nonamed Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Świetny projekt. Gratuluję. Sam aktualnie szukam bazy na drugi rower typu gravel, który posłuży mi zarówno na dojazdy do pracy ale i szaleństwa po lesie i szutrach. Podpytam - gdzie kupowałeś ramę? bezpośrednio na stronie kinesis czy jakiś inny sklep? I drugie pytanie - nie było problemów z poprowadzeniem przewód żeby tylny hamulec był pod prawą manetką? (gdzieś spotkałem się z opinią, że otwory w ramie utrudniają poprowadzenie przewodów)? Dzięki za info Odnośnik do komentarza
GrzeHu Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Ramę kupiłem w https://www.merlincycles.com/. Doszla chyba w 5 dni. Prowadzenie przewodów bezproblemowo. Co prawda przewód wchodzi z innej strony niż zazwyczaj w ramach czyli z prawej, ale w niczym to nie przeszkadza, nie obciera, nie krzyżuje dziwnie czy coś. Samo prowadzenie wewnątrz tez da rade samemu ogarnąć bez żadnych specjalnych przyrządów, nitek, czy magnesów. Po prostu wkładasz, parę razy celujesz i wychodzi dołem. Odnośnik do komentarza
GrzeHu Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Wjechały nowe opony. WTB Resolute 42c, zalane mlekiem. Zrobiona testowa trasa w lesie po singlach, trochę piachu, sporo korzeni, jakieś hopki. Idzie jak złoto, zdecydowana poprawa w piachu względem gravelkingów 35c. Po asfalcie tez się ładnie rozpędzają, z górki poszło 62 km/h. Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Cześć, Dobierając rozmiar sugerowałes się ich dopasowanie z tabeli? Mam 175 cm i sądząc z "reachu" i górnej rury brałbym 51 , masz jakieś cenne uwagi w temacie doboru rozmiaru, byłbym wdzięczny. Tu gość mówi że 54 dla mnie bedzie za duże https://www.ebay.co.uk/itm/Kinesis-Tripster-AT-54cm-Blue-Gravel-Bikepacking-Bike-105-Tiagra-XT-VGC/323451766157?hash=item4b4f3a458d:g:2TMAAOSwi1pbmtLR Bardzo fajny rower , nie bardzo widzę konkurencję w temacie framsetów ( zależy mi wciśnięciu tam opony 40mm i przedniej przerzutce) , tj chciałem crocketta ale mam wrażnei ze tam będzie sporo mniej miejsca na oponę. Miałeś jeszcze jakieś typy zanim zdecydowałęś się ostatecznie na tripstera? Odnośnik do komentarza
GrzeHu Opublikowano 21 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Sugerowałem się głównie długością górnej rury. Ale akurat wypada to tak, że trafiam idealnie w ich rozmiar z tabeli. Ogólnie porównywałem mocno geo z moim wcześniejszym rowerem. I na tej podstawie dopasowywałem. Nie mam wielkiego doświadczenia z rowerami z barankiem, ale moim zdaniem rama jest mega wygodna. Ważne tylko, żeby dobrze sobie jeszcze dobrać długość mostka i pokombinować czy i jesli tka to ile podkładek pod mostkiem potrzebujemy. Widzę, że w rozmiarze 51 długość górnej rury ma 54 cm więc trochę gość z ebaya ma racji, bo to wygląda jakby w rzeczywistości był rozmiar 54. Z tym, że on pisze, że 54 za duże dla 5'8" (172). Ty masz 175 więc łapiesz się już na 54, ale całkiem możliwe ze 51 będzie dla Ciebie dobre. Jesli mialbym wybierac to chyba zdałbym się raczej na strone producenta. Pytanie jeszcze jaką masz długość nogi, czy sztyca nie będzie za bardzo wyciągnięta przy ramie 51. Jeśli masz krótkie nogi to pewnie mozna mniejszy rozmiar, a jak długie to pewnie większy i krótszy mostek, ale ekspertem nie jestem. Ja posiłkowałem się jeszcze kalkulatorem z competitive cyclist (w tej chwili, żeby z niego skorzystać musisz użyć VPN-a, bo jest niedostępny dla uzytkownikow z EU). Polecam dostać się jakoś na tą stronę, pomierzyć się i tam sprawdzić własnie najważniejszy parametr czyli efektywną długość górnej rury (Virtual Top tube). Brałem pod uwagę jeszcze takie ramy: Octane One Gridd (nie przekonuje mnie jednak zewn. prowadzenie linek tam i lakier jest ponoć mega delikatny). Jakaś stal np. https://www.cotic.co.uk/product/escapadeale trochę się obawiałem problemów z ewentualna korozją stali. No i waga spora. Była też w Polsce dostępna rama Eddy Merckx Strasbourg 71. Karbonowa w promocji za chyba ok. 4 k co było mega okazją IMO, ale totalnie mi sie nie podobała wizualnie. Accent Feral wygląda spoko, carbon miejsce na opone 50mm, ale pare rzeczy mi tez nie pasowalo np support pressfit itp. No i cena wyższa. Ramy Mason Bokeh fajne, ale dla mnie za drogie. Viner Strada Bianca - tani carbon, ma wszystko co trzeba, ale to jednak trochę za bardzo zalatywało mi chińszczyzną no i malowanie tak sobie mi się pdooba Canyon Endurace - na tą ramę się mocno napaliłem, ale jednak zrezygnowałem bo tam tylko ok 33mm opona wjedzie. To jednak zdecydowanie za mało. Najfajniejsza alternatywa to chyba: http://www.bike4race.pl/product-pol-1217-Rama-gravel-RIDLEY-X-TRAIL-A-kolor-XTA-02CS-Ocean-Green-Black-Reflective.htmlma wszystko co trzeba, podobał mi się. Ale jednak Tripster wygrał. Trochę wyglądem, troche unikatowością, czy miejscem na 3 bidon. Na koniec jeszcze oglądałem ramy RAG+ od NS, ale jakoś tak przepadła gdzieś w wyborze. Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Wielkie dzięki, jakoś pominąłem tego ridleya a bardzo ciekawy i lżejszy byc może tylko ze framset jest już decydowanie za drogi. Odnośnik do komentarza
GrzeHu Opublikowano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Popatrz, może opłaci się kupić cały rower i sprzedać komponenty i frameset wyjdzie taniej. Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Mociumpel Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Lubie składane rowery - wszystko jest takie na miejscu i takie doskonałe ... Swoja droga wyszło Ci coś takiego jak ten pomarańcz z filmu https://www.youtube.com/watch?time_continue=83&v=iUvHudzx8VE Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Udało się zdobyć 51minimalnie uzywany i dla 175 cm wzrostu to był doskonały wybór, mam wrażenie ze mostek 100 mm przy klamkomanetkach shimano jest odrobinę za długi. Rama jest ciężka , ale fajnie wykonana z bardzo ładnym widelcem. Mam kolor yellow coś tam i wygląda kontrowersyjnie ale podoba się:) Odnośnik do komentarza
GrzeHu Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Super gratulacje. Ten Yellow tez mnie kusił, ale jednak poszedłem bardziej konserwatywnie. Rama fakt ciezka, ale wykonana super. Szczególnie lakier. Wydaje się być gruby i nie do ruszenia i dobrze sie czyści, nie rysuje się łatwo. Z ciekawości ile dałeś? Samą ramę kupiłeś czy gotowy rower. Jaka konfiguracja? Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Kupiłem frameset lekko używany za 370 funtów plus shipment . Założyłem głównie ultegrze ale kombinowałem i zbierałem części podobnie jak ty . Efekt wizualny psuje stara korba ultegry ale jest lekka i mam do niej różne koronki . Rower mimo ciężkich kół wyszedł 9700. Od złożenia we wtorek przejechał już ponad 200 głównie po jurze i w łódzkiem. Ma wyjątkową dzielność terenową, co raz bardziej jestem zadowolony. Dzwonią mi delikatnie linki bo włożyłem bez linerów. Mam kłopot z wrzuceniem zdjeć Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Odnośnik do komentarza
Aptecash Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 . Odnośnik do komentarza
rho Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Bardzo mi się podoba ta rama i ta konfiguracja w całości. Chcę też taki złożyć ale na grx (korba 48/31z). W czasach wszechobecnego presfita w karbonie ta rama wydaje się że będzie świetnie służyć latami. Niestety spóźniłem się bo mojego rozmiaru 54 (green) już niema na kinesis uk . Odpisali że trzeba czekać do czerwca 2021 na dostępność. Ciekawe jak to z cłem będzie jak już UK całkowicie z UE wyjdzie? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Jak wyjdzie to pewnie będzie zapewne jak kiedyś. Cło i VAT. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi