Kris1978 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zwracam się z pytaniem jaki rozmiar ramy wybrać przy wzroście 189 i przekroku 90 ponieważ zgodnie z numeracja producenta jestem na końcu numeracji rozmiarowej 56 a poczatku 59 ? Odnośnik do komentarza
Kris1978 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ktoś pomoże Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Możesz gdzieś dotknąć i przymierzyć ten rower? Jak nie, to bierz mniejszy. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W szosie wyścigowej zawsze się powinno brać rozmiar mniejszy. Odnośnik do komentarza
Kris1978 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Kris1978 napisał: Zwracam się z pytaniem jaki rozmiar ramy wybrać przy wzroście 189 i przekroku 90 ponieważ zgodnie z numeracja producenta jestem na końcu numeracji rozmiarowej 56 a poczatku 59 ? Odnośnik do komentarza
Kris1978 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Czyli brać 56, jak nie zdołam przemierzyć takiej ramy ? Myślałem że już w końcu usiądę na ramę 56 w sklepie w którym chce kupić ten bike ściągnęli kolesia z takowa a tu koło na 52 zajechał i się nie a Reksio z PRL-u przejechałem ? Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Jak nie masz możliwości przemierzenia to bierz mniejszy - zawsze możesz skorzystać z przymiarki w innym sklepie. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Nie za mały będzie rozmiar 56? Ja mam 179cm wzrostu i używam ramy z górną rurą 570mm (kąty ramy mam takie same jak w Meridzie). A kupiłem ją od gościa co miał taki wzrost jak Ty (Kris), jeździł z mostkiem 130mm a i tak rama była na Niego za mała. Proporcje ciała i preferencje są bardzo różne. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Ostatnio coraz więcej interesuję się bike fittingiem. Moje przemyślenia są takie że wielkość ramy należy dobrać pod zastosowanie, długość kończyn, długość korpusu, wiek i elastyczność. Ostatnio fittingowałem mojego najlepszego kumpla, z którym jeździmy od lat. Miał jakąś pokraczną pozycję i nie czuł się dobrze na swoim Specu Roubaix w rozmiarze 56. Ma 178 wzrostu, przekrok 88, słaba elastyczność, wiek 50+. Po fittingu ma mostek zmieniony ze 100mm na 75mm, zmienioną wysokość siodełka, przesunięte do tyłu. I wychodzi że ta rama jest dla niego za duża. W 54 moglibyśmy zastosować mostek 90 czy 100. Ja widzę też po sobie że być może powinienem spróbować ramy 52 przy wzroście 175 i przekroku 86. Dochodzę do wniosku że osoby z długimi nogami, powinny być przesunięte do tyłu i mieć siodło z dużym offsetem. Wtedy generują więcej mocy z pośladków i mięśni dwugłowych. Konsekwencją tego jest odsunięcie się do tyłu od kierownicy. Żeby to skompensować trzeba skrócić mostek albo wybrać mniejszą ramę. A mostek optymalnie powinien być stosunkowo długi. Mostek krótszy niż 90 jest w zasadzie w szosie niedopuszczalny. Do tego dochodzi jeszcze gięcie i głębokość kierownicy. Więc sądzę, że tu w tym konkretnym przypadku, gdzie kolega ma długie nogi, rama 56 będzie lepsza. A wybiera bardzo dobrze znamy mi rower na którym jeździ przynajmniej pięciu moich kumpli. Czyli aerodynamiczną ramę wyścigową z bardzo niską pozycją. Siodło będzie miał bardzo wysoko a kierownicę bardzo nisko co zwiększy jego dosięg do kierownicy w linii prostej. Na 59 będzie musiał stosować krótki mostek i kierownicę z krótkim dosięgiem. Natomiast żeby jeździć bez kontuzji na takim rowerze musi ćwiczyć jogę/stretching, rozciągać mięśnie dwugłowe i wzmacniać mięśnie korpusu. Z ksywki dedukuję, że ma 41 lat, więc jego elastyczność nie jest już zapewne pierwszej klasy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi