży w stosunku do mojego wzrostu (L przy 175 cm).
A i tak, mam dość mocno wysuniętą sztycę podsiodłową.
A to czy z kierownicą poniżej siodełka ktoś się czuje komfortowo zależy od elastyczności kręgosłupa, potrzeb i doświadczenia.
Mój styrany kręgosłup grubo po pięćdziesiątce uważa tę pozycję za rekreacyjną 🙂

Może być zdjęciem przedstawiającym rower i tekst

We współczesnych rowerach mtb, szosach i grawelach to raczej norma, że siodełko jest wyżej niż kierownica bo rowery te są nastawione na sport i osiągi. W trekkingach i mieszczuchach masz kierownicę wyżej niż siodełko. Ja we wszystkich swoich rowerach, zarówno szosach, mtb, grawelu jaki i byłym fitnessie, mam siodełko wyżej niż kierownica, mimo, że w żadnym nie obniżałem kierownicy i wszystkie podkładki są pod mostkiem

W poprzednim rowerze MTB w rozmiarze M, miałem sztycę wyciągniętą poza zakres i mostek 90 albo 100 mm.

73066033_2459888014095166_5732822518775939072_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=QALyc4Z_KXUQ7kNvwFeMdGZ&_nc_oc=AdmvseMzDoKLg-DI-WPvFI5CyCD5sj8Hk2mxrVmbZ8bZmmg1mYP5jDZtxcV_uuNUXbI&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=dyktllaISTyiN9I0Gh-3WA&oh=00_AfRPYsePYwyajE8W89mGdcPLsINnljPqUbzWoUKGGW3zCA&oe=68A0B8FD
Jacek, Ty masz doświadczenie wielo-, wielo- letnie.
Jeździłem dziś na EXPL 540 L i XL po sklepie.
Mówcie co chcecie, ale na L czułem się na jak rowerze od młodszego brata - kokpit za nisko i tak jakby pode mną. Był za krótki. Wziąłem XL.
Mam nadzieję, że dobrze wybrałem.

Wkrótce fotki

We współczesnych rowerach mtb, szosach i grawelach to raczej norma, że siodełko jest wyżej niż kierownica bo rowery te są nastawione na sport i osiągi. W trekkingach i mieszczuchach masz kierownicę wyżej niż siodełko. Ja we wszystkich swoich rowerach, zarówno szosach, mtb, grawelu jaki i byłym fitnessie, mam siodełko wyżej niż kierownica, mimo, że w żadnym nie obniżałem kierownicy i wszystkie podkładki są pod mostkiem

W XL mam tylko minimalnie ponad kierownicą. Prawie na równi. Będzie dobrze, mam nadzieję?