Skocz do zawartości

[Fitness rower ~do 6 tys] sportowiec/miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Greg29 napisał(a):

Ja fitnessa sprzedałem właśnie dlatego, że po mieście, do pracy, itp. zacząłem jeździć grawelem. Fitness wisiał na ścianie w garażu i się kurzył więc go sprzedałem. Ale ja po pracy jechałem na dłuższe wypady po 20, 30 czy 40 km za miasto. Typowo do miasta, jakbym nie jeździł dłuższch tras poza miastem to zostawił bym tego fitnessa.

Jaki grawel? Na pewno sztywne osie, hydrauliczne hamulce i karbonowy widelec, napęd w Twoim przypadku też tak jak przy fitnessie bym brał 1xx, ze wskazaniem na 1x12. Przykłady? Np.:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-5-0-grx-1x12-pd45867/

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-path-5-0-pd47272/?v_Id=254960

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-groot-90-pd49043/?v_Id=263772

Ewentualnie 1x11, w mieście dziur w napędzie nie odczujesz a napęd 1x11 będzie tańszy przy wymianie zużytych komponentów i mniej czuły na niedokładną regulację niż 1x12:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-oxfeld-observer-sf-pd55155/?v_Id=300457 - to jest ciekawa propozycja bo ma z przodu amortyzator chociaż osobiście wolę napęd Shimano niż SRAM ze względu na specyfikę zmiany biegów 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-x70-pd49414/

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-sensa-modena-gravel-cues-pd52367/

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-7-0-rival-pd36998/ - karbonowa rama, napęd SRAM

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-90-pd42883/ - karbonowa rama 

Dziekuje za wiele propozycji i pomoc -> wizualnie szczerze prawie wszystkie wygladaja "tanio". Srednie te kolory itd, albo za mocno sie zauroczylem ta szosowka cube'a ktory wyglada jak modelka z victorii secret w porownaniu z gravelami w tej polce cenowej. Moglbys podpowiedziec ktory jest najlepszy 1/2/3 ? 

Dzieki !

EDIT1:

Ogolnie moglbym jeszcze prosic o uporzadkowanie chronologicznie od najlepszych do najgorszych mozliwych.

Hamulce / Naped, przerzutki / pozostale komponenty?

Zapisze sobie w JPG na dysku i bede mial encyklopedie co najlepsze, co gorsze i bede mogl jako tako porownywac rowniez samodzielnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, toxicrainn napisał(a):

Moglbys podpowiedziec ktory jest najlepszy 1/2/3 ? 

Chodzi Ci o grawele, które linkowałem, tak? Ciężko tak stwierdzić bo wszystkie są na porównywalnym poziomie (mają ten sam napęd, te same hamulce, różnią się kołami, oponami i drobnym osprzętem typu siodełka, kierownice, mostki, itp.), trzeba by było się przymierzyć i zobaczyć który jest wygodny bo obecnie produkowane grawele bardzo często są długie i niskie i ja osobiście takiego bym nie chciał. Siodełka i opony to kwestia indywidualnych upodobań i każdy je wymienia na swoje ulubione bo te dawane fabrycznie przeważnie do niczego się nie nadają. Z tych trzech pierwszych na GRX 1x12, Kellys jest prawie kilogram lżejszy niż te dwa Krossy ale Kross Path ma obręcze DT Swiss czyli znanej i cenionej marki ale piasty Shimano, które z tego co kojarzę są na łożyskach kulkowych a nie maszynowych, więc plus za obręcze ale mały minus za piasty. Ja bym chyba wybrał Kellysa ze względu na wygląd, ten żółto-piaskowy kolor, ale nie jestem obiektywny bo sam mam grawela i mtb od Kellysa 😁

Opublikowano
59 minut temu, Greg29 napisał(a):

Chodzi Ci o grawele, które linkowałem, tak? Ciężko tak stwierdzić bo wszystkie są na porównywalnym poziomie (mają ten sam napęd, te same hamulce, różnią się kołami, oponami i drobnym osprzętem typu siodełka, kierownice, mostki, itp.), trzeba by było się przymierzyć i zobaczyć który jest wygodny bo obecnie produkowane grawele bardzo często są długie i niskie i ja osobiście takiego bym nie chciał. Siodełka i opony to kwestia indywidualnych upodobań i każdy je wymienia na swoje ulubione bo te dawane fabrycznie przeważnie do niczego się nie nadają. Z tych trzech pierwszych na GRX 1x12, Kellys jest prawie kilogram lżejszy niż te dwa Krossy ale Kross Path ma obręcze DT Swiss czyli znanej i cenionej marki ale piasty Shimano, które z tego co kojarzę są na łożyskach kulkowych a nie maszynowych, więc plus za obręcze ale mały minus za piasty. Ja bym chyba wybrał Kellysa ze względu na wygląd, ten żółto-piaskowy kolor, ale nie jestem obiektywny bo sam mam grawela i mtb od Kellysa 😁

Rozumiem. A jak wypada rower SENSA ROMAGNA GRAVEL GRX 2×12 vs powyższy wskazany zwycięzca ?

Opublikowano
11 minut temu, toxicrainn napisał(a):

Rozumiem. A jak wypada rower SENSA ROMAGNA GRAVEL GRX 2×12 vs powyższy wskazany zwycięzca ?

Dodatkowo nie zrozumiałem odpowiedzi który z podanych Kellys przez Ciebie uważasz że jest najlepszy. Jaka nazwa modelu ?

Opublikowano
45 minut temu, toxicrainn napisał(a):

Dodatkowo nie zrozumiałem odpowiedzi który z podanych Kellys przez Ciebie uważasz że jest najlepszy. Jaka nazwa modelu ?

Pisałem o tych z napędem 1x12, więc Groot 90. Poza tym pisałem, że żółty 😁.

Godzinę temu, toxicrainn napisał(a):

jak wypada rower SENSA ROMAGNA GRAVEL GRX 2×12 vs powyższy wskazany zwycięzca ?

Sensa jest spoko ale napęd 2x12 lepiej się sprawdzi poza miastem, na długich, asfaltowych/utwardzonych trasach gdzie wykorzystasz zakety dużego blatu i większej prędkości. W mieście lepiej sprawdzi się napęd 1xx ze względu na swoją prostotę. 

Tak się teraz jeszcze raz przyjrzałem pozostałym rowerom, które podlinkowałem i ten Kellys Soot X70 z napędem 1x11 też jest fajną propozycją - napęd 1x11 jest wystarczający w mieście, nie odczujesz tu jego wad, jest też tańszy (jak zajeździsz kasetę czy łańcuch to wymiana będzie mniej bolała), ma zaskakująco dobre koła z obręczami DT Swiss i piastami Novatec na maszynowych łożyskach. Napęd 1x11 też nie eymaga takiej precyzji przy regulacji i więcej wybacza jak się trochę rozreguluje. Co prawda jest fabrycznie na oponach o szerokości 38 mm ale spokojnie tam się zmieszczą 45 mm (ja obecnie na takich jeżdżę). Hm, po przemyśleniu chyba bym jego wybrał na Twoim miejscu

Opublikowano

Moje doświadczenia z piastami Novatec są bardzo negatywne. Małe dzieci u nas w klubie je potrafiły zajechać.
Co do napędu to napęd GRX 12x daje kasetę, która ma koronki od dołu upakowane co 1. Co daje dużo bardziej płynną zmianę przełożeń i przekłada się na szybkość.
1x11 w rowerze typu gravel uważam za żenadę. Nie jest to rzecz w tym jednym ząbku tylko w tym jak zostały skonstruowane te kasety. Czyli, że mają na dole co drugą koronkę. Oczywiście można założyć kasetę szosową 11-28 i znowu mieć koronki co jeden. Ale wtedy skończą nam się przełożenia na pierwszej okolicznej górce.
Pożyczyłem kiedyś gravela na 1x11. wjeżdżam do lasu, górka, zmieniam w górą i dupa. Skończyło się. I albo siłowe przepychanie albo z buta.
Jak kolega wyjedzie z Białegostoku gdzieś w okolice Suwałk gdzie są krótkie sztywne podjazdy to będzie klął na czym stoi.
Ogólnie 1x w gravelu uważam za głupotę. Ale niektórzy nie ogarniają lewej manetki i tak lubią.
1x zostało zaprojektowane do rowerów MTB. Dużo przełożeń pod górę, mało po płaskim i zero w dół lub z wiatrem.
I jakby nie zaklinano rzeczywistości nie jest to napęd do rowerów jeżdżących po szosie. Chyba że turystycznie z prędkością 20 km/h

Opublikowano

Ja bym na twoi miejscu wypożyczył rower. W Decathlonie jest taka możliwość, a może masz jakiegoś znajomego co by użyczył na godzinkę i sprawdził który rower jest dla ciebie odpowiedni. Jaka geometria ramy, jaki rozmiar, jaki rodzaj opony, jaki napęd (1 czy 2 rzędy) i czy baranek to jest to czego chcesz. Większość osób co kupuje pierwszy rower to w sumie nie wie czego chce i czego szukać i jest to normalne. 

Jeśli 90% to miasto to szukałbym wygodnego roweru z prostą kierownica i oponami na miasto. Może jakaś dobra aluminiowa rama z karbonowym widelcem i trochę lepszym osprzęcie. Szukałbym sztywnych osi (bo to odczujesz i ich nie dołożysz), fajnie by miał jakiś serwis i gwarancję blisko domu. Pisane tu było o hamulcach Shimano MT200 że są kiepskie. Według mnie dla większości osób zaczynających przygodę z rowerem i jeszcze do miasta to są wystarczające hamulce. Jeśli będą za słabe to zawsze można je wymienić na lepsze. Dużo osób jeździ tutaj na osprzęcie z górnej półki i dla takiej osoby przesiadka na parę grup niżej to od razu będzie odczuwalne i czasem nieakceptowalne.

Podlinkowany tutaj był wcześniej szosowy Cube Attain z Bikestacji. To super rower ale na pewno nie do miasta. Kolega go kupił i bardzo chwali (sklep też w porządku bo bez żadnego problemu wymienili mu rozmiar z większego na mniejszy) ale on jeździ na nim ze średnią 32-36km/h. Opony jakie tam wejdą to chyba góra 28, co według mnie jest do miasta zdecydowanie za mało i będziesz się męczył. Ja bym taki rower odradzał.

Takie rowery są ogólnie teraz mało popularne, z tego co piszesz to odnoszę wrażenie że trochę kupujesz oczami (wcale to nie jest złe bo rower powinien się podobać). Ja bym w zależności od budżetu na takie rowery popatrzył:
https://www.canyon.com/pl-pl/rower-hybrydowy/rowery-miejskie/roadlite/roadlite-al-cf/
https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nulane-c-62-slx-electricblue-n-blue/156400
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-flatbar-pd45866/
https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1
A jeśli gravel z barankiem to może coś z Orbei. Modele katalogowe z 2025 roku da się taniej kupić, a wizualnie mogą się podobać
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-orbea-terra-h40-2x-grx-w-100-gotowy-lyzki-koszyk-bidonu-gratis-p-7158.html

Wszystkie te rowery da się znaleźć taniej niż w załączonych linkach czy w kraju czy poza PL. Podlinkowane wcześniej rowery Kellys były lepiej wyposażone, ale w tym biznesie płaci się też za markę.
To takie moje przemyślenia, ale nie traktuj ich że to się u ciebie też sprawdzi. Ja na rowerze jeżdżę stosunkowo niedługo bo mniej niż 5 lat. A tu wyżej są osoby co mają wiedzę praktyczną i teoretyczną bardzo dużą. Niektórzy z tego forum "przerzucili" kilkanaście rowerów albo i więcej i to najlepsza metoda by mieć rozeznanie w temacie i to ich radami bym się kierował. Pozdrawiam.

Opublikowano
4 godziny temu, jajacek napisał(a):

Moje doświadczenia z piastami Novatec są bardzo negatywne. Małe dzieci u nas w klubie je potrafiły zajechać.

Ja mam przejechane na grawelu Kellys z tymi piastami troszkę ponad 4 tys. km (wiem, to nie jest jakoś dużo i nie może być wyznacznikiem) i absolutnie nic się z nimi nie dzieje, koła kręcą się leciutko a za bardzo nie dbam ani o koła ani o rower ogólnie - jest takim moim wołem roboczym, myję go niezbyt często, ze 3-4 razy w roku, jest ciągle zakurzony, smaruję tylko raz na jakiś czas łańcuch, koła, a raczej piasty nigdy nie były czyszczone czy smarowane. 

4 godziny temu, jajacek napisał(a):

1x11 w rowerze typu gravel uważam za żenadę. Nie jest to rzecz w tym jednym ząbku tylko w tym jak zostały skonstruowane te kasety. Czyli, że mają na dole co drugą koronkę. Oczywiście można założyć kasetę szosową 11-28 i znowu mieć koronki co jeden. Ale wtedy skończą nam się przełożenia na pierwszej okolicznej górce.
Pożyczyłem kiedyś gravela na 1x11. wjeżdżam do lasu, górka, zmieniam w górą i dupa. Skończyło się. I albo siłowe przepychanie albo z buta.
Jak kolega wyjedzie z Białegostoku gdzieś w okolice Suwałk gdzie są krótkie sztywne podjazdy to będzie klął na czym stoi.

Autor nie pisał nic, że chce nim jeździć poza miasto, miał być rower tylko do miasta i pod tym kątem go rozpatrujemy i dlatego od początku polecany był napęd 1xx jako lepszy do miasta, najpierw w fitnessach, teraz w grawelach bo autorowi spodobała się sportowa sylwetka na grawelu (nadal twierdzę, że do miasta lepszy fitness). Pisałem niemal przy każdym wpisie, że poza miasto lepszy byłby 2xx. Napisałem też poprzednio, że w mieście nie odczuje wad napędu 1xx czyli dziur w napędzie i jego twardości. Zresztą typowy amator nawet poza miastem też nie będzie nawet czuł, że ma dziury w napędzie a tym bardziej, że ma koronki w kasecie co dwa zęby

Opublikowano
10 godzin temu, jajacek napisał(a):

Co do napędu to napęd GRX 12x daje kasetę, która ma koronki od dołu upakowane co 1. Co daje dużo bardziej płynną zmianę przełożeń i przekłada się na szybkość.
Ogólnie 1x w gravelu uważam za głupotę. Ale niektórzy nie ogarniają lewej manetki i tak lubią.
1x zostało zaprojektowane do rowerów MTB. Dużo przełożeń pod górę, mało po płaskim i zero w dół lub z wiatrem.
I jakby nie zaklinano rzeczywistości nie jest to napęd do rowerów jeżdżących po szosie. Chyba że turystycznie z prędkością 20 km/h

Czyli według Ciebie ta Sensa ma wśród wymienionych wszystkich wyżej rowerów najlepszy osprzet do 6tys ? Ma ona jakieś wady w osprzęcie ? Wizualnie oczywiście jest średnia.

Opublikowano
7 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Ja mam przejechane na grawelu Kellys z tymi piastami troszkę ponad 4 tys. km (wiem, to nie jest jakoś dużo i nie może być wyznacznikiem) i absolutnie nic się z nimi nie dzieje, koła kręcą się leciutko a za bardzo nie dbam ani o koła ani o rower ogólnie - jest takim moim wołem roboczym, myję go niezbyt często, ze 3-4 razy w roku, jest ciągle zakurzony, smaruję tylko raz na jakiś czas łańcuch, koła, a raczej piasty nigdy nie były czyszczone czy smarowane. 

Autor nie pisał nic, że chce nim jeździć poza miasto, miał być rower tylko do miasta i pod tym kątem go rozpatrujemy i dlatego od początku polecany był napęd 1xx jako lepszy do miasta, najpierw w fitnessach, teraz w grawelach bo autorowi spodobała się sportowa sylwetka na grawelu (nadal twierdzę, że do miasta lepszy fitness). Pisałem niemal przy każdym wpisie, że poza miasto lepszy byłby 2xx. Napisałem też poprzednio, że w mieście nie odczuje wad napędu 1xx czyli dziur w napędzie i jego twardości. Zresztą typowy amator nawet poza miastem też nie będzie nawet czuł, że ma dziury w napędzie a tym bardziej, że ma koronki w kasecie co dwa zęby

Ogólnie Gravel na prostej równej drodze jest szybszy od roweru typu fitness zgadza się ? 38mm opony są dla mnie spoko, ważne żeby miały jakieś systemy ochronne przeciw uderzeniom. Widziałem że niektóre opony mają takie cuda. Te Kelly's ładnie dosyć wyglądają które poleciłes. Takie zapytanie. Tej samej klasy napęd 1x12 vs 2x12, w tym wypadku 2x12 jest droższy ?

Opublikowano
8 godzin temu, Malaka napisał(a):

Ja bym na twoi miejscu wypożyczył rower. W Decathlonie jest taka możliwość, a może masz jakiegoś znajomego co by użyczył na godzinkę i sprawdził który rower jest dla ciebie odpowiedni. Jaka geometria ramy, jaki rozmiar, jaki rodzaj opony, jaki napęd (1 czy 2 rzędy) i czy baranek to jest to czego chcesz. Większość osób co kupuje pierwszy rower to w sumie nie wie czego chce i czego szukać i jest to normalne. 

Jeśli 90% to miasto to szukałbym wygodnego roweru z prostą kierownica i oponami na miasto. Może jakaś dobra aluminiowa rama z karbonowym widelcem i trochę lepszym osprzęcie. Szukałbym sztywnych osi (bo to odczujesz i ich nie dołożysz), fajnie by miał jakiś serwis i gwarancję blisko domu. Pisane tu było o hamulcach Shimano MT200 że są kiepskie. Według mnie dla większości osób zaczynających przygodę z rowerem i jeszcze do miasta to są wystarczające hamulce. Jeśli będą za słabe to zawsze można je wymienić na lepsze. Dużo osób jeździ tutaj na osprzęcie z górnej półki i dla takiej osoby przesiadka na parę grup niżej to od razu będzie odczuwalne i czasem nieakceptowalne.

Podlinkowany tutaj był wcześniej szosowy Cube Attain z Bikestacji. To super rower ale na pewno nie do miasta. Kolega go kupił i bardzo chwali (sklep też w porządku bo bez żadnego problemu wymienili mu rozmiar z większego na mniejszy) ale on jeździ na nim ze średnią 32-36km/h. Opony jakie tam wejdą to chyba góra 28, co według mnie jest do miasta zdecydowanie za mało i będziesz się męczył. Ja bym taki rower odradzał.

Takie rowery są ogólnie teraz mało popularne, z tego co piszesz to odnoszę wrażenie że trochę kupujesz oczami (wcale to nie jest złe bo rower powinien się podobać). Ja bym w zależności od budżetu na takie rowery popatrzył:
https://www.canyon.com/pl-pl/rower-hybrydowy/rowery-miejskie/roadlite/roadlite-al-cf/
https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nulane-c-62-slx-electricblue-n-blue/156400
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-flatbar-pd45866/
https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1
A jeśli gravel z barankiem to może coś z Orbei. Modele katalogowe z 2025 roku da się taniej kupić, a wizualnie mogą się podobać
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-orbea-terra-h40-2x-grx-w-100-gotowy-lyzki-koszyk-bidonu-gratis-p-7158.html

Wszystkie te rowery da się znaleźć taniej niż w załączonych linkach czy w kraju czy poza PL. Podlinkowane wcześniej rowery Kellys były lepiej wyposażone, ale w tym biznesie płaci się też za markę.
To takie moje przemyślenia, ale nie traktuj ich że to się u ciebie też sprawdzi. Ja na rowerze jeżdżę stosunkowo niedługo bo mniej niż 5 lat. A tu wyżej są osoby co mają wiedzę praktyczną i teoretyczną bardzo dużą. Niektórzy z tego forum "przerzucili" kilkanaście rowerów albo i więcej i to najlepsza metoda by mieć rozeznanie w temacie i to ich radami bym się kierował. Pozdrawiam.

Ten cube sprzedawca gadałem przez tel ma szerokość 35mm opon, jednak zdaje sobie sprawę że do miasta on się średnio nadaje. To max co do niego wchodzi. Osprzęt i wygląd ma chyba cudowne, bo nawet te rowery od sirrus 4.0 , 5.0 , 6.0 które kosztują 3x tyle mają gorszy osprzęt 😆

Opublikowano

Zapomniałem ogólnie dopytać. W jakim okresie te same rowery są najtańsze a w jakim okresie najdroższe. Czy są okresy kiedy po prostu nie da się kupić roweru bo ich nie ma? Kiedy producenci wypuszczają i co ile lat nowe modele. Mamy czerwiec a wiele modeli rowerów z tego co widzę jest2024/2025, a niektóre 2026. O co tu chodzi ?

Opublikowano
3 godziny temu, toxicrainn napisał(a):

Zapomniałem ogólnie dopytać. W jakim okresie te same rowery są najtańsze a w jakim okresie najdroższe. Czy są okresy kiedy po prostu nie da się kupić roweru bo ich nie ma? Kiedy producenci wypuszczają i co ile lat nowe modele. Mamy czerwiec a wiele modeli rowerów z tego co widzę jest2024/2025, a niektóre 2026. O co tu chodzi ?

Wyprzedaże generalnie są na koniec roku. Wiosną przecen (i rowerów) nie ma bo każdy kupuje wiosną. Rowery teraz są z lat 2024/2025 bo był boom na rowery w pandemii i sprzedawcy zapełnili sobie magazyny pod sufit ale rok czy dwa temu sprzedaż spadła i teraz nie zamawiają nowych modeli tylko wyprzedają zapasy.

Ten cube sprzedawca gadałem przez tel ma szerokość 35mm opon

Nie jestem przekonany, wydaje mi się, że wchodziły do nich max 32 mm

Ogólnie Gravel na prostej równej drodze jest szybszy od roweru typu fitness zgadza się ?

To zależy, na dłuższych odcinkach i przy większych prędkościach (gdzieś tak powyżej 30 km/h) w grę wchodzą opory aerodynamiczne i grawel, dzięki kierownicy typu baranek oferuje bardziej aerodynamiczną pozycję. Ale... To zależy też od napędu, ja w swoim fitnessie miałem napęd szosowy Tiagra 2x10 z korbą 50/34T a grawele z napędem 1xx mają korby 40 albo 42T więc i prędkość maksymalna możliwa do osiągnięcia będzie mniejsza. Fizyka. Nawet grawele z napędami 2xx mają korby 46/30 lub 48/32T więc też trochę mniejsze. Więc teoretycznie, jeśli postawisz koło siebie fitnessa Cube Nulane Pro z napędem GRX 2x10 czy Nulane Race z napędem GRX 2x11 i grawela Cube Nuroad Pro z napędem GRX 2x10 czy Nuroad Race z napędem GRX 2x11 (z takimi samymi oponami) to będą one miały takie same napędy i teoretycznie takie same maksymalne prędkości. Jak weźmiesz tego fitnessa Nulane a grawela Kellys Soot z napędem 1x12 to grawel będzie miał mniejszą korbę i osiągnie mniejszą prędkość. A więc to zależy 😁

Opublikowano

Tej samej klasy napęd 1x12 vs 2x12, w tym wypadku 2x12 jest droższy ?

W sumie nie, korby kosztują porównywalnie, jednorzędowe są tańsze raptem 30-50 zł, kasety kosztują porównywalnie (ponad 200 zł), łańcuchy tyle samo