Skocz do zawartości

Strzelanie z pedałow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z góry zaznaczam ze nie jestem osobom ktora w duzym stopniu zna sie ma rowerach dlatego postanowilem napisac tutaj. Posiadam problem aczkolwiek podczas pedalowania slychac strzelanie dwukrotnie z prawej strony i jedno krotne z lewej z okolic pedalow, dzwiek wystepuje tylko podczas mocniejszego pedalowania, i dzwiek przypomina klucz dynamometryczny, bez wzgledu jazdy na stojaco czy na siedzaca, strzela rowniez raz podczas wsiadania na rower na jednej stronie po ktorej wsiadam, podczas normalnego pedalowania na plaskim cisza. Nie ma wzgledu na jakiej przerzutce jezdze , liczy sie tylko sila nacisku, rowerem posiadam Romet Mustang m8 , rower praktycznie nowy zakupiony praktycznie na koniec poprzedniego sezonu . Wtedy rowniez strzelal , powiedzieli ze to pedaly i wymienili , faktycznie przestalo na moze miesiac i teraz znow nawala.

poki juz pisze tutaj chcialbym sie takze spytac aczkolwiek posiadam przerzutki 1x12 i mam problem odnosnie na mniejszych biegach 6-1 mimo ze przerzutka wskoczlya to slychac jakby terkotanie takie jakby cos krzywo sie krecilo w przerutce, na biegach 12-6 w sumie dziala bez zarzutow w gore jak i w dol, aczkolwiek bardzo rzadko ale zdarza sie  ze z 12 na 11 albo 11-10 nie wskoczy do konca i musze bardzo delikatnie dopchnac manetke, probowalem regulacje barylka ale nie pomoglo.

Ponizej wysylam filmik z dzwiekiem, prosze o jakakolwiek pomoc

Opublikowano

Czasami się trafi wadliwy nowy suport - ja kiedyś tak miałem, wymieniłem na nowy i od początku strzelał, kupiłem następny i był o.k. Może też jeździsz siłowo i szybciej rozwalasz suporty. Może myjesz rower myjką ciśnieniową i wypłukujesz smar. Kto wie. A jaki tam jest w ogóle suport? Jakich pedałów uźywasz?

Opublikowano

Nie nie , nic z tych rzeczy, szczerze na stronie nie pisze jaki support jest więc ci nie powiem  , rower taki :

https://romet.pl/rower-gorski-romet-mustang-m8-5222.html?gad_source=1&gad_campaignid=21079719095&gbraid=0AAAAABSeJBGHjDK32y_uo-jXg0VOJ6LKh&gclid=Cj0KCQjwo_PRBhDNARIsAEcVALVhkGPJliX7U6vkCP89bze0uEL-JLC0_QO5GP3hflqIPLTM4CT3_PAaAi-qEALw_wcB

dodam ze im mocniej pedaluje tym glosniej tak samo jak na stojaco i wydaje mi się aczkolwiek nie wiem ale support nie klikal by tylko w jednym miejscu obrotu korby czyli gdzieś 2/3 godzina wtedy kiedy jest siła nacisku tylko racxej nieregularnie, a z tymi przerzutkami jakieś pomysły ?

Opublikowano

Jeśli wymiana prdałów kiedyś pomogła to bym w tym kierunku szedł. Poza tym najczęściej strzelanie powodujące wrażenie, że dochodzi z pedałów czy korby w rzeczywistości ma źródło w innym miejscu np. połączenie rury sterowej z koroną widelca, pęknięta rama, skaszaniona mufa suportowa w ramie. Suport tam masz standardowy SM-BB52. Moze miałeś zbyt mocno ściągnięte lewe ramię kornlby tą plastikową srubą do kasowania luzu - to szybko zabija łożyska.

Opublikowano

W sensie bardzo delikatnie pod pedalem czuje ze cos strzela, slyszalem ze rower mocno przenosi dzwieki ale reszta czyli rama sztyca siodelko sprawdzone , i wlasnie na stojaco jest nawet glosniej gdzie nie dotykam reszty

Opublikowano
12 godzin temu, Bbaakkoommaa napisał(a):

na stronie nie pisze jaki support jest więc ci nie powiem

Przeczytaj z suportu, na zdjęciach widać, że z łożyskami zrwmętrznymi, ht2, więc mają one dobrze widoczne napisy z nazwą modelu:

IMG_20260626_102422.thumb.jpg.2e8c165598e9c0e2f77009cdb3859b0f.jpg

No i ponawiam pytanie o pedały? Może masz jakieś tanie plastikowe "g" i Ci się sypią regularnie. Jak nie wiesz to zrób zdjęcie