Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje porady.

Szukam używanego roweru do jazdy głównie miejskiej po Krakowie + okazjonalne trasy (ok 100km) do 2500zł.

Do tej pory jeżdżę jakimś 13to letnim mtb więc oczekiwania nie są wygórowane, szutry zdarzają się od czasu do czasu ale do mocnego terenu będę miał elektryka.

2500zl to chyba za mało na gravela z kolei boję się trochę szosy ze względu na krakowskie warunki jazdy, co wybrać?

Mam 174cm wzrostu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Kolega kupił synowi używanego cross Gianta za 1500.

A co powiesz o szosie typu scott speedster ewentualnie kross vento, ma to sens do miasta? Przejechałem się kiedyś tylko był o wiele za duży ale sama jazda po równym była cudowna a kusi spróbować coś nowego

Opublikowano

Zależy co komu potrzeba. Ja po Warszawie najchętniej jeżdżę na MTB. Jak muszę gdzieś zostawić rower to tanim gravelem. 
W Krakowie mieszkałem 35 lat temu. Rozwiązania komunikacyjne były chore. Ale pewnie się sporo od tego czasu zmieniło.
Z synem byłem na wyścigu z 8 lat temu to w okolicach Błoni też były chore. 
Więc tam bym wolał na MTB. Wąskie ulice, tory. Na MTB łatwiej nagły manewr zrobić. Tory tramwajowe nie straszne. Na szosie za cholere bym tam nie jeździł. 

Opublikowano

Ja mieszkam w rejonie gdzie są dobre ścieżki niestety później jest dosyć slabo
Gravela warto brać pod uwagę coś z używek? Przesiadłbym się z ciekawości bo całe życie na mtb

Opublikowano

Jakieś konkretne propozycje modelowe czy patrzyć tylko na osprzęt w tej cenie?
Czytałem że Shimano sora jest warta uwagi na start, jakieś inne alternatywy oprócz niej?

Opublikowano

Bierz pod uwagę twardość przełożeń w szosach. Najlżejsze będzie 1.0, kiedy gravele w okolicach 0.8 oferują standardowo. Trochę tam górek macie.

Opublikowano

Jeżdżę grawelem po mieście, do pracy. Szosą też by się dało (jak nie masz na trasie torów tramwajowych, krawężników, nierównej kostki) bo wcześniejszy mój bieda-grawel był raczej szosą Road+ w obecnej nomenklaturze (hamulce obręczowe, opony 35c). Wcześniej moim commuterem był fitness ale wyparł go grawel. Ja osobiście jakoś nie lubię jeździć mtb po mieście ale jeśli masz kiepską trasę to będzie najrozsądniejszym wyborem. Miałem szosę na Sorze - napęd spoko ale do hamulców obręczowych wchodzą max opony 28c a w mieście to może być trochę mało, chyba, że myślisz i grawelu na Sorze i mechanicznych tarczach

Opublikowano
Jeżdżę grawelem po mieście, do pracy. Szosą też by się dało (jak nie masz na trasie torów tramwajowych, krawężników, nierównej kostki) bo wcześniejszy mój bieda-grawel był raczej szosą Road+ w obecnej nomenklaturze (hamulce obręczowe, opony 35c). Wcześniej moim commuterem był fitness ale wyparł go grawel. Ja osobiście jakoś nie lubię jeździć mtb po mieście ale jeśli masz kiepską trasę to będzie najrozsądniejszym wyborem. Miałem szosę na Sorze - napęd spoko ale do hamulców obręczowych wchodzą max opony 28c a w mieście to może być trochę mało, chyba, że myślisz i grawelu na Sorze i mechanicznych tarczach

Mam właśnie równy teren a obawiam się ze budżet nie pozwoli na zmianę mtb na coś co będzie lepsze niż mój dotychczas (jeśli mtb to tylko z tylnym damperem)
Z drugiej strony szukałem teraz okolice i z gravelowych propozycji nie ma praktycznie nic w moim rozmiarze :(
Osprzęt na jaki patrzyłem to głównie sora (nie wiem jak claris się sprawdzi) a hamulce obojętne jeździłem na obu typach i nie widzę żeby tarcze były must have na miasto

Opublikowano

Przejechałem się raz na tej nowej Sorze i było ok. 
Jej zaletą jest to że jest to najwyższa grupa, która w pełni pracuje z napędami MTB. Więc można jakby było trzeba założyć dowolną przerzutkę od MTB i kasetę patelnię.
Wadą jest że jest to sprzęt trochę niższej jakości i wymaga częstszych regulacji i dbania o pancerze lub ich wymiany.
Możesz też spojrzeć na rowery przełajowe. 
One mają w stosunku do graveli pewne zalety. Są zwykle krótsze. I są zwykle tańsze. Bo za samo słowo gravel trzeba teraz dopłacić 🙂
Ja mam na przykład przełajówkę do której weszły szerokie opony. I nic mi więcej do miasta nie potrzeba.
Dałem za nią 1300 zł. Zmieniłem napęd, hamulce i koła.
I mam za 2000 rower na Tiagrze 4700 i hamulcach obręczowych, ważący poniżej 10 kg. Ale hamulcach nie szosowych tylko MTB. 
Zaletą jest to że hamulce zawsze działają tak samo i kasy nie wołają. 
Nic nie trzeba odpowietrzać, przelewać. Klocki starczają na lata a nie na miesiące jak w tarczowych.
W torbie ramowej mam zawsze łańcuch do przypięcia roweru i mam na stałe nieduże, lekkie, zdejmowane w 30 sekund błotniki.
Jeszcze planuję amortyzowany mostek dokupić bo jazda np. po kocich łbach rowerem bez amortyzacji to koszmar.

462556132_1190169255422177_7903482896163892714_n.jpg

Opublikowano

To jest dobry kierunek - przełajówka na mini v-break bo do klasycznej szosy np. na Sorze czy Tiagrze i z klasycznymi szosowymi hamulcami obręczowymi, maksymalna opona jaka wejdzie to 28c a starsze konstrukcje nawet tego nie przyjmą bo widełki nie pozwolą (i tu nawet nie chodzi o szerokość ale prześwit nad oponą do korony widełek).

Miałem Clarisa, Sorę i Tiagrę, zresztą Tiagrę mam dalej ale z hydrauliką. Claris działał ale jakoś się z nim nie polubiłem, spadał mi łańcuch dość często, biegi wchodziły jakby z lekkim "nie chce mi się" 😁, w Sorze działało to jakby lepiej, w Tiagrze to już w ogóle biegi wchodzą szybko, pewnie, bez zastanowienia. 

Obręczowe hamulce szosowe są takie se, ja, żeby polepszyć siłę hamowania, wymieniałem klocki na wsuwki Ultegra. Ale nie wymieniałem przewodów, które też powinny być jakieś niskokompresyjne, żeby linka wewnątrz ich nie wypychała.

Jeśli zdecydujesz się na szosę to w tym budżecie można już coś fajnego znaleźć bo teraz ludzie chcą hydraulikę. Ostatnio przeglądałem olx i widziałem do 3 tys. zł naprawdę super maszyny

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady.
Poszukam szosy i gravela na sorze - przejadę się jednym i drugim i podejmę dezycję.
Pozostaje problem dostępności bo w Krakowie i okolicach jest dosyć słabo :/

Opublikowano

Tak na szybko wszedłem na olx i w Krakowie i okolicach da się znaleźć fajne szosy w tym budżecie, nie tylko na Sorze ale i na Tiagrze. Tu np. jest fajna Orbea na Sorze i z hamulcami Tektro, które przyjmują szersze opony, jeśli to te same co miałem w Tribanie to wchodziły nawet 38c, ja jeździłem na 35c, musiałbyś dopytać o te hamulce co to za model i je wygooglować:

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-orbea-avant-CID767-ID17a9ID.html

A tu fajny Cube na Tiagrze i mechanicznych tarczach, więc wejdą opony 30c, może nawet 32c:

https://www.olx.pl/d/oferta/szosa-cube-attain-shimano-tiagra-CID767-ID1at9ZR.html

Niestety może być delikatnie za duży

Opublikowano

W sumie graweli też trochę jest

https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-bearbike-54-turing-crmo-carbon-CID767-ID1aExHm.html

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-gravel-accent-falcon-CID767-ID1an9oo.html

https://www.olx.pl/d/oferta/ns-bikes-rag-2-rozmiar-54-sram-apex-1-karbonowy-widelec-CID767-ID17ymZD.html

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-gravelowy-attabo-grado-2-0-niebieski-rozmiar-54-cm-CID767-ID19UXW1.html

A tu przełajka na SRAM-ie 1x11 i z mechanicznymi tarczami, tylko, że przełajki raczej są niezbyt wygodne na długie trasy bo są krótkie, zwarte, nastawione na sport:

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-gravel-kross-vento-cx-sram-apex-1-11-r-m-CID767-ID1aCTdC.html

Wynalazków i tych na Clarisie nawet nie wklejałem a było kilka Eskerów 1 i jakiś Cannondale Topstone 3