elede90 Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Witam, Takie nietypowe pytanko. Jak wyglada sytuacja z kleszczami, lapiecie jak jezdzicie po lasach wiosna/lato czy raczej ciezko :D ? Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Wystarczy przed kąpielą wieczór przy kąpieli każdorazowo, raz dziennie, oglądnąć się cały. Nawet jak złapiesz kleszcza, który miałby w sobie wirusa boreliozy lub kleszczowego zapalenia, to nie zdoła w ciągu tych kilku godzin wprowadzić do Twojego krwioobiegu dawki. Złapać możesz wszędzie, nawet na trawie , na działce w mieście. Najbardziej narażone są obszary skraju lasów, brzegów zagajników i wysokie trawy. Jeśli jesteś ścieżkowcem, enduro polecam luźną bluzę z długim rękawem. W lecie zamiast długiego zakładasz krótki t-shirt i ewentualnie "pokrowce na ręce". Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Jeżdżę głównie po lasach. Nigdy nie miałem. Ja się robi ciepło psikam się Mugga Strong. Moj las jest głównie piaszczysto iglasty. Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Polecam permetryne, chociaż w czasie jazdy ciężko o kleszcza, natomiast przerwy warto robić na gołych plackach ziemi. Odnośnik do komentarza
Krzysiek744 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Jeżdzę głównie po lasach i nigdy nie złapałem. Ale to chyba kwestie indywidualne, niektórzy są po prostu bardziej 'widoczni' dla kleszczy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi