elede90 Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Witam, Niestety posiadam na chwilę obecną jeden rower i jest to MTB. Obecnie gdy jest zima wolę pojeździć po asfalcie niż walczyć z mokrym śniegiem w lasach. Normalnie w terenie jeżdżę na ciśnieniu 1,8 bar przód 1,9-2 tył (waga 80 kg). Gdy wiem, że nie będę wjeżdżał w teren warto na asfalt dobić ciśnienia żeby się trochę lepiej jechało (czy raczej nie będzie różnicy przy takich oponach SCHWALBE Rapid Rob)? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Będzie różnica wynikająca z mniejszej powierzchni kontaktu opony z podłożem - mniejsze tarcie = mniejsza przyczepność. Warto popróbować. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Ja tam nigdy nie jeżdżę na więcej niż 2 bary na asfalcie. W teren mam ok. 1,5 przód, 1,8 tył przy ponad 90 kg obecnie. Jak naciśniesz dłonią i jest twardo to wystarczy. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Ciśnienie niejako wynika z szerokości kapcia. Im większa powierzchnia na którą oddziałuje ciśnienie tym ciśnienie mniejsze aby uzyskać tą samą siłę dajmy na to "dobicia" opony. O ile przy gumie 2,3-2,4" zwykle mam około 1,6-1,7bar to już dla gumy 1,6" mam 4,5bar a 1,2" w okolicy 7. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Z grubsza się zgadza. Tylko różnimy się w wyższych partiach ciśnień. Ja dziś w oponach 42 mm (1,65") miałem 3 bary z przodu, 3,5 z tyłu. Na oponach 28 mm mam ok. 6 bar. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Dobieranie ciśnienia zacznijcie od ustalenia szerokości opon. Tak jak napisał mike21, inne ciśnienie będzie na oponie 2 cale, inne na 2,5 cala. Tu jest spoko kalkulator ciśnienia w oponach, można od tego wyjść: https://axs.sram.com/guides/tire/pressure Aczkolwiek autor pytał o oponę MTB na asfalcie. Rapid Rob będzie stawiał spore opory toczenia na asfalcie, podniesienie ciśnienia na pewno może trochę je ograniczyć. Co warto zrobić? Przetestować samemu na jakim ciśnieniu będzie Ci się jeździło dobrze ? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Można jeszcze wejść na stronę Tire resistance i zobaczyć sobie tabelki jak inne ciśnienie na danej oponie wpływa na opór stawiany przez oponę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi