Sezamki – które wybrać? Jakie sezamki są najlepsze?

Sezam jest rośliną oleistą i z powodzeniem wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym. Produkuje się olej sezamowy tłoczony na zimno, ale też słodkie sezamki.
Sezam jest bardzo wartościowy i jest polecany przez dietetyków jako zdrowa przekąska. Jest bogaty w magnez i potas, ma też sporo wapnia oraz kwasu foliowego. Do zestawienia aminokwasów, mikroelementów, makroelementów i witamin odsyłam do Wikipedii.

Sezamki można kupić w każdym sklepie spożywczym (a także przez internet). Czy wszystkie są jednak takie super zdrowe? Sezam trzeba czymś posklejać i w tej materii pojawiają się problemy w postaci cukru i syropu glukozowego. Warto przeczytać co zawiera konkretne opakowanie. Zrobiłam dla Was zestawienie najbardziej popularnych sezamków.

Jakie sezamki kupić

– Unitop-Optima. Sezamki Amki naturalne. Produkowane są blisko centrum Łodzi – na całej ulicy czuć słodkawy zapach. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier. Jak widać, szału nie ma – łódzkie sezamki to głównie cukier.

– E.Wedel. Sezamki Aha! Chyba najbardziej popularne, można je kupić w każdym markecie. Skład: ziarno sezamowe (45%), syrop glukozowy, cukier. Praktycznie ten sam skład co Optima.

– Tesco Value. Sezamki. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier. Tak jakby się zmówili.

– Sezamki Bonitki. Sprzedawane w Biedronce; produkowane przez Unitop-Optima. Skład identyczny jak firmowe sezamki producenta.

– Tastino sezamki. Sprzedawane w Lidlu. Skład: ziarno sezamowe (49%), syrop glukozowy, cukier.

Podobne składy mają jeszcze sezamki Odry, Majami i wszelkie wyroby robione dla marketów.

Sezamki z marketu

 

Co słychać w sieci sklepów Rossman? Mają tam półki ze zdrową żywnością, gdzie można czasami znaleźć coś fajnego. Obok wedlowskich sezamków leżą też:

– enerBio. Sezamki kokosowo-krokantowe. Skład: ziarno sezamowe (50%), syrop maltozowy, syrop trzcinowy, wiórki kokosowe (6%). Syrop maltozowy to substancja słodząca pochodząca ze skrobi. Tak czy siak – cukier.

– sezamek Fit z nasionami Chia. Skład ziarno sezamowe (44%), syrop glukozowy, cukier, nasiona chia. W którym miejscu on jest fit? Tak samo zlepiony cukrem, jak inne popularne słodycze.

Sezamki z Rossmana

 

Pora na te lepsze, zdrowsze – przynajmniej teoretycznie. Różnica polega na tym, że głównym lepiszczem nie jest czysty cukier albo syrop glukozowy; w niektórych sezamkach występuje syrop ryżowy. Uwaga. Jego zdrowotne właściwości są dyskusyjne i niestety ma on wysoki indeks glikemiczny.

– Bioveri. Sezamki Croc Crac BIO. Jest to certyfikowany produkt ekologiczny. Skład: ziarno sezamu (50%), syrop ryżowy, cukier trzcinowy.

– Olympos. Sezamki greckie. Skład: ziarno sezamu (60%), miód (40%). Jeżeli to prawda, to jest to chyba zwycięzca sezamkowego zestawienia. Szkoda tylko, że nie są dostępne nawet w internecie (przynajmniej na polskich stronach).

– Eridanous. Sezame bar. Skład: ziarno sezamu (60%), miód (40%). Co ciekawe, są to sezamki z Lidla. Niestety nie widziałam ich ostatnio. Lidl ma jeszcze podobny produkt, ale już pozlepiany cukrem.

Składy bardzo podobne do produktu Bioveri (z syropem ryżowym) mają również:
– Natura. Sezamki Bio
– earth of eco. Sezamki z chlorellą

Zestawienie lepszych sezamków

 

Jak widać, większość sezamków jest robiona na jedno kopyto. Zdarzają się miłe wyjątki, ale trudno je dostać w sklepie, czyli tak jakby ich nie było.

Zawsze można zrobić własne sezamki

Mamy wtedy kontrolę nad składnikami. Spróbowałam zrobić wersję bez pieczenia z użyciem jedynie miodu. Najlepiej sprawdza się łagodny miód, na przykład wielokwiatowy. Ja pod ręką miałam gryczany. Chociaż bardzo go lubię, to jest on zbyt wyrazisty i aromatyczny do sezamków.

Do zrobienia sezamków potrzeba:
– 100 gramów sezamu
– 2 łyżki miodu

Paczkowany sezam nie jest drogi (ok. 15 złotych za kilogram w wersji BIO). Należy go uprażyć na patelni. Miód najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie całość trzeba połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy wszystko na papier do pieczenia i przykrywamy drugim arkuszem. Teraz wystarczy rozwałkować masę na taką grubość, jaka nam się podoba, a następnie pociąć placek na mniejsze kawałki.

Dodałam trochę za dużo miodu i moje sezamki wyszły zbyt miękkie. Nawet po leżakowaniu w lodówce są za bardzo elastyczne, ale smakowo niczego im nie brakuje. Powiedziałabym nawet, że są dużo lepsze niż sklepowe. Są też przepisy gdzie uformowane sezamki piecze się około 10 minut w piekarniku. Spróbuję następnym razem.

Sezamki domowej roboty

Zachęcam do przygotowania domowych sezamków, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko i łatwo. Jeżeli znacie kupne, wartościowe sezamki to śmiało piszcie w komentarzach.

2 komentarze

  • Kitsune pisze:

    Artykuł dość stary, ale chciałbym dodać swoje 5 groszy.

    Sezamki Aha! Wedla kosztują obecnie około 3zł za jedną paczkę (3 sezamki). Bardzo drogo. Za to Bonitki, trzypak za 1,99zł. I mi te drugie smakują bardziej. Oczywiście to kwestia gustu, ale tu mam za 2zł to, co bym u Wedla miał za 9.Czyli 4.5 razy więcej. Bonitki są mniej słodkie, przez co bardziej czuć sezam. Aha! są spoko, ale według mnie jednak ciut za słodkie.

    Innych nie jadłem, a przynajmniej nie w najbliższej przeszłości. Chcę tylko powiedzieć, że nie zawsze popularniejszy produkt, bardziej znany, firmowy, jest lepszy. Czasami owszem. Większa firma ma więcej pieniędzy aby wyprodukować lepszej jakości produkt. Ale różnie z tym bywa.Czasami wręcz płaci się za firmę/markę. Coś, co dałoby się kupić za np.10zł, będzie kosztować 50zł. No i dochodzi tutaj kwestia gustu. Bo to, że coś jest gorsze jakościowo, może nie być gorszym smakowo.Ja mam tak z keczupem. Jeśli smakuje zbyt pomidorowo, to dla mnie nie jest dobry. Keczup ma mieć ocet czy co on tam ma. Ma mieć ten “keczupowy” smak. Jakbym chciał przecier pomidorowy, to takowy bym zjadł/użył. Pomidory lubię, ale jako sos, keczup ma smakować nie jak pomidor, a jak keczup.

    I to by było na tyle :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *