Bbaakkoommaa Opublikowano wczoraj o 12:20 Opublikowano wczoraj o 12:20 Witam, z góry zaznaczam ze nie jestem osobom ktora w duzym stopniu zna sie ma rowerach dlatego postanowilem napisac tutaj. Posiadam problem aczkolwiek podczas pedalowania slychac strzelanie dwukrotnie z prawej strony i jedno krotne z lewej z okolic pedalow, dzwiek wystepuje tylko podczas mocniejszego pedalowania, i dzwiek przypomina klucz dynamometryczny, bez wzgledu jazdy na stojaco czy na siedzaca, strzela rowniez raz podczas wsiadania na rower na jednej stronie po ktorej wsiadam, podczas normalnego pedalowania na plaskim cisza. Nie ma wzgledu na jakiej przerzutce jezdze , liczy sie tylko sila nacisku, rowerem posiadam Romet Mustang m8 , rower praktycznie nowy zakupiony praktycznie na koniec poprzedniego sezonu . Wtedy rowniez strzelal , powiedzieli ze to pedaly i wymienili , faktycznie przestalo na moze miesiac i teraz znow nawala. poki juz pisze tutaj chcialbym sie takze spytac aczkolwiek posiadam przerzutki 1x12 i mam problem odnosnie na mniejszych biegach 6-1 mimo ze przerzutka wskoczlya to slychac jakby terkotanie takie jakby cos krzywo sie krecilo w przerutce, na biegach 12-6 w sumie dziala bez zarzutow w gore jak i w dol, aczkolwiek bardzo rzadko ale zdarza sie ze z 12 na 11 albo 11-10 nie wskoczy do konca i musze bardzo delikatnie dopchnac manetke, probowalem regulacje barylka ale nie pomoglo. Ponizej wysylam filmik z dzwiekiem, prosze o jakakolwiek pomoc video_max_1_95MB.mp4
Bbaakkoommaa Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Zeby cie nie sklamac , rower przejechal max 1000km od kupienia, do tego nie wyczuwam luzu, i jest to tylko w monencie mocnego naciskiu, przy lekkim nic nie slychac
liftlodz Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Skoro to nowy rower, to masz gwarancję, idź do serwisu
Bbaakkoommaa Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Uwierz ze gdybym mogl to bym dal do serwisu, nie bez powodu napisalem na forum. Gwaracnja miala bodajze 12 mieisacy, a jak kupilem rower jakos w czerwcu
Greg29 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Czasami się trafi wadliwy nowy suport - ja kiedyś tak miałem, wymieniłem na nowy i od początku strzelał, kupiłem następny i był o.k. Może też jeździsz siłowo i szybciej rozwalasz suporty. Może myjesz rower myjką ciśnieniową i wypłukujesz smar. Kto wie. A jaki tam jest w ogóle suport? Jakich pedałów uźywasz?
Bbaakkoommaa Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Nie nie , nic z tych rzeczy, szczerze na stronie nie pisze jaki support jest więc ci nie powiem , rower taki : https://romet.pl/rower-gorski-romet-mustang-m8-5222.html?gad_source=1&gad_campaignid=21079719095&gbraid=0AAAAABSeJBGHjDK32y_uo-jXg0VOJ6LKh&gclid=Cj0KCQjwo_PRBhDNARIsAEcVALVhkGPJliX7U6vkCP89bze0uEL-JLC0_QO5GP3hflqIPLTM4CT3_PAaAi-qEALw_wcB dodam ze im mocniej pedaluje tym glosniej tak samo jak na stojaco i wydaje mi się aczkolwiek nie wiem ale support nie klikal by tylko w jednym miejscu obrotu korby czyli gdzieś 2/3 godzina wtedy kiedy jest siła nacisku tylko racxej nieregularnie, a z tymi przerzutkami jakieś pomysły ?
Bbaakkoommaa Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Prawdopodobnie z tego co wyczytalem to bsa
mike21 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Jeśli wymiana prdałów kiedyś pomogła to bym w tym kierunku szedł. Poza tym najczęściej strzelanie powodujące wrażenie, że dochodzi z pedałów czy korby w rzeczywistości ma źródło w innym miejscu np. połączenie rury sterowej z koroną widelca, pęknięta rama, skaszaniona mufa suportowa w ramie. Suport tam masz standardowy SM-BB52. Moze miałeś zbyt mocno ściągnięte lewe ramię kornlby tą plastikową srubą do kasowania luzu - to szybko zabija łożyska.
Bbaakkoommaa Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Powiedz mi jak sprawdzic czy dana czesc jest wadliwa? Sa jakies sposoby? W sensie ręczne sprawdzanie luzu, sciaganie korby w przeciwnym kierunku lub cos w tym stylu?
Bbaakkoommaa Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu W sensie bardzo delikatnie pod pedalem czuje ze cos strzela, slyszalem ze rower mocno przenosi dzwieki ale reszta czyli rama sztyca siodelko sprawdzone , i wlasnie na stojaco jest nawet glosniej gdzie nie dotykam reszty
liftlodz Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Jeśli masz suport BSA to po prostu zdejmij korbę, odkręć suport, wyczyść, sprawdź łożyska Przesmaruj i skręć
mike21 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Jesli strzelanie występuje tylko pod obciążeniem to ręką się nie wyczuje ew. problemu z suportem.
Greg29 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 12 godzin temu, Bbaakkoommaa napisał(a): na stronie nie pisze jaki support jest więc ci nie powiem Przeczytaj z suportu, na zdjęciach widać, że z łożyskami zrwmętrznymi, ht2, więc mają one dobrze widoczne napisy z nazwą modelu: No i ponawiam pytanie o pedały? Może masz jakieś tanie plastikowe "g" i Ci się sypią regularnie. Jak nie wiesz to zrób zdjęcie
Rekomendowane odpowiedzi