Grzes2505 Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Hej, Poszukuję nowych gripów,bo dotychczasowe ergonomiczne meridy wytarły się po sezonie... Zastanawiam się nad tymi : https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/chwyty-owijki-kierownicy/chwyty/p,chwyty-ergonomiczne-135mm-pro,71503.html# https://www.rowertour.com/p/17156/selle-royal-mano-athletic-chwyty http://www.wysepka.pl/czesci-rowerowe/3279-chwyty-specialized-body-geometry-contour-xl-locking.html Dodam,że dłoń mam sporą,a najczęściej wyruszam w 5-6 godzinne trasy. Odnośnik do komentarza
Grzes2505 Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Temat do usunięcia. Zdążyłem zamówić zanim doczekałem się odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Hah, Twój ton w drugim poście sugeruje jakbyś się nie mógł "doczekać" przez raptem 11 godzin. Cierpliwy to Ty nie jesteś :) Ale dobrze, że sprawa się rozstrzygnęła i kupiłeś. Odnośnik do komentarza
martinb33 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Odświeżę temat. czy ktoś używa tego typu chwytów z rogami? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/chwyty-owijki-kierownicy/chwyty/p,chwyty-z-rogami-vlg-1185ad3-skrecane-czarno-szare-velo,450858.html Polecacie takie rozwiązanie czy lepiej zwykłe rogi? Odnośnik do komentarza
Marekk Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Kolega używa. Mówi, że gripy typu ergo sa dużo bardziej wygodne od zwykłych piankowych. Pewnie kwestia tego, że płaszczyzna na której opierają się dłonie jest większa, przez co mamy mniejsze napięcie w stawach. Rogi się zawsze przydają, możliwość zmiany pozycji nadgarstka chociaż na moment po godzinie jazdy znacznie poprawia komfort. Ważna kwestia; np. Ergon ma chwyty w rozmiarze M i L, rozmiar musisz dobrać w zależności od wielkości dłoni. Odnośnik do komentarza
rowerowy365 Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Zwykle rogi są zazwyczaj metalowe (amelinium ;) ), przez co jakiejś wielkiej wygody poza zmianą chwytu to niestety nie ma. Używałem i przestałem. Jeśli same gripy nie rozwiążą problemu wygody spróbuj z inną kierownicą (trekingowa, wielofunkcyjna czy jakoś tak). Odnośnik do komentarza
slawros Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Mam rogi alu jak kolega wyżej i potwierdzam, do bani. Zmiana chwytu, pewne urozmicenie na chwile i wszystko. Niewygodne. Także chyba bym pomyślał może tez o takich jak w linku. Nie jest to bardzo kosztowna inwestycja. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Mam identyczne, tyle że z logiem Force ;) Po zmianie z fabrycznych, już na kilkukilometrowym dojeździe do pracy czułem różnicę - dłonie mniej się męczyły, nie musiałem tak ściskać kierownicy, łatwiej jechać z prostymi nadgarstkami. Ważna jest kwestia poprawnego ustawienia - dla mnie chwyty muszą być przykręcone tak, żeby rogi były prawie poziomo, bo inaczej wymuszane jest zgięcie nadgarstków. Rogi się przydają na podjazdach, ale też na długich prostych, można troszkę bardziej się pochylić. Odnośnik do komentarza
Pucko Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Hej kolego nie są Gripy kolego to są chwyty bo Grip to jest manetka przerzutki Odnośnik do komentarza
martinb33 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja tematu nie zakładałem, podpiołem się tylko z pytaniem o chwyty ;) Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 zasadniczo grip = chwyt... manetka przerzutki to grip shift, czyli... "manetka w chwycie" Odnośnik do komentarza
martinb33 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Ktos podpowie, jak ściągnąć oryginalny gumowy chwyt? Chciałem wymienić na nowe, ale nie poradziłem sobie ze ściągnięciem tych oryginalnych, śrub tam żadnych nie ma, użyłem troche siły ale nie będać pewnym jak powinno się je ściągać nie "darłem na chama". Odnośnik do komentarza
Iwona Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Ktos podpowie, jak ściągnąć oryginalny gumowy chwyt? Chciałem wymienić na nowe, ale nie poradziłem sobie ze ściągnięciem tych oryginalnych, śrub tam żadnych nie ma, użyłem troche siły ale nie będać pewnym jak powinno się je ściągać nie "darłem na chama". Jak masz pod ręka strzykawkę i igły to wstrzyknij pod grip troszkę wody z płynem do mycia naczyń, potem spróbuj pokręcić gripem i ściagaj :) Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 ostatecznie obędzie się bez strzykawki, wystarczy, że kawałek odchylisz ;) Najlepszy poślizg ma żółty, włoski odtłuszczacz - nigdy nie pamiętam jego nazwy. Zarówno do montażu jak i demontażu :) Odnośnik do komentarza
Marekk Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Te gumowe zawsze ciężko schodzą, piankowe nawet jak się zapieką, to ulegają wodzie z ludwikiem i patentowi ze strzykawką. Swoje traktowałem wd40, ale tak się zapociłem, że pociąłem w końcu nożem do tapet, zeszły rekordowo szybko :P Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi