NoOnesThere Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Moje wymiary po ostatnich dokładnych pomiarach (wyszło, że zmalałem :D ): Inseam: 82Trunk: 66Forearm: 33Arm: 65Thigh: 60Lower Leg: 55Sternal Notch: 152Total Body Height: 179 Jak widać mam dosyć długi tułów. Mój rower "wygląda" tak: Top tube length: 57 Seat tube range c-t: 55Stem Length: 10BB-Saddle Position: 72.5Saddle-Handlebar: 53Saddle Setback: 5 Najbliżej do tych ustawień jest wynik "Competitive Fit", przy czym kalkulator sugeruje ramę 54-55 i mostek 12cm (ale sumarycznie wychodzi to co mam teraz). Zasadnicza różnica jest jedna, siodełko mam ustawione na wysokości z pogranicza "Eddy Fit" i "French Fit". Jak dam siodło wyżej to mi pływa tyłek. Kierownica reach 75mm, drop 125mm (PRO PLT kompaktowe gięcie). To co u mnie jest jeszcze charakterystyczne to wysoko ustawiona kierownica, różnica między wysokością siodła a kierownicy to tylko około 5cm. Testowałem do 8cm niżej, ale po 40-45min w dolnym chwycie miałem ból pleców na odcinku lędźwiowym. Pewnie to ze względu na moją przeciętną gibkość, w skłonie dotykam palcami podłoża, ale całej dłoni to już nie położę. Odnośnik do komentarza
Lukas Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Fajny patent z tym mostkiem, jak będę musiał korygować pozycję pewnie się za nim rozejrzę. Do Jamisa jest wsadzona sztyca karbonowa- trochę szkoda jakby okazała się za krótka w rozmiarze 54. A taka sztyca karbonowa z elastomerem to tak z ciekawości droga impreza? Podsumowując- najlepiej powinien mi podpasować w Fuji lub Jamisie rozmiar 54? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Sądzę że 54. Radek, co sądzisz? Moja sztyca z elastomerem tania nie jest. Oficjalna cena 849. Kupiłem za 400: https://www.specialized.com/pl/pl/sztyca-cg-r-carbon/p/130709 Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Rozmiar 54 daje pole manewru. Można pójść w pozycję czysto rekreacyjną albo po założeniu dłuższego mostka i wyjęciu podkładek mieć pozycję nieco bardziej sportową (oczywiście wciąż wygodną) zachowując przy tym wszystkie fajne cechy roweru endurance (tarczówki, szersze opony, fajne tłumienie drgań). Natomiast rozmiar 56 przy rowerze endurance dla kogoś o wzroście 180cm to już tylko pozycja wyprostowana. Ja dla siebie kupiłbym "54", bo wiem czego mi trzeba :) Odnośnik do komentarza
Lukas Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Mi właśnie zalezy na pozycji w miarę wyprostowanej- pytanie co na nią bardziej wpływa, krótsza górna rura czy wyzsza główka sterowa. Stosunek stack do reach w rozmiarze 54 w Fuji wychodzi ok. 1,55, a w Jamisie 1,53. w rozmiarze 56 w obu około 1,60. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 To jeśli chcesz mieć wyprostowaną pozycję to bierz rozmiar 56. Stack-to-reach o wartości 1,6 to tak samo jak w Specialized Roubaix, czyli wzorcowym rowerze endurance. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 W 54 będzie miał większą możliwość ruchu. może przesunąć siodło tył/przód, pokombinować z mostkiem. Niestety na ramie na styk,a taka będzie 56 nie ma takiej możliwości. To tak jak w ramie Ridley'a 55 na której jeździłem. W jakimś momencie chciałem posunąć siodło do tyłu a już miałem mostek 75 i nie bardzo było jak, bo krótszy niż 75 do szosy to przegięcie. Z ciekawości pomierzę w wolnej chwili jak mam ustawioną pozycję w Tarmacu i Roubaix i napiszę Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tak z ciekawości dla Was konfiguracja mojej szosy race: Top tube: 54,8 Seat tube: 54,0 Stem: 90 BB-Saddle: 75,5 Saddle-handlebar: 53 Saddle setback: 8 A jeszcze ciekawy parametr wysokość kierownicy od podłogi na jej szczycie: 90 cm Różnica między siodłem a kierownicą: 11,5 cm. Chciałbym poprawić gibkość i zejść w dół 1,5-2 cm Gibkość mam tak podłą że nie dotykam palcami podłogi w zwisie, brakuje mi jakieś 5cm Kierownica szerokość 42, reach 75, drop 125 czyli taka same parametry jakie u Radka. Specialized S-Works Shallow Bend Carbon Odnośnik do komentarza
PawelGeo Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 To jest chyba charakterystyczna gibkość dla współczesnego przedstawiciela Homo Sapiens niestety. Ja też w statycznym skłonie nie dotknę palcami do podłogi. Dopiero po jakiejś rozgrzewce i przy dynamicznym pogłębianiu jestem w stanie dotknąć czubkami palców do podłogi. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jak się poćwiczy to się to poprawia. Czasem mam takie napady przez sezonem że ćwiczę z pasem do jogi. On jest dobry bo ma taki metalowy element, który pozwala na ściągnięcie lub rozciągnięcie pasa jedną ręką. Cwiczę w staniu z jedną nogą na blacie kuchennym lub w siedzeniu na podłodze :) Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Różnica między siodłem a kierownicą: 11,5 cm. Chciałbym poprawić gibkość i zejść w dół 1,5-2 cm Pozycja jak u zawodowca. Mnie by w dolnym chwycie plecy strzeliły. Odnośnik do komentarza
Lukas Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Serdeczne podziękowania za wszystkie porady, szosa zamówiona- Fuji Sportif 1.5d. Rower powinienem otrzymać w przyszłym tygodniu, wrzucę fotkę i się pochwalę :) Odnośnik do komentarza
Sosna Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 A który rocznik wziąłeś? Jaki rozmiar i cena? :) Odnośnik do komentarza
Lukas Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Rocznik 2018, zdecydowałem się na rozmiar 56, bo jednak zależy mi na bardziej rekreacyjnej pozycji- mam tylko nadzieję, że będzie wygodnie. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie porady!! Odnośnik do komentarza
Lukas Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Udało się wkleić zdjęcia! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi