puchatek87 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Witam, jestem nowy w świecie szosowych (gravelowych) rowerów i stąd prosiłbym o poradę. Dotychczas jeździłem na rowerze z komunii mtb na 26 calowych kołach i 19 cali ramie oraz trekkingu 21 cali. Przymierzam się do zakupu Tribana RC 500 lub RC 520 i stąd moje pytanie o rozmiar jaki wybrać. Jestem na granicy rozmiarów L i XL - 187 cm wzrostu i przekrok 87/88 cm (mierzony metodą z książką). Decathlon wskazuje żeby kupić rower większy jeśli ma być dla celów rekreacyjnych - wyprawowych. Z drugiej strony rower mniejszy można wydłużyć, w drugą stronę się nie da. Odnośnik do komentarza
rice Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zmierz sobie swój rower na którym teraz jeździsz. Zastanów się czy wolisz bardziej leżeć czy siedzieć bardziej wyprostowany. Geometrie tribana znajdziesz na stronie decathlonu Wszystko wklep tutaj. Ten kalkulator nie uwzględnia przekroku jakbyco.http://www.bikegeo.net/# Nie wiem skąd się to wzięło że rower większy to rekreacja. Dla mnie jest wręcz odwrotnie. Mniejszy to zawsze krótszy, czyli pozycja bardziej wyprostowana. Pozycja wyprostowana to wygoda. Rower dłuższy to, jesteś bardziej wyciągniety czyli pozycja bardziej sportowa, większy ciężar spoczywa na dłoniach czyli na długi dystans nie jest wygodniej. Ja osobiście wolę rowery krótsze i np wydłużony mostek. Odnośnik do komentarza
Piwpaw Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Ja już kilka razy przekonałem się, że prawdziwa jest stara zasada: jeśli nie możesz się zdecydować mimo przymiarek, bezpieczniej jest wziąć mniejszy. Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 Decathlon wypożycza te rowery za parę zł na dzień, jak to ma być zakup na lata to przejedź nawet kawałek tam gdzie jest on dostępny i przetestuj go sobie, wtedy będziesz miał 100% pewności. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Triban RC500 i RC520 mają identyczną ramę. Ja mam RC520 w rozmiarze M przy wzroście 172cm. Chciałem kupić rozmiar S. Jednak po przymiarce przekonałem się że ta rozmiarówka jest trochę jakby zaniżona. Dlatego przy Twoim sporym wzroście optymalna będzie wersja XL. Sprawdź koniecznie czy w wersji L (jeżeli się na nią zdecydujesz), przy skręcie kierownicą nie będziesz haczył butem o przednie koło. W moim rowerze przy oponie 35mm jest to niestety możliwe. Odnośnik do komentarza
IgorK Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 A i jeszcze jedno: raczej nie warto dopłacać do modelu 520, bo Sora działa wystarczająco dobrze a części eksploatacyjne są tańsze do napędów 9-rzędowych. Jak nie jesteś zaawansowanym amatorem, to różnica/przeskoki w stopniowaniu nie będą Ci przeszkadzać. Odnośnik do komentarza
damianld Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Mam wymiary 187/90. Triban 500 L starszy rocznik taki czerwony. Z tego co widze efektywna dlugosc ramy jest taka sama. Jedynie moj ma glowke ramy dluzsza o 1cm(19.5). Mnie sie jezdzi w porzadku, napewno lepiej niz w XL z efektywna dlugoscia ramy 58cm. Polecam i tak przymierzyc. Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 11 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2021 Sprawdź koniecznie czy w wersji L (jeżeli się na nią zdecydujesz), przy skręcie kierownicą nie będziesz haczył butem o przednie koło. W moim rowerze przy oponie 35mm jest to niestety możliwe.Jak w 99% tego typu rowerów. To nie góral czy inny trekking. Haczenie butem nie jest żadnym problemem. Odnośnik do komentarza
Piwpaw Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 W dniu 10.06.2021 o 12:05, IgorK napisał: A i jeszcze jedno: raczej nie warto dopłacać do modelu 520, bo Sora działa wystarczająco dobrze a części eksploatacyjne są tańsze do napędów 9-rzędowych. Jak nie jesteś zaawansowanym amatorem, to różnica/przeskoki w stopniowaniu nie będą Ci przeszkadzać. Ze względu na napęd też uważam, że nie warto, bo 105tka w tym 520 to trochę przerost formy nad treścią. Natomiast warto ze względu na hamulce, które w 500tce są tragiczne. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi